Kuva: Yle
KOLUMNI | Päivi Vasara on viehättynyt Jaakko Keson Tämä on Amerikka -sarjaan, joka on katsottavissa Yle Areenassa.
”Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ihan pian. Kannattaa katsoa tämä sarja ennen niitä.”
Jaakko Keson sarjaa Tämä on Amerikka (2024) pitää kai kutsua lainausmerkeissä dokumentiksi. Tyylilajin nimi on dokumenttimainen internet-video.
Koska tällä lajilla ei ole omaa luokkaa, se löytyy Yle Areenassa dokumenttien joukosta.
Tämä on Amerikka virkistää. Se ei ole viimeisen päälle toteutettu, kuten monet varsinaiset dokumentit. Usein mennään käsivaralla ja kuva heiluu. Se haittaa ehkä kolme minuuttia, sitten siihen tottuu ja siitä alkaa pitää.
Videoilla Jaakko Keso pääsee lähelle Amerikan arkea ja amerikkalaisia. Ihan mieletön tuuri Kesolla on käynyt haastateltavien löytämisessä. Näkemyksiä on molemmin puolin, persoonat ovat huikeita ja haastattelut suorapuheisia.
* *
Kohdallani toteutui porttiteoria. Ensin katsoin Areenasta sliipatun Harris vastaan Trump -dokumentin. Sitten osui silmiin Tämä on Amerikka. Näitä ei voi, eikä kannata vertailla, koska ne eivät kuulu samaan sarjaan.
Ohjelman esittelytekstissä sanotaan, että toimittaja Jaakko Keso aikoo selvittää, kuinka sekaisin Yhdysvallat ja sen ihmiset oikeasti ovat.
Kuukauden juttumatkansa Keso teki maaliskuussa 2024. Silloin presidenttiehdokkaina olivat demokraattien istuva presidentti Joe Biden ja republikaanien Donald Trump. Toisen ehdokkaan vaihtuminen ei vähennä ohjelmasarjan kiinnostavuutta, koska sama maan kahtia jakautuneisuus vallitsee edelleen näin vaalien kynnyksellä.
Sarja alkaa New Yorkista ja etenee ruostevyöhykkeelle.
* *
Suomalaisessa mediamaailmassa on hyvin harvoja nimeltä tunnettuja toimittajia. Se vaan ei kuulu suomalaiseen ajatustapaan. Tehdään poikkeus: pistäkää mieleen nimi Jaakko Keso.
Ei ihme, että Jaakko Keso pääsee amerikkalaisten koteihin ja arkeen, koska hän vaikuttaa vilpittömältä ja sympaattiselta. Siis kivalta tyypiltä. Tutkimusmatkallaan Jaakko tapaa ystävänsä Brandonin, joka on puhuttavissa matkakumppaniksi – ja ennen kaikkea Brandonilla on auto. Ilman autoa Yhdysvalloissa on vaikea liikkua.
Kaksikon huumorintaju osuu yksiin. Myös Brandon on hyvä tyyppi.
* *
Jaakko ja Brandon osuvat matkallaan alueille, joilla ei pitäisi pimeän aikaan liikkua edes autolla, koska voi tulla ryöstetyksi tai pahempaakin.
Välillä tutkimusmatkalaiset ovat vähän väsyneitä, ja niissä kohdissa nauretaan vielä enemmän kuin yleensä. Yöpymiset tuttujen sohvilla, motelleissa ja ateriat dinereissa raportoidaan myös.
Juttumatkalla toteutuu usein sattuman laki. Yksi haastateltava tietää toisen, jolla voisi olla kerrottavaa aihepiiristä ja niin edelleen.
Amerikkalaiset tuntuvat mukavilta ja tavallisilta. Sliipatuissa dokumenttisarjoissa tavikset eivät yleensä pääse tällä tavoin ääneen. Vannoutuneen republikaanin pientilalla Jaakko pääsee ajamaan elämänsä ensimmäistä kertaa traktoria ja takomaan hevosenkengän.
Ohjelmasarja pohtii muun muassa sitä, onko sisällisota mahdollinen. Yksiselitteistä vastausta ei tietenkään ole. On kylmäävää tutustua mieheen, joka kertoo, kuinka hän on varautunut kriiseihin. On olemassa paikka, ruokaa vuodeksi, vedenpuhdistusaineita loppuelämäksi ja aseita, joilla puolustaa ”bunkkeria”.
Jaksot ovat pääasiassa melko lyhyitä, joten ohjelmasarjaa voi katsoa monta jaksoa putkeen. Se on koukuttava.
* *
Koska Jaakko Keso oli minulle uusi nimi, googlailin vähän.
Jaakko on Yle Kioskin toimittaja. Hän on työskennellyt Yleisradiolla vuodesta 2017 ja valmistui medianomiksi Metropolia-ammattikorkeakoulusta seuraavana vuonna.
Keso on palkittu vuoden tekijäksi Shortland-gaalassa vuonna 2018, vuoden merkittävimmän videon tekijäksi Creator Awardsissa vuonna 2020 ja Koura-palkinnolla vuonna 2021. Hän oli myös ehdolla vuoden journalistiksi Suuri journalistipalkinto -gaalassa vuonna 2023.
Jaakko sai eniten ääniä Suomen Lehdistön 57 toimittajaopiskelijalle teetetyssä esikuvakyselyssä, joten aika moni muu on löytänyt hänet minua aikaisemmin.
Nyt katson Jaakon Kiina-trilogiaa ja sen jälkeen vuorossa voisi olla Taiwanin matkapäiväkirjat. Molemmat löytyvät Areenasta.
Seruaavaksi Jaakko haluaisi toteuttaa ohjelmasarjan muslimimaista ja Intiasta. Jään odottamaan.
Päivi Vasara
Jaakko Keson sarjat Tämä on Amerikka, Kiina-trilogia ja Taiwanin matkapäiväkirjat Yle Areenassa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kaksijalkainen kasvi ei viihdytä – Kasvien elämästä -teos sai kantaesityksensä Turun Tehdas Teatterissa
TEATTERI | Kun siemen itää, Turun Tehdas Teatterissa katsoja uinuu unta rauhaisaa.
”Olisi viisasta sekä sietää harhaoppista taidetta että olla pillastumatta teosten muuttamisesta”
KOLUMNI | Pasi Huttunen palaa vielä Tatu ja Patu -kirjojen ja Afrikan tähti -pelin ympärillä velloneisiin kohuihin. Teoksia saa muuttaa ja poistaa paikoista, mutta aina ei tarvitse eikä kannata.
Kolme kohtaamista Kirsin kanssa – sohvalta kirkon penkkiin
KOLUMNI | Kirsi Kunnas syntyi 100 vuotta sitten. Mitä jos juhlisimme lauantaina lukemalla kaikki ääneen hänen runojaan?
Älä korva pieni kuule mitä vain – puhutaanpa taas barokkimusiikista
KOLUMNI | Kun pitkin syksyä mediassa, kouluissa ja kodeissa melskattiin ”barokkimusiikin kieltämisestä”, kuinkahan moni tarkkaan ottaen edes tiesi, mistä puhui?