Eka demo on tosidiggarille se paras. Nyt sitä voi ihailla.
NÄYTTELY | A Nightwish Story -näyttely on pieni, mutta hyvin toteutettu kuriositeetti Kiteellä. Tuomas Holopaisen status alueellisena suurmiehenä sai pysyvän monumentin.
Pasi Huttunen, teksti ja kuvat
Ensin pitää reissata kaukaiseen itään, Kiteelle saakka, eikä A Nightwish Story -näyttelyn löytäminen kylälläkään näytä olevan helppoa. Kun itse olin jo näyttelyn kiertänyt ja menossa kohti kotiseutumuseota (johon muuten pääsee samalla lipulla, suosittelen!), sain opastaa yhden lähes epätoivon partaalle vaipuneen hevipaitoihin ja nahkaan sonnustautuneen seurueen oikeaan suuntaan.
Näyttely löytyy yhdestä kylänraitin varrella seisovista liikerakennuksista. Selkeästi teemaan viittaava pieni näyteikkuna hukkuu helposti kioskin ja metsäyhtiön väliin. ”KITEE TOURIST INFORMATION” -teksti ja iso huutomerkki vihreällä taustalla on näkyvämpi kuin mikään bändiin viittaava.
Sinänsä kenellekään mediaa seuraavalle ei varmaankaan ole Pohjois-Karjalassa jäänyt epäselväksi, että tällainen näyttely on saatu auki, sillä juttuja siitä on riittänyt. Useimmiten kärkenä näyttää olevan se, että Kiteelle tullaan ihan ulkomailta saakka. Ja näyttelyn etsittyäni ja löydettyäni voin tosiaan allekirjoittaa, että Suomi-ummikolle sen löytämistä voi pitää saavutuksena.
Itse näyttely on pieni, mutta runsas ja hyvin kiehtova. Esillä on kaikenlaista kiinnostavaa aina ekoista demoista lähtien. Bändin tarinaa kerrotaan paikoitellen hyvinkin seikkaperäisesti, mutta vaikeita seikkoja hienovaraisesti väistellen. Esimerkiksi laulajien vaihdosten suhteen ei pureuduta yksityiskohtiin.
Narratiivi on kirjoitettu aivan kuin kaiken tapahtuneen olisi välttämättä pitänyt tapahtua juuri näin. Yleissävy näyttelyssä on innostuneen palvova. Tämä luultavasti puree ainakin faneihin, jotka tulevat hakemaan vahvistusta uskolleen.
Hitusen vaivaannuttavana yksityiskohtana mainittakoon, että tämäkin näyttely toistaa väitettä, että Nightwish olisi keksinyt sinfonisen metallin. Ei keksinyt. Poppoon asema genren merkkipaaluna on sellainen, että tässä asiassa olisi näyttelyllä varaa olla rehellinen.
Näyttelyyn on saatu loihdittua hienosti juuri sopivan eskapistinen ja satumainen tunnelma. Hauskoja yksityiskohtia piisaa ja kokonaisuus on harkittu ja ehjä. Tableteilta voi istahtaa katsomaan bändin vaiheista kertovan dokkarin. Pieni tila on käytetty tehokkaasti. On outo tunne putkahtaa Tuomas Holopaisen taikamaailmoista takaisin Kiteen kylänraitille.
Nightwish ei oikeastaan ole aikoihin ollut niinkään bändi kuin brändi, jonka alla Tuomas Holopainen toteuttaa visioitaan. Näyttely alleviivaa Holopaisen alueellistä merkitystä. Tätä voi samaan aikaan pitää sekä pikkukunnan kannalta realistisena että hiukan tragikoomisena. On ehkä hyvä mainita, että vaikka Nightwish on hyväksynyt näyttelyn, ei bändin väki ole ollut sitä suunnittelemassa.
A Nightwish Story muodostunee sellaiseksi kiinnostavaksi pieneksi kuriositeetiksi, jonka vuoksi lähimailla liikkuva helposti innostuu poikkeamaan myös Kiteelle. Näyttely on pysyvä, joten se vakiintunee Nightwish-fanien pyhiinvaelluskohteeksi. Kaikkiaan on äärimmäisen ilahduttavaa, että tällainenkin pieni helmi on nyt löydettävissä. Ei ehkä kovin helposti, mutta löydettävissä kuitenkin.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Livelevy odotti kahdeksan vuotta miksausta – Wentus Blues Band lupaa olla oma itsensä Tampereen keikalla
MUSIIKKI | Lähes 40 vuotta sitten perustettu bluesbändi syntyi aikana, jolloin nuoret miehet halusivat soittaa hevirokkia. Miten blueskapulan saisi nuoremmille?
Levoton Tuhkimo sai juhlavan vastaanoton, kun Dingon henki palasi päiväksi kotiin Poriin
ELOKUVA | Dingo-huumaa oli mahdollista elää vielä yhden kerran, yhden päivän ajan Porissa. Kulttuuritoimitus seurasi, kun Levoton Tuhkimo -elokuva sai maailmanensi-iltansa.