Marginaalimusiikin mestari soittaa kaiken – Lauri Niemisen radio-ohjelmassa voi kuulla mitä tahansa

24.03.2020
Nieminen1 kopio

Lauri Nieminen Sastamalasta on kotimaisen marginaalimusiikin suurmestari ja soittaa Viikon promopaketti -ohjelmassaan Pispalan Radiossa periaatteeessa kaiken. ”Ilmainen neuvo kaikille artisteille ja bändeille: kun lähestytte mediaa, levy-yhtiötä tai keikkajärjestäjää, ajatelkaa sitä työhönottohaastatteluna ja kertokaa edes perusasiat.”

Kari Pitkänen, teksti ja kuvat

Joka perjantai kello 18.00 Pispalan Radio soittaa musiikkia, jota Suomessa ei voi kuulla missään muualla.

Lauri Niemisen toimittama Viikon Promopaketti -ohjelma koostuu kappaleista ja levyistä, jotka isojen kanavien ohjelmapäällikköt ja tekijät nakkaisivat heti ja armotta roskiin tai mappi ööhön.

Posti kantaa Niemiselle tuntemattomien artistien ja kellaribändien esityksiä usb-tikuilla, c-kaseteilla ja cd-levyillä. Välillä surahtelee sähköposti, ja vinyylejäkin saapuu yhä.

Postin määrästä päätellen Suomi suorastaan pursuaa ilmaisun ja esittämisen pakkoa ja laulamisen lahjoja.

– Puolen tunnin ohjelmaan ei paljon mahdu. Tuossa on toistasataa levyä odottamassa, Nieminen esittelee kirjeitä täynnä olevaa hyllyään kotonaan Sastamalassa.

Niin älytön, että upposi

Viikon Promopaketti on kolmekymppisen Niemisen kolmas radio-ohjelma. Ensimmäinen ohjelman lähetys Pispalan Radion taajuudella toteutui 19.8.2016.

– Idea syntyi kaksi päivää ennen lähetystä ohjelmapäällikkö Pasi Komsin kanssa, joka ihmettelli, mitä näille kaikille promolevyille pitäisi tehdä.

– Heitin siihen, että mehän voitais soittaa ne kaikki. Komsista idea oli heti niin älytön, että se päätettiin toteuttaa.

Kuka on kuullut heistä? Viikon Promopaketti on ainoita radio-ohjelmia koko maassa, jossa tuntemattomilla artisteilla on mahdollisuus päästä julkisuuteen.

Ohjelman maine levisi vähitellen ja moni artisti äkkäsi, että heillä olisi nyt tilaisuus edes hetken kestävään julkisuuteen. Rumban Niemisen ohjelmasta julkaiseman jutun jälkeen näytelevyjä saapui toistakymmentä muutamassa päivässä.

– Uuden musiikin tulva on valtava, mutta Suomessa on pahuksen vaikea päästä pinnalle. Loopin soittolistoille mahtuu ehkä 300 biisiä vuodessa, ja Ylen käsitys uudesta musiikista on lähinnä se, että soittoon pääsee Saara Aallon uusi biisi.

– Saara on nimenä jo niin iso, että hän ei tällaista julkisuutta erityisesti tarvitse.

Nyt Niemisellä on takana noin 150 lähetystä ja 900 todellista uuden musiikin ensiesitystä suomalaisilla radiotaajuuksilla. Soitettavaa vain on niin paljon, että kappaleiden jono on venynyt kuukausien mittaiseksi.

Kaikki tyylit käyvät

Lauri Nieminen valitsee kappaleet, tekee juonnot ja koostaa ohjelmansa kotistudiossaan Sastamalassa.

Se sopii kuvaan, sillä ”tamperelaisen” Pispalan Radion lähetykset hoidetaan Hämeenkyröstä, kun taas kanavan lähetin löytyy Kangasalta.

Rajoja ei ole, ja linjana on linjattomuus, sillä yhden ohjelman soittolistalle yltää kaikenlainen kotimainen nykymusiikki iskelmästä indiepoppiin ja dead metalliin. Suomiräppi’ tosin on toimitettu soitettavaksi yllättävän vähän.

– En kuuntele kappaleita etukäteen, joten sisältö on aina yllätys myös itselleni. Siinä se hauskuus piileekin.

Niemisen takana näkyvät hyllyt pursuavat soittamatonta musiikkia, sillä tähänkin ohjelmaan kappaleilla on jo kuukausien jono.

Soittolistalle ovat yltäneet vaikkapa Hullu Elämä, Elisa Koivupuro, The Winyls ja sadat muut suomalaisartistit, joista harva meistä on kuullut koskaan pihaustakaan.

Moni esittäjistä haluaisi pidentää puolen tunnin lähetysaikaa, mutta tekijän mukaan mitta on tällaisenaan juuri sopiva.

– Kaikki kuulijatkaan eivät promomusiikkista kauheasti tykkää, ja mielestäni tällainen ohjelma saa olla mieluummin liian lyhyt kuin pitkä.

Esittelytiedot mukaan!

Puolenkin tunnin ohjelman koostaminen voi olla haastavaa, jos kappale- ja esittäjätiedot puuttuvat. Ja hyvin usein ne puuttuvat.

– Kerran tuli usb-tikku, jolla oli kaksi biisiä. Edes ID-tägeistä ei löytynyt mitään tietoa musiikista tai niiden tekijöistä. Käytin juontoajan sen kertomiseen, millainen työ oli kaivaa netistä tietoja esittäjistä. Bändin nimi olikin sopivasti Blame Me.

Materiaalia saapuu yhä myös c-kaseteilla. Liian usein perustiedot esittäjistä ja musiikista puuttuvat.

Lauri Niemisellä on neuvo jokaiselle artistille, yhtyeelle ja orkesterille, jotka lähestyvät mediaa, keikkajärjestäjää, levy-yhtiötä tai oikeastaan ketä hyvänsä.

– Ajatelkaa sitä tilannetta työhönottohaastatteluna: mitä haluatte kertoa itsestänne ennen kuin vastaanottaja on kuullut tahtiakaan musiikista.

– Kertokaa peruasasiat itsestänne, edes kuuden tai seitsemän ranskalaisen viivan alla.

Niitä odotellessa Nieminen aikoo jatkaa radioaalloilla niin kauan kuin virtaa riittää eikä loppuunpalaminen uhkaa. Soitettavasta musiikistahan ei pulaa tule.

– Jos jatkan tätä tahtia enkä pidä kesälomaa, 200 ohjelman raja menee rikki ensi joulukuussa.

Viikon Promopaketti perjantaisin kello 18.00 Pispalan Radion taajuudella 99,5 MHz. Ohjelma on kuunneltavissa myös verkossa.