Tulossa fantastinen tv-syksy! Kuusi poimintaa tulevista tieteis- ja fantasiatelevisiosarjoista

22.10.2019

Mitä Watchmenissa tapahtui Rorschachin kuoleman jälkeen? Mikä on Noituri? Entä aletiometri? Voiko kukaan selvitä marsilaisten hyökkäyksestä, ja miksi ihmeessä joku tahtoisi vierailla natsihenkisessä teemapuistossa? Tähän kaikkeen löytyy vastaus kun katsoo vähän töllöä. Petri Hänninen selventää.

Petri Hänninen

Watchmen

Watchmen on Alan Mooren ja Dave Gibbonsin 12-osainen sarjakuvateos vuosilta 1986–1987, josta Zack Snyder teki teki varsin mukiinmenevän elokuvan vuonna 2009.

Tv-sarja sijoittuu sarjakuvan ja elokuvan jälkeiseen aikaan. Sarjan pääpäsmärinä toimii Lostista ja The Leftoverista tuttu Damon Lindelof. Tarinassa naamiosankarit on kielletty ja kaikenlainen supersankarointi on lainvastaista.

Varsinainen draama on kuitenkin nähty kulisseissa. Moore ilmoitti, ettei ole innoissaan tulevasta Watchmen-adaptaatiosta (mikä ei ole uutta), johon Lindelof vastasi suhteellisen karkeaan tyyliin.

Watchmen-sarjaan on palkattu näyttelijöiksi muun muassa Jeremy Irons, Don Johnson, Regina King ja Tim Blake Nelson. Aika näyttää onko Jeremy Irons maailman viisain valinta Adrian Veidtin rooliin.

Watchmen-tv-sarja alkoi pyöriä HBO Nordicilla 21.10.2019. Jakso per viikko -tahdilla kymmenosainen sarja on katsottavissa kokonaisuudessaan joulun tienoilla.

War of the Worlds

H.G. Wellsin tieteisromaani Maailmojen sota on filmattu ainakin vuosina 1953 ja 2005, ja siitä on tehty useita tv-sarja- ja radiokuunnelmasovituksia.

Tätä Foxin tuottamaa War of the Worlds -sarjaa ei pidä sotkea BBC:n The War of the Worlds -sarjaan, kuten muun muassa allekirjoittanut ensin teki. Foxin sarja on nykyaikaan sijoittuva, vapaa tulkinta H.G. Wellsin romaanista. Muukalaiset pyyhkäisevät ihmiskunnan Maan päältä likipäin kokonaan ja sitten ihmetellään kuinkas näin pääsi käymään.

Suomessa sarja alkaa Foxilla 31. lokakuuta, ja jos haluaa välttää Foxin mainosmyrskyn, sarjaa voi tuijottaa Ruudusta jo 29. lokakuuta lähtien. Tulossa on kahdeksan jakson kausi, jota tähdittävät muun muassa Downton Abbeysta tuttu Elizabeth McGovern sekä iki-ihana Gabriel Byrne.

His Dark Materials

His Dark Materials perustuu Philip Pullmanin Universumien tomu -nuortenkirjasarjaan. Aiempi filmatisointi Kultainen kompassi vuodelta 2007 floppasi oikein urakalla ja olihan se ihan hirveää katsottavaa. Vaikka alun ilmalaivailu näyttikin upealta, panssarikarhun hypätessä kuvaan ei myötähäpeän kylmiä väreitä voinut välttää. Uskon ja toivon, ettei tv-sarjassa ei ole toistettu elokuvan virheitä.

Tarinassa Lyra-niminen tyttö etsii ystäväänsä ja muita siepattuja lapsia maailmassa, jossa ihmisten sielu on näkyvä, eläimenmuotoinen otus, daimoni. Apunaan Lyralla on epämääräisiä vastauksia suoltava aletiometri eli kultainen kompassi, eräänlainen ennustava kone. Lisäksi on puhuvia panssarikarhuja, ilmalaivoja, noitia ja sen sellaista.

Pullman on ammentanut teoksiinsa aineksia muun muassa John Miltonilta ja William Blakelta. Kirjasarja on herättänyt polemiikkia uskontokritiikillään. Tarinassa Paavinistuin on lakkautettu ja valtaa pitää ankara Magisterium.

Rooleissa nähdään muun muassa Dafne Keen, James McAvoy, Ruta Gedmintas ja Ruth Wilson. Kausia on tulossa ainakin kaksi, kahdeksan jaksoa kumpaisessakin. Sarja alkaa HBO Nordicilla 4.11.2019.

The Witcher

 Noituri eli The Witcher seikkailee Netflixin fantasiasarjassa loppuvuodesta.

 

The Witcher eli Noituri on puolalaisen Andrzej Sapkowskin fantasiakirjasarja, jonka Netflix on tuottanut tv-sarjaksi. Kirjojen pohjalta on jo aiemmin tehty Puolassa elokuva vuonna 2001 ja 13-osainen tv-sarja vuonna 2002. CD Projekt -yhtiön The Witcher -videopelisarja on ollut filmatisointeja huomattavasti suositumpi.

En edes yritä säveltää tähän tarinaesittelyä mutanteista, hirviönmetsästäjistä ja prinsessoista, koska metsään menee kuitenkin. En yksinkertaisesti tiedä jutusta yhtään sen enempää kuin mitä Wikipedia kertoo. Netflix on kuitenkin upottanut tähän ison kasan taaloja, joten jotain näyttävää on odotettavissa.

Sarjaa tähdittää muun muassa Teräsmiehen asua kantanut Henry Cavill, Freya Allan (joka muuten nähdään The War of the Worldsissakin), MyAnna Buring sekä Lars Mikkelsen. Ensimmäisessä kaudessa on kahdeksan jaksoa. Sarja alkaa vuoden 2019 puolella.

Westworldin 3. kausi

Odotukset Westworldin kolmoskauden suhteen ovat varovaisen positiiviset. Kaikki tuli jo kerrottua kahdessa kaudessa, joten kolmas kausi tuli täytenä yllätyksenä. Kutkuttaa kuitenkin nähdä millaista uutta vääntöä Lisa Joy ja Jonathan Nolan ovat saaneet aikaan, vai toistaako sarja vain vanhoja kuvioita. Veren määrä on varmaankin vakio.

Westworldin ideana on, että tulevaisuuden teemapuistoissa voi tappaa, raiskata ja sikailla niin paljon kuin sielu sietää, koska uhrit ovat pelkkiä robotteja. Tarina perustuu Michael Crichtonin käsikirjoittamaan elokuvaan Tappokone (1973), jossa ikuisesti palaavana robottina nähtiin Yul Brynner sekä yhtenä villiintyneen puiston uhreista James Brolin, Josh Brolinin isä. Elokuvaan tehtiin pari jatko-osaa, ja minisarjakin vuonna 1980. Ne olisi mukava nähdä Suomenkin televisiossa, ainakin kuriositeettina.

Nolan on ilmoittanut, että kolmoskausi on aiempia kausia suoraviivaisempi, mikä hieman laskee innostusta. Kolmannella kaudella nähdään Natsi-Saksa-aiheinen toisen maailmansodan teemapuisto ja trailerin perusteella myös mecha-tyyppisiä jättiläiskoneita.

Mukana ovat Evan Rachel Wood, Ed Harris, Jeffrey Wright ja Thandie Newton. Sääli, ettei Anthony Hopkins ilmeisesti ole enää mukana kolmoskaudella.

Sarjaa voi katsoa HBO Nordicilla vuonna 2020. Kolmannella kaudella on todennäköisesti kymmenen jaksoa vaikka jotkut lähteet puhuvat kahdeksasta.

The War of the Worlds

Mammoth Screenin BBC:lle tuottama The War of the Worlds -tv-sarja poikkeaa aikaisemmista Maailmojen sota -versioista sillä, että se sijoittuu 1900-luvun alkuvuosille edvardiaanisen ajan Englantiin sen sijaan, että tapahtumat olisi siirretty nykyaikaan. Ja se antaa sarjalle aivan uudenlaista potkua!

Marsilaiset hyökkäävät maahan jättiläismäisillä tripodeillaan ja alkavat hävittää ihmiskuntaa sukupuuttoon ottaakseen planeetan haltuunsa. Tarinaa on ryyditetty seuraamalla tavallisia kansalaisia katastrofin keskellä.

Kolmiosaisessa sarjassa esiintyvät Eleanor Tomlinson ja Rafe Spall (Timothy Spallin poika, muuten) sekä Robert Carlyle. Vielä ei ole tiedossa näytetäänkö sarjaa Suomen kanavilla.

Palaan asiaan arvostelujen merkeissä!