Kuurojen maa. Kuva: Janis Deinats
TEATTERI | 20 vuotta täyttävä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali järjestetään Imatralla heinä-elokuun vaihteessa. Yhdeksän päivän aikana nähdään 14 tuotantoa kahdeksasta maasta.
Anu Huttunen, teksti
Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali järjestetään Imatralla heinä-elokuun vaihteessa. Yhdeksän päivän aikana nähdään 14 tuotantoa kahdeksasta maasta.
Tämän vuoden tapahtuma huipentuu näytelmään Kuurojen maa. The New Riga Theatren esitys on Latviassa tänä keväänä loppuunmyyty.
Sen on ohjannut kansainvälisesti tunnettu latvialaisohjaaja Alvis Hermanis, teatterin pitkäaikainen taiteellinen johtaja. Vuonna 1992 perustettu The New Riga Theatre on Hermaniksen johdolla kiertänyt esiintymässä 40 maassa.
Kuurojen maa on romanttinen trilleri, joka perustuu venäläiseen romaaniin ja siitä tehtyyn elokuvasovitukseen. Näytelmä kertoo kahden naisen ystävyydestä ja selviytymisestä 1990-luvun Moskovan alamaailmassa.
Alkuperäistekstin kirjoittanut Renata Litvinova lähti Venäjältä 2022 ja asettui tunnettuna taiteilijana julkisesti sotaa vastaan. Samoin teki tähtinäyttelijä Chulpan Khamatova, jonka läpimurtorooli Venäjällä oli pääosa Kuurojen maan elokuvaversiossa.
Khamatova päätyi maanpakoon Riikaan. Hän on opetellut latvian kielen ja näyttelee nyt latviaksi saman roolin, joka teki hänestä kuuluisan venäjänkielisessä maailmassa yli 25 vuotta aikaisemmin. Kuurojen maan elokuvaversio oli mukana myös Berliinin elokuvajuhlien pääsarjassa vuonna 1998.
Näytelmän ensi-ilta Riiassa oli marraskuussa 2023. Ohjaaja Hermanis ja Chulpan Khamatova ovat työskennelleet aiemmin yhdessä moskovalaisessa teatterissa vuosina 2008 ja 2020.
Chulpan Khamatova on näytellyt muun muassa saksalaisessa tragikomediassa Goodbye Lenin (2003) sekä Suomessakin nähdyissä tv-sarjoissa Tohtori Zivago ja Arbatin lapset.
Imatralla Kuurojen maan esityksessä on käytössä tekstitys.
Kansainvälinen festivaali
Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla Imatralla on nähty 20 vuoden aikana tuotantoja yli 50 maasta. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Imatralla pitkään vaikuttanut Kamran Shahmardan.
Esitysten genret ylittävä yhdistävä tekijä on visuaalisuus. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin ohjelmistoon kuuluu fyysistä teatteria, tanssiteatteria, sirkusta, musiikkia ja elokuvaa. Kansainvälisistä esityksistä vain yhdessä tarvitaan tekstitystä.
Imatralla nähdään yhdeksän päivän aikana yhteensä 14 tuotantoa. Pääohjelmiston lisäksi festivaali tuo paikkakunnalle maksuttomia katuteatteriesityksiä useista eri maista.
Tänä vuonna pääesiintyjissä on mukana teatteriryhmiä Latviasta, Saksasta ja Espanjasta. Suomesta pääesiintyjinä ovat Kauri Honkakoski Company ja Kimmo Pohjonen. Festivaalin ohjelmistossa on myös kaksi työpajaa, tanssin ja klovnerian merkeissä.
* *
Muita pääesiintyjiä Imatralla 2024
Kauri Honkakoski Company: Hinterland/Joutomaa (Suomi)
Fyysisen teatterin teos pohjautuu Samuel Beckettin novelleihin maailmansodan jälkeisestä Euroopasta. Helsingin Stoassa Hinterland oli viime syksynä ja talvena loppuunmyyty.
Kauri Honkakoski on opiskellut ja työskennellyt Britanniassa ja palkittu Edinburghin Fringe-festivaaleilla. Ryhmässä on mukana jäseniä useista maista.
Kimmo Pohjonen: Uzone (Suomi)
Kimmo Pohjonen -genren luonut Kimmo Pohjonen esiintyy Imatralla sooloesityksellään Uzone. ”Harmonikkamusiikin Jimi Hendrixiksi” nimitetty taiteilija puhuttelee yleisöä musiikin lisäksi visuaalisilla kokonaistaideteoksillaan.
Kabaret Kalashnikov: Taverna Stories (Saksa)
Kabaret Kalashnikov sekoittaa esityksissään komediaa, klovneriaa, sirkusta ja katuteatteria. Ryhmässä on mukana eri lajien osaajia useasta maasta. Berliiniläisen ryhmän Taverna Stories on kiertänyt Saksaa festivaaleilla. Kabaret’n alaotsikkona on ”villi vodkavarietee”.
cie.toula limnaios: Staubkinder/Pölyn lapset (Saksa)
Staubkinder on Gustav Mahlerin musiikkiin tehty tanssiteos kahdeksalle tanssijalle. Tummasävyistä, yksilön ja yhteisön muistia käsittelevää teosta on esitetty vuodesta 2022. Teatterin perustaja ja esityksen koreografi Toula Limnaios pitää Imatralla myös tanssityöpajan.
Cie Toula Limnaios on tanssiteatteriryhmä, jonka kotipaikka sijaitsee Berliinin Prenzlauerbergissä. Ryhmä on esiintynyt 1996 lähtien eri puolilla Saksaa ja liki 30 muussa maassa.
Barcelona Flamenco Ballet: Carmen (Katalonia)
Barcelona Flamenco Ballet on katalonialainen ryhmä, joka kiertää esiintymässä eri mantereilla. Ryhmä esiintyi Imatralla vuonna 2023 ja palaa ohjelmistoon yleisön pyynnöstä.
Flamencoversio Bizet’n Carmenista on vasta tulossa ensi-iltaan kesällä 2024. Viime vuonna Barcelona Flamenco Ballet esiintyi myös Helsingissä teoksella Luxuria.
Tekemistä (Suomi)
Festivaalilla nähdään myös dokumenttielokuvan ensi-ilta. Tekemistä käsittelee nuorten unelmia, kokeiluja ja etsimistä pienellä paikkakunnalla itärajalla. Elokuva on tehty yhteistyössä imatralaisten nuorten kanssa 2022–24. Sen on ohjannut imatralaislähtöinen näyttelijä Pietu Wikström.
Festivaalinäytökseen on vapaa pääsy. Ensi-illan näyttämö on Imatran Vuoksenniskalla sijaitseva funkkisteatteri Bio Vuoksi.
Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 26.7.–3.8.2024. Ohjelmisto täällä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Angelica rakastelee ja lumiukko sulaa – arviossa Angelika ja kuumat paikat sekä Xzartin Lumiukko-esitys
TEATTERI | Tehdas Teatterin superammattilaiset saavat niin peruukin kuin kepinkin puhumaan. Ranskalaisen Xzartin murmeli ja majava ovat omaa pehmoluokkaansa
”Nuorille on palautettava toivo takaisin”, sanoo Joensuun kaupunginteatterin palkkaama yhteisötaiteilija Merja Pennanen
TEATTERI | Merja Pennanen lähti työryhmineen kuuntelemaan, mitä joensuulainen nuori ajattelee tulevaisuudesta. Syntyi kantaesitys Meille käy hyvin.
Vihaan ei ole pakko jäädä – arviossa Rakastajat-teatterin Vihan jälkeen
TEATTERI | Porilainen Rakastajat-teatteri käsittelee näytelmässään ääriliikkeitä ja sitä, miten niistä pääsee irti.
Tampereen Työväen Teatterin kantaesitys Nämä onnemme päivät on todellista näyttelijäntyön juhlaa
TEATTERI | Irlantilaisnäytelmä kertoo vanhenemisesta, ystävyydestä, menettämisestä, unohtamisesta, luopumisesta ja luovuttamisesta.