Majaoja-liedkilpailun voittajateokset soivat sulassa sovussa virolaisten laulujen kanssa

03.10.2019

Tamperelainen Majaoja-säätiö vei vuoden 2018 lied-kilpailun voittajat arvoiseensa ympäristöön Arvo Pärt -keskukseen Tallinnan lähettyville. Samassa salissa soivat sulassa sovussa suomalainen lied ja virolaisten yhteistyökumppanien esittämät laulut.

Ilkka Vänttinen, teksti ja kuvat

Helsingin Sanomat otsikoi viime vuonna avatusta keskuksesta seuraavasti: ”Viron uusi Arvo Pärt -keskus on pyöreäkulmainen musiikin pyhättö”. Juuri tällaiselta se vaikutti syyskuun viimeisenä viikonloppuna, kun lähes täysi salillinen (noin 150 kuulijaa) musiikin ystäviä keskittyi suomalais-virolaisiin säveliin.

Konsertissa kuultiin tamperelaisen Majaoja-säätiön vuoden 2018 lied-kilpailun palkitut teokset: Minna Leinosen Suvi Nuotion runoon säveltämä Kevätkesän avaruus, Marko Alastalon Mikko Laurosen runoon säveltämä Koillistuulen lauluja ja Juha Lehmuksen Aunimarjut Karin runoon säveltämä Oletko lukenut Ahmatovaa.

Sopraano Heli Veskus ja basso Priit Volmer vastasivat virolaisesta osuudesta konsertissa. He esittivät Jaanika Rand-Sirpin pianosäestyksellä Raimon Lätten, Artur Kappin, Villem Kappin, Mart Saarin, Eduard Tubinin ja Rene Eesperen teoksia.

Arvo Pärt -keskus on osa Viron valtion satavuotisjuhlaa. Pärt on elossa olevista klassisen musiikin säveltäjistä eniten esitetty eri puolilla maapalloa. Espanjalaiset arkkitehdit Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano voittivat keskusta varten järjestetyn arkkitehtikilpailun. On vain lievää liioittelua sanoa, että rakennuksessa ei ole yhtään suoraa kulmaa, vaan se polveilee virolaisen mäntymetsän keskellä.

Suunnittelijat on palkittu 2015 Alvar Aalto -mitalilla. Taloon tutustuvalle tuleekin oitis mieleen Aalto-maljakko.

Tamperelainen Majaoja-säätiö täyttää ensi vuonna kaksikymmentä vuotta. Se kertoo tukevansa suomalaista kulttuurielämää sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Lied-kilpailun jälkeen, viime vuonna, säätiö järjesti kirjoituskilpailun. Parasta aikaa on Tampereella meneillään Majaoja-säätiön lyömäsoitinkilpailu, jonka finaali järjestetään Tampere-talossa lauantaina 5.10.2019.

Tampereen 240-vuotisjuhlavuonna säätiö muisti kaupunkia ja sen asukkaita 75 000 euron lahjoituksella, joka käytetään Pyynikintorin ratikkapysäkkiin. Kyse ei ole peltikatoksesta, vaan taidepysäkistä Taidemuseon kulmalla.