Tiina Poutanen, Katajat, temperamaalaus vanerille, 40x80cm, kolme osaa.
KUVATAIDE | Kolmen ammattilaistaiteilijan monipuolista tuotantoa yhdistävä tekijä on herkkyys. Heidän aiheensa siivilöityvät ulkoisista ja sisäisistä aistimuksista, epätietoisuudesta, unien maailmasta ja erillisyyden kokemuksista.
Virtuaalisessa kesänäyttelyssään Kulttuuritoimitus julkaisee päivittäin kesän 2020 kuluessa yhteisötaidenäyttelyyn lähetettyjä maalauksia ja piirroksia, joihin on dokumentoitu osallistujien tuntoja koronakaranteenin aikana kuvataiteen keinoin.
Tiina Poutanen aloitti temperamaalauksensa altistuneena virukselle odottaen tietoa siitä, joutuuko karanteeniin eristetyksi vai ei.
”En erityisesti pidä tästä maalauksesta, mutta se on minulle karanteenin kasvot. Aloitin sen maalaamisen heti kun pääsin työhuoneelle, edellisen päivän odotin tietoa siitä joudunko kotikaranteeniin, olin altistunut, mutta en sairas. Yöllä näin unta katajista, jotka olivatkin ihmisiä.”
Poutanen on tamperelainen kuvataiteilija ja runoilija, jonka työhuone tällä hetkellä on Luopioisissa. Hän on Luopioisissa ja Helsingissä toimivan Muodonmuutoksia ry:n puheenjohtaja ja kuuluu Pirkkalaiskirjailijat ry:n hallitukseen.
Hanna Lamnaouer on salolainen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja, joka valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta, kasvatustieteiden maisteriksi Turun yliopistosta sekä taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Hän on osallistunut yksityis- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 2002 lähtien ja kirjoittanut taidearviota muun muassa Turun Sanomiin.
”Maalaukset tuovat esiin aistien välittämän kokemuksen maailmasta. Aistiessamme olemme enemmän kuin osa maailmaa: aistiessamme olemme maailma. Työni kuvaavat sisäisten ja ulkoisten aistimusten välittämää mielenrauhaa, sulautumista, mutta myös niiden välittämää erillisyyden kokemusta. Erillisyyden kokemus korostuu etenkin nyt kun emme voi olla fyysisesti lähellä. Kosketus on maailmaan lomittumista ja kokemuksellisesti vähintään yhtä tärkeää kuin välimatkaa edellyttävä näkeminen. Kun todellisuuteen kiinnittyminenkin on vaikeaa, aistimaan pysähtyminen voi saada ymmärtämään, että olemme enemmän kuin häilyvät tunteemme, enemmän kuin erillinen osa maailmaa. Voimaa on kaikessa ja se on hyvä syy kunnioittaa sekä vaalia joka ikistä aineellista ilmiötä.”
Misa Sarasteen räväkät teokset julistavat: ”Hei minä olen täällä! Minäminäminä, kaikki mun minät. Missä sä oot?”
Nettiportfoliossaan Saraste kertoo työstään näin:
”Olen innostunut kokeilija. Teoksissani sekä tekotapa että tyyli vaihtelevat. Eniten työskentelyäni ohjaa tunne. Vahvoissakin maalauksissani on läsnä jonkinlainen herkkyys. Juuri kontrastia haluan korostaa katsojalle. Kuinka kaikesta löytyy särö. Vahvuudessa asuu herkkyys, surussa ilon pilkahdus.”
Lisää näyttelyn kuvia täältä.
Kuvia esitellään laajemmin joka päivä myös toimituksen Instagram-tilillä (@kulttuuritoimitus).
Kuvien julkistamista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kasvoja karanteenista! – Tässä kaikki raadin suosikit ja kunniamaininnan saaneet perusteluineen
KUVATAIDE | Viime huhtikuussa käynnistynyt yhteisötaidenäyttely Kasvoja karanteenista! sai loppuhuipennuksensa Galleria Himmelblaun tiloissa entisen Finlaysonin alueella 16.12.2020. Yleisölle striimatussa tilaisuudessa julkistettiin raadin suosikit ja valintojen perustelut.
Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista
KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.