Finlaysonin 200v-juhlavuosi käynnistyy nyt – juhlavuoden aloittaa 18.1. tanssi-installaatio Lux Griseo

18.01.2020

Kesällä luvassa on väriä, vihreyttä ja veistoksellisuutta, kun yleisölle ilmainen taidetapahtuma Finlayson Art Area aukeaa juhlaviikon aluksi 8.5.2020.

Marita Salonen

Kesätaidetapahtuma Finlayson Art Area on tuonut vuodesta 2015 alkaen Tampereen ydinkeskustassa sijaitsevan tehdasalueen kujille ja rakennuksiin ammattitaiteilijoiden kotimaisia ja ulkomaisia näyttelyitä.

– Värikkyys, vihreys ja veistoksellisuus tulevat nousemaan ihan uudelle tasolle ensi kesänä. Tulossa on isoja tilateoksia, videoita, valokuvia ja veistoksia sekä Anni Rapinojan vihertaideteoksia, kertoo tapahtumajohtaja Pertti Ketonen Grafiikanpaja Himmelblausta.

– Perinteisten katumaalauksien maalaus alkaa Museoiden yönä toukokuun 16. päivänä. Sen verran voin jo kertoa, että vanhat, 1800-luvun Finlaysonin kuosit pääsevät esille.

Juhlavuoden aloittaa tanssi-installaatio Lux Griseo Vooninki-salissa Väinön Linnan aukiolla. Lotta Halinen ja Niina Rajaniemi esittävät omaan koreografiaansa perustuvan teoksen kolme kertaa tammikuussa. Ensi-ilta on lauantaina 18.1.2020 kello 17, ja seuraavat esitykset viikon kuluttua lauantaina 25.1. ja sunnuntaina 26.1..

– Teos on luotu perinteisten teatteritilojen ulkopuolelle, ja se on muokattavissa erilaisten tilojen ehdoille. Teoksemme on veistoksellinen performanssi, jossa käytämme kankaita kehojen ja kohtausten muodonmuutokseen ja muodottomuuteen. Puvustuksessa sekä lavastuksessa käytettävät kankaat maalaavat tilan harmaan eri sävyillä, tanssijat kuvailevat.

Juhlavuosi jatkuu helmikuussa luentosarjalla ja muistoja kokoavalla näyttelyllä Työväenmuseo Werstaalla Väinö Linnan aukiolla. Helmikuussa ja erityisesti talviloman aikaan lapsille on luvassa maksuttomia tapahtumapäiviä.

Huhtikuussa Museokeskus Vapriikki avaa juhlavuoden kunniaksi näyttelyn, joka kertoo puuvillan valmistuksesta sekä yrityksen tuotannosta ja työntekijöistä. Näyttely pohjautuu Tampereen yliopiston viisivuotiseen Finlaysonin historia -hankkeeseen, joka julkaistaan syksyllä 2020.

Lue lisää Lux Griseo -tanssi-installaatiosta.

Työntekijät asettuivat ryhmäkuvaan Finlaysonin konehuoneen edessä vuonna 1896 Tampereella. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto

Näyttelyt molemmin puolin Tammerkoskea

  • Muistoja Finlaysonilta – tehdasalueen 200 vuotta -juhlanäyttely Werstaalla 21.2.–29.11.2020
  • Museokeskus Vapriikin näyttely Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 24.4.2020 alkaen.

Lasten Finlayson talvilomaviikolla

Katso ohjelma tästä

Luentosarja Finlaysonin tehdasalue 200 vuotta

Viitenä torstaina 13.2.2020 alkaen. Opastettu kierros Finlaysonin tehdasalueen historiaan aina ennen luennon alkua kello 16. Lue lisää tästä

200v-juhlaviikon ohjelma

8.5. Finlayson Art Arean avajaiset

9.5. Lasten Finlayson -tapahtumapäivä

10.5. Historia-päivä

12.–16.5. Mukamas 2020 – Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali

16.5. Museoiden yö Werstaalla ja Finlayson Art Arean katumaalaukset