Komisario Palmu ratkoo pian murhamysteeriä Seinäjoen kaupunginteatterin lavalla

16.01.2020
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Panu Raipia on saanut Mika Waltarin perikunnalta luottotehtävän ohjata teatterin lavalle Palmu-dramatisointeja. Nyt on meneillään jo neljäs työ.

Marita Nyrhinen

Seinäjoen Kaupunginteatterissa saa 25.1.2020 ensi-iltansa Mika Waltarin rikosromaaniin perustuva Komisario Palmun erehdys. Juoni on tuttu: helsinkiläisessä hienostokaupunginosassa tapahtuu rikkaan rattopojan, Bruno Rygseckin murha, jota Palmu apulaisineen alkaa selvittää. Esitystä ei ole siis vielä nähty, mutta taustatiedot julkistettiin torstaina 16.1. tiedotustilaisuudessa, jossa oli päällä lämminhenkinen draivi.

Suurimmalle osalle suomalaisista Matti Kassilan ohjaamat Palmu-elokuvat ovat tuttuja. Ne ovat nähtävissä Ylen Areenassa, ja nyt myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elonet-sivuilla.

Mika Waltari kirjoitti tuon ikonisen komisarion touhuista kirjat Kuka murhasi rouva Skrofin? jo vuonna 1939 ja pian sen jälkeen Komisario Palmun erehdys (1940). Kirjat jäivät pariksi vuosikymmeneksi unholaan, kunnes Kassila löysi ne. Vuonna 1960 rouva Skroftin tapaukseen pohjautuneeseen kirjaan perustuva ensimmäinen Palmu-elokuva sai nimekseen Komisario Palmun erehdys. Se menestyi, ja jo seuraavana vuonna ensi-iltaan saatiin Kaasua, komisario Palmu! (1961).

”Virallinen Palmu-ohjaaja”

Ohjaaja Panu Raipia piti Seinäjoen kaupunginteatterin Alvar-näyttämöllä suorastaan jännityskertomuksen piirteitä sisältävän esitelmän siitä, miten ikoninen poliisihahmo päätyi teatterin lavalle. 

Tekijänoikeudet kuuluvat Mika Waltarin ja hänen tyttärensä Satu Elstelän perikunnalle. 

Raipia haistoi aikoja sitten Palmu-tarinoissa teatraaliset ainekset, joten hän kysyi Satu Elstelältä lupaa sovittaa Palmu teatterille. Elstelä vastasi vuosi toisensa jälkeen Raipialle samalla tavalla, että jos Waltari olisi halunnut Palmunsa teatteriin, hän olisi itse kirjoittanut näytelmäsovituksen. 

Kun Satu Elstelä kuoli, poika Joel Elstelä otti asian haltuunsa ja dramatisoi teatteriin Komisario Palmun erehdyksen. Hän myös ohjasi tämän ensimmäisen Palmu-esityksen esityspaikkana Helsingin kaupunginteatteri. Sen jälkeen myös Raipialla on ollut kunnia perikunnan pyynnöstä ohjata Palmu-esityksistä jo neljä. Häntä voitaneen pitää lähes virallisena Palmu-ohjaajana.

Raipia haluaa toteuttaa Palmun siten, että se vastaa mahdollisimman tarkasti Waltarin kirjaa. Elokuva ei siis ole lähtökohta. Erityisesti hän haluaa käyttää hyväkseen teatterin mahdollisuuksia tarjota näyttävää ajankuvaa. Niinpä 1930–40-lukujen vaihde määrittää esimerkiksi sitä, millainen on lavastus ja rekvisiitta, puvustus ja kampaukset sekä näyttelijöiden liikehdintä ja käytöstavat.

Tiedotustilaisuudessa saatiin nähdä muutama näyttämökuva. Esillepano vaikuttaa olevan romanttinen. Meitä hemmoteltiin myös avoimella, näytelmän alkuun sijoittuvalla, noin vartin mittaisella harjoitussessiolla. Se antoi mukavasti pontta komedialliselle rikosdraamalle, jonka menee katsomaan mielellään.

Marita Nyrhinen

Komisario Palmun erehdys Seinäjoen kaupunginteatterissa, ensi-ilta 25.1.2020.