Teatterikesässä kuullaan Rosa Liksomin sanoittamia työväenlauluja – Liksom Lux G Livelabissa

09.08.2023
Liksom Lux 4629m

Kuva: Maarit Kytöharju

MUSIIKKI | Kirjailija Rosa Liksom on tehnyt uuden aluevaltauksen laululyyrikkona. Torstaina TelttaLabissa esiintyy Liksom Lux, joka tähtää nykypäivän pätkätyöläisten laululiikkeeksi.

Janica Brander

Kirjailijana ja kuvataiteilijana tunnettu Rosa Liksom nähdään Tampereen Teatterikesässä uudessa roolissa laululyyrikkona. Liksom Lux -nimeä kantava kokoonpano esiintyy G Livelabin TelttaLabissa torstaina 10.8.2023.

Liksom Lux -yhtyeen musiikin ovat säveltäneet Se-yhtyeestä tuttu Eeva Koivusalo ja Taideyliopiston professori Anita Seppä, alias Liisa Lux. Liisa Lux on yhtyeen laulaja ja Liksom on sanoittanut kappaleet. Bassoa soittavan Koivusalon lisäksi bändissä musisoivat kitaristi Jarmo Nikku ja pianisti Matti Paatelma.

Ylpeästi yhteiskunnallinen

Liksom Luxin tavoite ei ole enempää eikä vähempää kuin kasvaa mahdollisesti yhteiskunnalliseksi laululiikkeeksi. TelttaLabissa tullaan kuulemaan kappaleita ilmastokriisistä, fasismista ja kapitalismin ylivallasta. Yhteiskunnallisella laululiikkeellä yhtye ei kuitenkaan tarkoita mahdollisimman suuria joukkoja tavoittavaa, vaan poliittisesti kantaaottavaa musiikkia.

Kyseessä ei ole myöskään pastissi 1960- ja 1970-lukujen poliittisesta laululiikkeestä. Yhtye kertoo Riffin haastattelussa pohtivansa, mitä laululiike voisi olla 2020-luvulla ja pyrkivänsä kohti uudenlaista, tässä ajassa puhuttelevaa ilmaisua. Tiedossa lienee siis jotain aivan muuta kuin agitproppailua.

Työväenlauluja pätkäduunareille

Liksom Luxin siemenet kylvettiin jo vuonna 2017. Eeva Koivusalo lähestyi tuolloin Anita Seppää ja kyseli, olisiko tällä pöytälaatikossa laululyriikoiksi sopivia tekstejä. Seppä kiinnostui bändi-ideasta ja keksi, että olisi hienoa saada sanoituksia Rosa Liksomilta.

Liksom ei kuitenkaan suostunut heti, vaan harkitsi asiaa puolisen vuotta. Hän innostui sanoittamisesta tajuttuaan, että laululyriikka on parhaimmillaan romaani pienoiskoossa. Liksom on tunnetusti tiiviin ilmaisun mestari, joten lopulta sanoitusten kirjoittaminen ei ollut vieras laji. Tekstit syntyivät, kun Liksom teki kirjailijavierailuja ympäri Eurooppaa ja istui junissa.

Liksom kuvailee laululyriikoitaan Rumbassa moderneiksi työväenlauluiksi pätkätyöläisille. Eriarvoistuva maailma ja sen ongelmat eivät kuitenkaan ole tekstien ainoita aiheita. Ihmisillä on ikuinen yhteyden ja hyväksynnän kaipuu, ja Liksom Lux laulaa myös siitä. 2020-luvun työläinen kaipaa leivän lisäksi rakkautta.

Liksom Lux keikkailee G Livelabin TelttaLabissa torstaina 10.8. kello 18. Lisätietoa keikasta ja liput täältä. Rosa Liksom on mahdollista nähdä torstaina myös ennen keikkaa, kun hän vierailee pääkirjasto Metsossa kello 16.30. Metson tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua