Kulttuuritoimituksesta päivää! Alli Mattila

22.09.2019
Kulttuuritoimituksen Annika Miettinen.

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

– Olen kuvaillut itseäni eri yhteyksissä muun muassa sanoilla tanssitaiteilija, kirjoittaja, välittäjä, esiintyjä, ikuinen opiskelija ja tekijätyyppi. Minut usein esitellään jonkun minua tunnetumman kulttuurisihmisen siskona, tyttärenä, naapurina tai minä lie bae -tyyppinä, mutta kerrottakoon tässä viimein kaikelle kansalle, että olen ihan kohtuullisen monipuolinen kulttuurisihminen ihan itseksenikin. Olen myös ikuisesti riihimäkeläinen, vaikka sieltä lähdin taiteen perässä jo varhain lätkimään. Toisinaan ajattelen olevani aika raskaskin hölöttäjähahmo, koska jaan auliisti anekdootteja ajankohtaisesta astrologisesta tilanteesta ja neuvon ystäviäni kysymättä. Yritän kyllä poisoppia näistä tuputushommista jo kovaa vauhtia!

Mitä minä teen?

– Tanssin työkseni ja harrastusmielessä, kirjoitan työkseni ja hyväntekeväisyysmielessä sekä sometan oppiakseni ja sosiaaliset suhteet mielessäni. Opiskelen Tampereen yliopistolla viestintää, Helsingin yliopistolla taiteen tutkimusta ja työväenopistolla torstai-iltaisin piirustusta ja maalausta. Tällä hetkellä arkipäiväni kuluvat kansainvälisen Baltic Circle -teatterifestivaalin toimistolla Töölössä, jossa suoritan opintoihini kuuluvaa työharjoittelua viestintäassistentin roolissa.

Miksi olen mukana Kulttuuritoimituksessa ja millä tavalla?

Kulttuuritoimitus lisää suomenkielistä moniäänistä keskustelua kulttuurista sivistyneesti, hassusti ja ammattitaidolla. Haluan olla tässä mukana, koska koen, että kulttuurikirjoittamista tarvitaan myös suomeksi enemmän kuin ilman Kulttuuritoimitusta olisi tarjolla. Lisäksi Kulttuuritoimituksen toiminta on minusta ihanan vapaata ja juuri siksi voimakasta ja villiä. 

– Olen tähän mennessä kirjoittanut Kulttuuritoimitukseen pääasiassa tanssiesityksistä, mutta en pyllistä yhtään millekään kiinnostavalle taiteelle.

Alli Mattilan Kulttuuritoimitukseen kirjoittamiin juttuihin pääset täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

– Työpöydälläni on kortti, jossa lukee ONLY MUSIC CAN SAVE US. Se muistuttaa minua siitä, että lopulta kulttuuri ja sen muutos on avain kaikkiin muihinkin maanpäällisiin muutoksiin ja vallankumouksiin. Taide tuo ainakin minulle lohtua, vie ymmärrykseni äärirajoilleen ja auttaa minua kohtaamaan itseäni ja toista. Taide myös avaa ovia erilaisille vieraille ja yllättävillekin affekteille, jotka saavat minut liikkeelle, hereille ja toimimaan.

– Taiteesta ja kulttuurista on tärkeää kirjoittaa, koska taide- ja kulttuuripuhe vääjäämättä myös kehittää kulttuuria ja lisää sen yhteiskunnallista arvostusta. Ihmettelen toisinaan satunnaisina mummoiluiltoina puoli yhdeksän uutisia katsellessani, miten urheilu on saavuttanut sellaisen aseman yhteiskunnassamme, että sitä varten on joka ilta toimitettu omat tv-uutiset. Ja kuinka taide ei ole samalla tavalla jokapäiväinen koko kansan puheenaihe? Ja mitä siitä seuraisi, jos näin olisi?

– Ehkä kulttuuri- ja taidekirjoittaminen on minulle askel kohti vähän kauniimpaa maailmaa, jossa oudon ja ihanan kauneuden äärelle löytäisi mahdollisimman moninainen ja laaja joukko ihmisiä.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Kulttuuritoimituksen lisäksi kirjoitan muun muassa Pirkanmaan tanssin keskuksen Kynäilijä-blogiin kuukausittain julkaistavia tekstejä, joissa keskustelukumppaninani on aina kirjoituksen aiheeseen liittyvä toimija. Kirjoitukset käsittelevät tanssia, yhteiskuntaa ja muutosta eri näkökulmista.

Miten minuun saa yhteyden?

– Minut tavoittaa sähköpostitse, jos on pidempää asiaa ja someteitse, jos viestiinsä odottaa rentoa reagointia. Instagramissa roikun somealustoista eniten, Twitterissä hillun pitkälti lurkkaajan roolissa. LinkedInissäkin minulla on profiili ihan omalla nimelläni, mutta siellä en ole tainnut jutella koskaan kenellekään mitään?

Email: allimadelaine [at] gmail.com
Instagram:  [at] allimadelaine
Twitter: [at] AlliMattila