Aleksi Puranen ammensi Korvessa kulkevi -sarjaan kotikylänsä tunnelmia Perämeren perukoilta

31.08.2022
aleksi1

Aleksi Puranen. Kuva: Maria Markus

TELEVISIO | Elisa Viihteen uusi murhamysteeri kuvattiin Oulun pohjoisosassa pikkuruisessa Kiviniemen kalastajakylässä. Loppuvuodesta 2023 nähtävällä Korvessa kulkevi -sarjalla on jo kansainvälinen levittäjä.

”Vaikka itse helposti sokeutuukin omalle ympäristölleen, tiedostan, kuinka hieno ja uniikki paikka Kiviniemi ja erityisesti sen kalasatama on.”

Maria Markus, teksti ja kuvat

Elisa Viihteen uusi alkuperäissarja Korvessa kulkevi on lähes kokonaan oululaisvoimin käsikirjoitettu ja tuotettu tv-draamasarja. Vuoden 2023 lopulla nähtävän murhamysteerin tapahtumat sijoittuvat Pystyranta-nimiseen kylään, joka on kuvitteellinen versio Hailuodon saaresta Oulun edustalla.

Vaikka tarina tapahtuu saaressa, se on kuvattu pääosin Kellon Kiviniemessä, joka on pieni Perämeren kalastajakylä Oulun pohjoisosassa.

– Halusin, että tapahtumien lokaatio olisi jotenkin syrjäinen. Kalastajakylää ei ole miljöönä vielä kovin paljon sarjoissa tai elokuvissa nähty, joten se tuntui loogiselta valinnalta, sarjan pääkäsikirjoittaja Aleksi Puranen kertoo.

Kiviniemi on Puraselle tuttu ja tärkeä paikka. Hän vietti lapsuutensa siellä, ja käytyään muualla muun muassa media- ja elokuva-alan opintojen perässä, palasi lopulta kotikyläänsä ja asuu siellä nyt perheensä kanssa.

– Olen asunut Kiviniemessä yli puolet elämästäni. Vaikka itse helposti sokeutuukin omalle ympäristölleen, tiedostan, kuinka hieno ja uniikki paikka Kiviniemi ja erityisesti sen kalasatama on.

Kiviniemi

Universaalit teemat

Merellisestä miljööstään huolimatta kalastus ei ole tarinassa keskiössä. Sarja ei siis kerro kalastuksesta, vaan universaaleista teemoista, kuten pienen yhteisön sisäisistä jännitteistä, kiusaamisesta ja ulkopuolisuuden kokemuksesta.

Tarina lähtee liikkeelle siitä, kun kylässä murhataan teini-ikäinen poika, jonka ystävän on todistettava syyttömyytensä kaikille – myös murhaa tutkivalle poliisille.

Aiemmin muun muassa Hevireissu-elokuvan käsikirjoittanut oululaistekijä kertoo, että juonta rakentaessaan hänelle oli päivänselvää ammentaa tarinoita omista muistoistaan Perämeren rannoilta.

– Sarjan keskeiset hahmot ovat lukioikäisiä. Lähdin kehittämään tarinaa sellaisen ajatusleikin avulla, että mietin, mikä olisi ollut jännittävintä, mitä omassa nuoruudessani olisi voinut tapahtua. Oma nuoruuteni oli kyllä hyvinkin tavallinen ja tylsä, hän naurahtaa.

– Mutta kalasatama siihen liittyy tosi tiiviisti. Nuoruudessani satama oli vielä melko vilkas ja siellä oli paitsi enemmän ammattikalastajia ja kalamyyjiä, myös tapahtumia, kuten kesän kohokohta Rantajuhlat.

Kiviniemi laituri

Kalastaja asiantuntijana

Vaikka kyseessä ei ole kalastustarina, kalastus ja kalastajakylän elämä tulevat sarjassa esiin esimerkiksi siten, että molempien nuorten – sekä murhatun että syytetyn – isät ovat ammatiltaan kalastajia.

Niinpä tarinan uskottavaan rakentamiseen tarvittiin kalastuksen asiantuntija. Asiantuntemusta löytyi Kiviniemestä.

– Halosen Lauri, joka on kiviniemeläinen ammattikalastaja, kertoi meille, miten hommat tehdään oikein ja niin, että ne näyttävät kuvissakin oikeanlaisilta. Hän auttoi meitä myös löytämään kuvauslokaatioita ja neuvoi sääolosuhteiden kanssa.

KiviniemiMeri

Arktinen miljöö

Sarjaa kuvattiin viime talvena. Alun perin ajatuksena oli ajoittaa kuvaukset syksyyn, mutta sitten tilaajan taholla tultiin siihen tulokseen, että kansainvälistä yleisöä voisi kiehtoa miljöönä erityisesti talvinen Perämeren rannikko.

– Ideanahan talvinen arktinen miljöö on hyvä, mutta se toi meille eteen sellaisen haasteen, että täällä meillä Oulun korkeudella meri on talvisin jäässä eivätkä troolarit silloin liiku, Puranen naurahtaa.

Ratkaisuksi keksittiin, että troolarikuvaukset ajoitettaisiin itsenäisyyspäivän ja joulun väliseen aikaan, kun lumi olisi kenties jo maassa, mutta meri vielä auki.

Lauri kertoi meille, ettei ollut ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen nostanut paattiaan ylös ennen joulua, joten laskimme sen varaan.

KiviniemiPelastusrengas

Säiden armoilla

Mutta luonnonvoimat näyttivät mahtinsa ja laittoivat jopa ammattikalastajan ennustukset uusiksi. Viime vuonna kovat pakkaset tulivat yllättäen niin aikaisin, että meri alkoi jäätyä kovaa vauhtia jo syksyllä. Lauri Halonen yritti pitää väylää auki omalla troolarillaan, ja kuvausryhmä toi uppopumppuja satama-altaaseen.

– Kyllä siinä taisi paikalliset vähän ihmetellä, mitä virityksiä me mereen rakensimme.

Lopulta taistelu säätä vastaan piti kuitenkin luovuttaa. Meri jäätyi tukevasti, teki mitä teki.

– Sitten oli vain pakko kirjoittaa käsikirjoitus uusiksi sillä tavalla, että troolarit on nostettu talven edeltä maihin ja kalastaminen on jään alta nuottaamista. Eli merelle mentiin moottorikelkoilla troolarin sijaan, hän kertoo.

– Mutta onhan toki talvinuottauskin ja rannalla talven ajan lepäävät troolarit varmasti eksoottisen näköisiä varsinkin eteläisemmästä Euroopasta katsottuna.

Ja ulkomaista yleisöäkin pohjoinen saaristojännäri tuntuu kiinnostavan, sillä mukaan on saatu jo hyvissä ajoin myös kansainvälinen levittäjä, hollantilainen Dutch Features. Sarja valittiin myös Cannesin draamasarjojen esittelytapahtuman kiinnostavimpien sarjojen listalle viime keväänä.

KiviniemiVaja

Loppusuoralla

Whatevergroup Oy:n tuottaman kuusiosaisen sarjan on ohjannut Jussi Hiltunen, joka on ohjannut myös muun muassa Ivalon ja Sorjosen. Aleksi Purasen kanssa sarjaa ovat käsikirjoittaneet Antti Kairakari ja Oona Haapaniemi. Tuottajana toimii Antti Kaarlela, ja keskeisissä rooleissa nähdään näyttelijät Amira Khalifa, Olivia Ainali, Saimi Kahri, Jacob Öhrman, Dennis Nylund ja Matti Onnismaa.

Sarja on nyt kokonaan kuvattu ja se on leikkausvaiheessa.

– Nyt sitten odotamme jännittyneinä kommentteja Elisalta, Puranen kertoo.

Korvessa kulkevi Elisa viihteessä loppuvuodesta 2023.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua