”Sepäs oli mukava ralli!” – 10 kotimaisen rallirockin kaahaavaa klassikkoa

30.01.2020
Kynnet

Rallirokki on musiikkia, jossa on kiivas rytmi, sahaavia kitaroita ja mielellään enemmän duureja kuin molleja. Rallirokki on raaimmillaankin hauskaa musiikkia. Antti Granlund kertoo lisää.

Olen ollut järjestämässä vuoden ajan Arthouse Café Kehräsaaressa levyraateja Antti X Antti + Antti -nimellä. Tammikuun raadissa vieraillut kuvataiteilija Sami Sänpäkkilä kutsui puolivahingossa Lätsä-yhtyeen tuoretta singleä Työtön nuori mies rallirokiksi.

Rallirokki! Täydellinen nimitys rockbiisille, jonka kuultuaan tekee mieli sanoa: ”Sepäs oli kiva ralli!”

Rallirokilla ei viitata Hannu Mikkolan, Tommi Mäkisen tai Jari-Matti Latvalan edesottamuksiin, eikä sillä ole mitään tekemistä termin ”rallienglanti” kanssa. Se on musiikkia, jossa on kiivas rytmi, sahaavia kitaroita ja mielellään enemmän duureja kuin molleja. Rallirokki on raaimmillaankin hauskaa musiikkia.

Kotimaisen rallirokin ensimmäistä kulta-aikaa elettiin vuosina 1979–1981. Punk oli tapahtunut, mutta Yön Varietee-albumin vallankumous molleineen, uhoineen ja suorine peruskomppeineen vasta odotteli kulman takana.

Rallirokin toista kulta-aikaa eletään juuri nyt. Tässä kymmenen esimerkkiä a-luokkaisesta rallirokista, vanhasta ja uudemmasta.

KUUNTELE: Rallirokki-soittolista

1. Se – Meillä vois olla tänään hauskaa (1979)

Yarin Se-yhtye sinkoili musiikillisessa ilmaisussaan moneen suuntaan. Bändin …ja me tehtiin rakkautta on monipuolinen teema-albumi rakkaudesta, lapsen saamisesta, erosta ja elämän jatkamisesta. Vuonna 1979 ilmestynyt single Meillä vois olla tänään hauskaa sen sijaan väistää kaiken syvällisen. NAA-NA-NA-NA-NAA-NAA-NA-NA-NA-NAA-NAAAA!

2. Kynnet – Lindorff, Svea, Qliro ja mä (2018)

Teemu Tannerin sooloprojektina alkanut Kynnet kasvoi vuosikymmenen lopulla yhdeksi Suomen parhaista rokkibändeistä. Tuoreimmalla Vähät välittää -albumilla yhtyeen soundi ei ole enää niin lo-fi kuin aikaisemmilla julkaisuilla, ja levyllä on myös bändin paras biisi Lindorff, Svea, Qliro ja mä. Naurattaa, itkettää ja tanssittaa – täydellinen rallirokki!

3. Popeda – Mauno soittaa stereoo (1978)

Popedaa voi hyvin perustein pitää rallirokin kantabändinä. Oikeastaan yhtyeen kaikki parhaat biisit (Kuuma kesä, Matkalla Alabamaan, Sukset, Repe ja Lissu jne.) ovat genren ensiluokkaisia edustajia. Bändin debyyttialbumin kohokohta Mauno soittaa stereoo on myös oivallinen dokumentti yhtyeen toisen perustajajäsenen, Ilari Ainialan tavasta kirjoittaa biisejä.

4. Joni Ekman & Koira – Ryyppään taas (2019)

Rallirokista ei voi puhua, jos ei mainitse Joni Ekmania. Kuten Popedalla, myös Jonilla on julkaistuna hyvä tukku hauskasti tanssittavia rokkibiisejä. Juuri nyt parhaalta esimerkiltä tuntuu Joni Ekman & Koiran viime vuonna ilmestyneen Uskon musiikkiin -albumin Ryyppään taas: ”On turha miettiä huomista, nyt kun pöydässä on riittävästi juomista / Kerro äidille terveiset: Mä ryyppään taas!”

5. Ypö-Viis – Me myytiin itsemme (1979)

Karhulasta kotoisin oleva punkpoppoo julkaisi ensimmäiset singlensä omakustanteina, minkä jälkeen Poko Rekords solmi heidän kanssaan levytyssopimuksen. Bändi reagoi musiikin keinoin. Aa-AAAA-aa!

6. Lätsä – Työtön nuori mies (2020)

Lätsä tulikin jo mainittua! Työtön nuori mies -biisi edustaa kotimaisen rallirokin uutta aaltoa. Helsingistä kotoisin oleva bändi kertoo soittavansa ”maailman parasta folk-rock-blues-musaa”. Maailman parhaaseen on vielä matkaa, vaikka yhtyeen debyyttisingle mukavasti potkahteleekin.

7. Ratsia – Yksin (1979)

Jyri Honkavaara oli yksi Suomen parhaista biisinkirjoittajista ennen kuin muutti Pihtiputaalta Helsinkiin ja sekosi suurkaupungin houkutuksiin. Honkavaaran julistavimmat punksanoitukset eivät ole kestäneet kovin hyvin aikaa, toisin kuin ihastuttavan Yksin-biisin kaltaiset teini-iän kuvaukset.

8. Pää Kii – Yksi musta minuutti (2018)

Teemu Bergmanin Pää Kiitä käsitellään usein punkyhtyeenä, vaikka valtaosa poppoon julkaisuista on sataprosenttista rallirokkia. Viiden tähden albumi Jos huonoo onnee ei ois mul ei ois onnee ollenkaan on täynnä sitä itseään, mutta kuuntele ainakin mustimmassa huumorissa uitettu tykittely Yksi musta minuutti.

9. Eppu Normaali – Kaljanlanttauslaulu (1979)

Kumpa vain Eput olisivat olleet edes hieman kauemmin nuoria ja hauskoja! Maximum Jee & Jeen avausbiisi varastaa riffinsä Eddie Cochranilta, piruilee päättäjille ja sisältää älyttömyydessään riemastuttavan kertosäkeen: ”Hyvä äänestäjä, jollon pää pestävä / On juoppolalli, jee! (Huh-hah huh-hah)”.

10. Lokit – Uskot säkin taikaan (2014)

On ehkä hieman epäreilua valita Lokit-yhtyeeltä coverbiisi, mutta kun Uskot säkin taikaan vain on niin upea tulkinta! Alkuperäinen Do You Believe In Magic oli vuosina 1965–1969 vaikuttaneen The Lovin’ Spoonfulin tekosia. Suomenkielisen version teki 1970-luvun lopulla Woude, jonka energisen otteen Lokit otti oman repäisynsä lähtökohdaksi.

Lokkien kappaletta ei löydy Spotifystä, joten sen voit kuunnella tästä.

Antti Granlund