Kulttuuritoimituksesta päivää! Antti Selkokari

25.08.2019

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Olen Antti Selkokari, elokuvista yli 30 vuotta ammatikseni kirjoittanut freelance-elokuvakriitikko ja kulttuuritoimittaja.

Mitä minä teen?

Tamperelaiset tuntevat minut parhaiten elokuvakriitikkona Aamulehden sivuilta, missä arvosteluitani on ilmestynyt jo vuodesta 1995 alkaen. Helsinkiin muuttamisen eli vuoden 1997 jälkeenkin olen jatkanut Aamulehteen kirjoittamista, sillä se on pääasiallinen tulonlähteeni. Olin mukana tekemässä viikoittaista elokuvakatsausta Radio 957:lle 1985–1992. Nykyään kirjoitan elokuvista säännöllisesti myös omaan blogiini ja Kulttuuritoimitus.fi-sivustolle.

Miksi olen mukana Kulttuuritoimituksessa ja millä tavalla?

Olen mukana Kulttuuritoimituksessa, koska haluan työlläni tukea julkaisua, jossa kulttuuria arvostetaan. Kontribuutioni on kirjoittaa elokuvista arvosteluita ja muitakin juttuja. En myöskään tahdo gettoutua pelkäksi elokuvaskribentiksi. Tilaisuuden tullen kirjoitan mielihyvin myös kirjallisuudesta, kuvataiteesta tai barokkimusiikista. Pitkät vuodet populaarikulttuurin parissa ovat saaneet minut janoamaan ja arvostamaan myös korkeakulttuuria.

Antti Selkokarin Kulttuuritoimitukseen kirjoittamat jutut löydät täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Kulttuuri on mahdollisuus kuvitella muita maailmoja, maalailla niitä taivaanrantoja, joita emme tienneet olevan olemassakaan, laulaa ennenkuulumattomia ääniä, eli nähdä maailma ja oma itsemme toisin. Kaikesta siitä kirjoittaminen on muodon antamista koetulle ja sellaisena kokemuksen jakamista muiden kanssa. Nykyään, kun kulttuurista on tullut ihmisten ajasta kilpailevaa teollisuutta, siitä kirjoittamisella on myös tuotteiden arvioimisen ja arvottamisen tehtävä. Jos kokemukselle muodon antamisen ulottuvuus saattaa parhaimmillaan olla kulttuurista kirjoittamisen runollisuutta, niin arvottavalla arvioimisella on myös – halusimme tai emme ­– kuluttajavalistuksen funktio, minkä tärkeyttä emme saa vähätellä.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Kuttuuritoimituksen lisäksi kirjoitan elokuvista myös omassa blogissani www.unelmatehtaanvarjossa.fi. Facebookissakin päivittelen milloin maailmanmenoa, elokuvia tai vaimoni kanssa viljelemämme siirtolapuutarhapalstan kauneimpia kukkia.

Muuta elokuvaan ja kritiikin kirjoittamiseen liittyvää harrastustoimintaani ovat olleet luottamustehtävät Suomen arvostelijain liitossa SARV ry:ssä. Liiton elokuvakriitikkojäsenten muodostaman elokuvajaoksen edustajana olin mukana viemässä Suomea elokuvakriitikoiden kansainvälisen liiton Fiprescin edustajaksi. Fipresci järjestää elokuvakriitikoista koostuvia tuomaristoja valitsemaan palkittavia elokuvia vuosittain noin kahdeksallakymmenellä kansainvälisellä elokuvafestivaalilla. Muutamissa raadeissa olen ollut mukana, viimeksi kreikkalaisella Thessalonikin festarilla viime marraskuussa.

Miten minuun saa yhtyeyden?

Kirjoittajan tavoittaa osoitteesta antti.selkokari [at] netti.fi.

Facebook: www.facebook.com/antti.selkokari