Minkä vuosikymmenen Linnan juhlissa olisit mieluiten? Heitä hukkaan 20 minuuttia ja tee syvääluotava itsenäisyyspäivän testi!

06.12.2023
Manni Kekkonen 1965

Näyttelijä Tarmo Manni kättelee Sylvi Kekkosta vuonna 1965. Kuva: Wiki Commons

ITSENÄISYYSPÄIVÄ | Koska mediassa ei ole vielä läheskään tarpeeksi viihteellisiä ja hyödyttömiä tee se itse -testejä, Kulttuuritoimituksen Heli Mustonen päätti kantaa kortensa kekoon.

Heli Mustonen

Kulttuuritoimituksen itsenäisyyspäivän testissä voit valita itseäsi eniten miellyttävän tyylin vastaanottaa itsenäisyyspäivä. Jutun lopusta näet, miltä vuosikymmeneltä tyylisi on peräisin.

Testi vie mukavasti aikaa ja ei toisaalta johda mihinkään. Se saattaa kuitenkin lievittää tuskaa, jota koet, jos tänäkään vuonna ei tullut kutsua edes Paavo Väyrysen varjovastaanotolle.

* *

Vaihtoehto #1

Huokaiset helpotuksesta, sillä vastaanotto kestää vain tunnin. Kuulut kolmehenkiseen työväen lähetystöön ja hörpit kahvia samalla, kun taustalla soi Valkoisen Kaartin soittama isänmaallinen musiikki.

Ihailet juhlien 23-vuotiaan emännän tyyneyttä ja tilanteen hallintaa. Sinulle ei tule pieneen mieleenkään järjestää minkäänlaista kohua. Siirryt vastaanoton jälkeen Kansallisteatteriin kansalaisjuhliin ja illalla kotona ajattelet, että olipa mieleenpainuva päivä.

Vaihtoehto #2

Etsit salien pitkiltä pöydiltä alkoholia, mutta sitä ei näy missään. Kahvia ja teetä on kyllä tarjolla ja mehua, voileipiä, leivoksia, hedelmiä ja makeisia. Säntäät perähuoneeseen ja poltat vähän tupakkaa, vaikka et normaalisti edes tupakoi, sillä toivot sen hillitsevän jännitystä. Juhlat alkoivat vasta kello 21 ja pitäisi jaksaa yökahteen.

Monella naispuolisella juhlijalla näyttää olevan rohkea ja moderni tyyli lyhyissä hiuksissaan ja helmakin on tavallista iltapukua lyhyempi.

Törmäät Suomen Kuvalehden valokuvaajaan. Hän tuntuu olevan ihan täpinöissään, sillä hän on Linnan juhlissa ensimmäistä kertaa. Pohdit, että nyt olisi loistava mahdollisuus päästä lehteen, mutta vaatetuksesi ei erotu joukosta, joten turha toivo.

Vaihtoehto #3

Olet innoissasi, sillä olet vihdoinkin päässyt Linnan juhliin. Niissä kun oli vähän taukoa milloin presidentin syntymäpäivien ja milloin Ruotsin kruununprinssin vierailun takia. Kerran taas ei saatu tarjoilua kasaan, kun tarvikkeita ei ollut saatavilla.

Mutta nyt lopultakin nakotat Linnan juhlissa ja alkoholiakin olisi yleisesti saatavissa, mutta ei näissä juhlissa. Syvästi uskonnolinen juhlien isäntä on sitä mieltä, että drinkit ja tanssiminen eivät kuulu hyvään elämään. Onneksi kahvipöydässä riittää pullaa.

Päätät siis jättää kaikenlaisen ylenmääräisen hörhöilyn ihan vaan omaan mieleen. Et osaa ennustaa, että näitä kemuja ei järjestettäisi seuraavaan seitsemään vuoteen ollenkaan.

Vaihtoehto #4

No niin, elämä näyttää pitkästä aikaa vähän valoisammalta kansakunnan vaikeiden vuosien jälkeen. Kello on 19 ja huomaat olevasi Linnan juhlissa. Porukkaa on kuin pipoa eikä vähiten siksi, että Venäjän hovin mallin mukaan merkkimiehet saivat ottaa mukaan paitsi puolison, myös naimattomat täysi-ikäiset tyttärensä etsimään sulhasta.

Koska juhlat päättyvät jo kello 24, lähdet jatkoille niin kuin moni muukin. Onneksi et ollut hörppinyt liikaa presidentinrouvan kehittelemää boolia, jota tarjottiin juhlissa ensimmäistä kertaa. Muuten olisit näyttänyt kehnolta Linnan juhlissa tehdyssä lyhytelokuvassa, johon jouduit sattumalta. Filmiä näytettiin pitkin vuotta elokuvateattereissa ennen varsinaisen elokuvan alkua.

Vaihtoehto #5

Linnan juhlissa eletään klassisen muodin juhlaa ja sinua nolottaa, ettei sinulla ollut varaa hankkia Dioria, Yves Saint-Laurentia eikä Pierre Cardinia. Porukoilla on brokadia, minkkiä ja napakettua, mutta sinulla on vain vankkumaton ihailu illan pääparia kohtaan.

Vastaanotolla vilisee niin taiteilijoita kuin urheilijoita. Näyttää siltä, että moni heistä tullaan kutsumaan näihin pippaloihin vielä monta kertaa. Puhutaan jopa isännän hovista ja sinua harmittaa, ettet kuulu siihen sakkiin.

Politiikkaa seuraavana sinua jännittää, miltä tulee näyttämään, kun vastavalittu presidentti kättelee presidentinvaalien kilpakumppaniaan. Toisaalta, miehet ovat melkein kuin sukulaisia. Toisen tytär on naimisissa toisen pojan kanssa.

Vaihtoehto #6

Näissä juhlissa on kaksi syytä jännittää. Pitäisi osata tanssia letkajenkkaa ja näyttää hyvältä ensimmäisessä suorassa televisiolähetyksessä presidentinlinnan juhlavastaanotolta.

Näet, kuinka juhlien sivistynyt ja vähäeleinen emäntä keskustelee Keltaisessa salongissa kirjailijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Isäntä on charmööri niin kuin aina ja liikkuu urheilijavieraiden parissa niin kuin olisi huippu-urheilija itsekin.

Väkeä on taas kuin pipoa, yli 2 000. Se on tavallaan hyvä, sillä kukaan ei siinä tungoksessa näe, miten sinun tanssisi sujuvat.

Vaihtoehto #7

Seuraat illan isäntää silmä kovana, sillä hän on ollut jo neljä vuotta leskimies. Sinua niin kuin kaikkia muitakin uteliaita kiinnostaa, kenen kanssa hän päätyy tanssimaan. Ainakin ensimmäinen tanssikumppani näyttää olevan kuvankaunis entinen Miss Suomi.

Pukeutuminen tuntuu näissä juhlissa menneen ihan ranttaliksi, sillä kaiken maailman disko- ja hippitouhu on jättänyt jälkensä. Nähdään jopa housupukuja ja minihameita ja sinä olet ihmeissäsi.

Toivot hiljaa mielessäsi, että olisipa tämä vuosikymmen jo ohitse. Toisaalta tunnet haikeutta, sillä on selvää, että ihailemasi valtionpäämies on pikkuhiljaa lähdössä eläkkeelle.

Vaihtoehto #8

Tämän vuosikymmenen alkupuolella presidentinpuoliso ehdottaa, että luovutaan iltavastaanotosta ja palataan iltapäivän kahvihetkeen. Vastarinta on vahvaa, joten idea haudataan niin kuin myös ajatus smokeista.

Sen sijaan iltavastaanotolla pääset näkemään, kuinka edeltävä vähän kapinallinen vuosikymmen on haudattu ja porukat ilmestyvät paikalle glamourvaatteissaan.

Kaikenlaista mokailuakin sattuu. Näet, kuinka yksi tunnettu toimittaja käy kättelyjonoon, vaikka on töissä, eikä vieraana. Porttikieltohan siitä tulee niin kuin siitäkin, kun edellisenä vuonna tunnettu näyttelijä käyttäytyi turhan riehakkaasti vaimonsa kanssa. Näet senkin, kuinka yksi ensimmäisistä Linnan kutsutuista rock-muusikoista kietaisee kravatin otsalleen hikinauhaksi.

Tuntuu, että alkoholinjuominen on mennyt pirskeissä vähän överiksi, mutta niinhän se oli koko vuosikymmen sellaista keekoilua. Siis kansalla, ei presidenttiparilla. He olivat hyvinkin vaatimattomia ihmisiä.

Vaihtoehto #9

Näiden juhlien isäntä on sitä mieltä, että kaikki Mannerheim-ristin ritarit puolisoineen ovat juhlien itseoikeutettuja kunniavieraita. Myös kansa tuntuu olevan samaa mieltä. Isäntä kutsuu juhliin myös työttömiä ja pienten ja keskisuurten yritysten edustajia. Jälkikäteen sinä muistat hänet myös siitä, että tarjoiluun ilmestyivät viinit ja maakuntaruuat.

Yksi kuuluisa runoilija saapuu juhliin niin tukevassa humalassa, että hänet ohjataan heti kättelyn jälkeen takaovesta ulos. Erään iskelmätähden tyyliä arvostellaan puolestaan siitä, että hän teetti mekkonsa ylijäämäkankaasta pillerihatun. Noin muutoin joka kolmas naisvieras näyttää saaneen pukeutumiseensa vaikutteita Madonnalta.

Viihdyt juhlissa, vaikka ne tuntuvat olevan sekoitus vähän kaikkea. Ihmettelet, miten tätäkin juhlien isäntää irvaillaan mediassa niin paljon, vaikka hän on ihan hyvä tyyppi.

Vaihtoehto #10

Tällä vuosikymmenellä juhlien vieraslista nuorenee oikein kunnolla. Ruokalistalle ilmestyvät reilun kaupan kahvi, kasvisruoka ja luomu. Sinäkin tunnet olosi nuorekkaaksi ja olet ihan maailmanparannusfiiliksissä.

Eräs naispuolinen kansanedustaja-muusikko saapuu juhliin hihattomassa paidassa ja maksihameessa, joiden välistä vilkkuu paljasta vatsaa. Kohuhan siitä syntyy. Viisi vuotta myöhemmin samalla vuosikymmenellä toinen naismuusikko saa aikaan nännigaten. Hänen kotisivunsa kaatuvat, kun hän pyytää sivustollaan anteeksi iltapukunsa saamaa huomiota.

Muutamia vuosia tästä eteenpäin miespuolinen kansanedustaja-muusikko suutelee presidentin kättä baskeri päässä ja tuulettaa sen jälkeen näyttämällä rauhanmerkkiä. Toinen miesmuusikko puolestaan lähettää juhliin pelkästään vaimonsa, koska ei saa pitää juhlissa esiintymismaskiaan.

Tälläkin vuosikymmenellä viihteellisellä medialla ja suurella yleisöllä tuntuu olevan tarvetta pohtia jonninjoutavia. Yhdeksi kohuksi nousee, kun erään poliitikon puoliso juo kahvia kupista, jossa kököttää lusikka. Lusikka olisi pitänyt laskea lautaselle ennen juomista. Sittemmin tästä lusikkamokailijasta tulee seuraava presidentinpuoliso.

Vaihtoehto #11

Linnassa on uusi isäntä, joka kutsuu juhliin runsain mitoin tavallisia ihmisiä, joita on tavannut matkoillaan. Tämä suuntaus näkyy jo heti hänen ensimmäisissä juhlissaan.

Kaikenlaista kierrätystäkin nähdään, esimerkiksi yksi vieras tulee juhliin kahvikoneen kapseleista tehdyssä puvussa. Nuorisomuusikko ilmaantuu puolestaan paikalle keltaisessa huomiotakissa mutta kuljeskelee kyllä sisätiloissa säyseämmin mustassa housupuvussa.

Illan kuvatuin julkkis on kuitenkin räppäri, joka saapuu paikalle Vuittonin puvussa ja laulaa haastattelijalle linnaräpin. Yrität kysyä häneltä sijoitusohjeita, mutta hän murahtaa vain, että timantit ovat ikuisia.

Vaihtoehto #12

Tämän kyseisen vuoden juhlat ovat mielestäsi virkistävintä pitkään aikaan. Mitään tavallista kutsuvierasvastaanottoa ei ollut, vaan kaikki viettävät itsenäisyyspäivän iltaa demokraattisesti kotonaan ruudun välityksellä.

Tasavallan presidentti puolisoineen isännöi noitakin juhlia, mutta siis ilman kutsuvieraita. Juhlissa esiintyvät muun muassa veteraaninäyttelijät Seela Sella ja Esko Salminen.

Ihailet tätä uudenlaista konseptia ja ihmettelet samalla maailmalta Suomeenkin rantautunutta uutta tautia. Haaveilet, että voisiko tällainen ei pönöttävä juhlameno olla myös tulevaisuuden visio. Kaikki pääsisivät niin paljon vähemmällä stressillä. Kansa ei tosin ole kanssasi samaa mieltä, vaan se haluaa edelleen nähdä loputtomia kättelyitä, ihmeellisiä iltapukuja ja yllättäviä mokia.

* *

Vastausvaihtoehdot

  • 1: Vuosi 1919, Linnan ensimmäinen itsenäisyyspäivän vastaanotto
  • 2: 1920-luku ja presidentit Ståhlberg ja Relander
  • 3: 1930-luku ja presidentti Kyösti Kallio
  • 4: 1940-luku ja presidentti Juho Kusti Paasikivi
  • 5: 1950-luku ja presidentti Urho Kekkonen
  • 6: 1960-luku ja presidentti Urho Kekkonen
  • 7: 1970-luku ja presidentti Urho Kekkonen
  • 8: 1980-luku ja presidentti Mauno Koivisto
  • 9: 1990-luku ja presidentti Martti Ahtisaari
  • 10: 2000-luku ja presidentti Tarja Halonen
  • 11: 2010-luku ja presidentti Sauli Niinistö
  • 12: Vuosi 2020 ja presidentti Sauli Niinistö

Lähteet: Suomen Tasavallan Presidentin kanslia, Helinä Hirvikorpi: Linnan juhlat kautta aikojen, Yleisradion Elävä arkisto, MTV:n linnanjuhla-artikkeli 2018, Wikipedia.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua