Tuokiokuva: Raahen rantajatsit tavoitti nykyjazzin yleisön jo 33. kerran

03.08.2022
1 Davás Duo

Davás Duo Langin Kauppahuoneen sisäpihalla. Kuvat: Marita Nyrhinen

TUOKIOKUVA | Kulttuuritoimituksen minireportaasi kulttuuritapahtumasta, pienestä tai isosta.

TAPAHTUMA: Raahen Rantajatsit 28.–30.7.2022

PÄÄPAIKAT: Raahen sisäpihoilla; Langin Kauppahuoneella ja Raahen Teatterilla sekä meren äärellä Ruiskuhuoneella.

TUNNELMA: Olen käynyt Raahen Rantajatseilla viimeksi kuuntelemassa pianisti Cecil Tayloria. Vuosi oli 1998. Oli korkea aika palata Raaheen kuuntelemaan improvisaationtäyteistä jazzmusiikkia. Hienoa on, että Rantajatseilla ehtii kuunnella jokseenkin jokaisen konsertin.

Konserttipaikat olivat ulkolavoja. Vaikka kelit olivat jokaisena päivänä koleahkot, toinen toistaan kiinnostavammat ja taitavammat improvisaatiotaitoiset kokoonpanot tekivät vaikutuksen.

2 Säiden armoilla sateen uhkaa

Jamit soivat perjantaina Ruiskuhuoneen isolla lavalla Vilma Jään peruttua esiintymisensä. Trumpetisti Gabriel Korhosen raahelaislähtöisistä soittajista ja Rantajatsien kansainvälisistä residenssivieraista kokoama yhtye uhmasi säätä.

HUIPPUHETKIÄ: On vaikea määritellä mitä jazz on, mutta Rantajatseilla ei tunnusteta genrejä. Senpä takia festivaalilla esiintyi hyvin erilaisia kokoonpanoja aina etnohenkisistä ja täysin free-pohjalta soittavista bändeistä svengaavampiin jamikokoonpanoihin saakka. Kaikki kuulemani musiikki oli hyvää.

Kun pois suljetaan jo ennakkoon tiedettyjen taitureiden – Junnu Aaltosen, Mikko Innasen, Linda Fredrikssonin ja Ville Lähteenmäen – ympärille kootut bändit, yllätykset tulivat naisartistien taholta.

Raahessa esiintyneet pianisti Kirke Karja ja viulisti Silva Kallionpää olivat minulle aikaisemmin vain jossain määrin tuttuja artisteja. Laulaja Priya Carlbergistä en ollut kuullut koskaan aikaisemmin. Näiden taiteilijoiden panokset omissa kokoonpanoissaan tekivät vaikutuksen.

Virolaisen Kirke Karjan kanssa esiintyivät ranskalainen basisti Etienne Renard ja saksalainen rumpali Ludwig Wandinger. Tämän trion pelottomat muusikot loihtivat runsaita sävyjä tuloksena moderni kokonaisuus, joka hiveli improvisaatioita rakastavan korvia.

Viulisti-säveltäjä Silva Kallionpää hallitsee rytmit ja improvisaation. Hän ravistelee moderniin jazziin pohjautuvalla musiikillaan hienostuneesti rajoja. Kallionpään sävellyksissä ja viulunsoitossa voi kuulla monenlaisia vivahteita, useasti pizzicato-voittoisen ilmaisun voimin. Jäin koukkuun.

3 Priya Carlberg

Priya Carlberg pisti ruokailutauoksi ja nautti kananmunan.

Laulaja Priya Carlbergin ensiesiintyminen Suomessa pysäytti. Soitossa oli ilmeikkyyttä ja hauskuutta. Konsertin alussa Carlberg huomasi hintalapun takissaan. Tunnelma laukesi.

Hyvänolon fiilikset jatkuivat, kun koreografiaan kuului keitetyn kananmunan kuoriminen ja sen nauttiminen. Carlbergin sävellykset ja niiden esittäminen olivat riemukas show, jossa yhdistyivät rohkea äänenkäyttö, virkistävät ja ilmeikkäät kappaleet sekä valovoimainen lavakarisma. Carlbergin lauluilmaisu odottamattomine käänteineen kulminoitui monitahoisten kappaleiden tulkinnoissa. Suomalaisista muusikoista koottu bändi pysyi hyvin Carlbergin ilmeikkään esiintymisen ja popahtavan musiikin säestäjänä. Esitys innosti ihmisiä jopa tanssimaan.

SÄÄ: Koska keli oli kolea, ja konsertit ulkona, soitettiin lämpimikseen. Lämpimikseen mutta myös rytmien siivittäminä kohtasin tanssiin innostuneet nuoret Joonan, Susannan ja Marjan, joita inspiroi Innanen-Pasborg-Piromalli Trion rytmikäs esitys.

KOMMENTIT: ”Jamit oli parhaat ikinä, varsinkin viimeiset, joissa soittivat kaikki parhaat soittajat.” (Manu) ”Jatsi ei ole vaikeaa. Kiva, kun löytyi tanssirytmejäkin.” (Hellu) ”Äänentoisto oli erinomainen, eikä monipuolinen ohjelmisto kosiskellut yleisöä, jota silti piisasi ja joka kuunteli keskittyneesti.” (Tahvo)

4 TAnssijat Joona Susanna Marja

Joona, Susanna ja Marja tanssivat sekä lämpimikseen että Innanen-Pasborg-Piromalli Trion rytmien innoittamina.

JÄRJESTÄJÄ: Vuonna 1984 perustettu Rajatsi on järjestänyt Raahen Rantajatsit –festivaaleja vuodesta 1989 lähtien. Rantajatsien ohella Rajatsi järjestää klubikonsertteja ympärivuotisesti. Rajatsi ry on Suomen Jazzliiton ja Europe Jazz Networkin jäsen. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Charles Gil ja toiminnanjohtajana Pertti Uunila.

LUE LISÄÄ: Tapahtuman verkkosivut.

Marita Nyrhinen, teksti ja kuvat

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua