Kaustisella soitethan koronasta huolimatta – konsertteja sekä paikan päällä että virtuaalisena verkossa

15.06.2021
tanssiteema ottoset by krista jarvela kaustinenfmf

Ottoset on yksi kesän Kaustisen esiintyjistä. Kuva: Krista Järvelä

FESTIVAALI | Areena raikaa jälleen heinäkuussa Kaustisella. Kaustinen Folk Music Festival julkisti kesän ohjelmansa tiistaina. Konserttisarjassa esiintyy sekä tunnettuja artisteja että suurelle yleisölle vähän tuntemattomampia. Tunnetuillakin esiintyjillä on vahvoja kansanmusiikki- tai Kaustis-kytköksiä.

Marja Aaltio

Vaikka kansanmusiikkikonserttien osanottajamääriä on rajoitettu, eikä alueella ole tarjolla muita palveluita, toivoo Kaustinen Folk Music Festivalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki, että festivaali voi tarjota konserttielämyksiä kaikille. Hän siteeraa kaustislaista sanontaa: ”Pääasia, että soitethan!”

Kaustinen Folk Music Festivalin (12.–18.7.2021) Keskipohjanmaa-areenalla kuullaan ja nähdään viikon aikana kymmenen konserttia, joista kuusi myös striimataan. Festivaaliareenalle nousevat muun muassa Ismo Alanko, JPP, Anne-Mari Kivimäki ja Palomylly sekä tanssija Timo Saari, Anne Mattila ja Tallari sekä Tanssiteatteri Tsuumi. Lauantaina saavat vuoron Ottoset ja Näppärit.

Hakamäki muistelee, että esimerkiksi Ismo Alangolla on sukujuuria Kaustisen ja Ullavan suunnalla. Alanko nousee lavalle yksin.

Areenan lisäksi konsertteja järjestetään Kaustinen-salissa.

Katsojia areenalle voidaan ottaa 500 ja saliin 50. Toiminnanjohtaja Valtteri Valo kertoo, että katsojamääristä on päätetty yhdessä Kaustisen kunnan ja Keski-Pohjanmaan terveyspalveluyhtymän (soite) infektiolääkärin kanssa.

– Siinä vaiheessa, kun päätöksiä tehtiin, oli Soiten alueella iso koronarypäs. Se vaikutti päätöksiin, Valo selvittää.

Virtuaaliset pelimannit

Pelimanniohjelma on tänä vuonna kokonaan virtuaalinen. Viime vuonna soittovideoita tuli pelimanneilta eri puolilta Suomea noin kolmesataa. Järjestäjät toivovat, että pelimanniryhmät innostuisivat myös tänä vuonna esittelemään taitojaan videoilla. Videoita voi lähettää 10.7.2021 saakka.

– Nyt on tullut parikymmentä videota, mutta viime vuonna vauhti kiihtyi loppua kohti ja viime hetkillä tuli valtavasti videoita, ohjelmajohtaja Hakamäki muistelee.

VirtuaaliKaustisen ohjelmisto aukeaa maanantaina 12.7.2021 kello 10. Virtuaaliohjelmistossa on sekä ilmaiskonsertteja että maksullisia konsertteja. Verkkokonsertteihin voi ostaa sekä päivä- että viikkolippuja. Päivälippu on voimassa 24 tuntia.

Avajaiskonsertti lähetetään kello 17 Kaustinen-salista.

Maksuttoman pelimanniohjelman uudet videot tulevat verkkoon kello 10 alkaen ja ovat nähtävissä 24 tuntia.

Pelimanniohjelmassa nähdään joka päivä kello 10 alkaen 24 tunnin ajan päivän uudet pelimannivideot.

Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäen mukaan kotikatsomot pääsevät tänä vuonna halutessaan kunnolla festivaaliviikon rytmiin.

– Eroa viimevuotiseen on erityisesti se, että pelimannivideot ovat katsottavissa vain 24 tunnin ajan, aamukymmenestä seuraavan päivän aamukymmeneen. Kaikki pelimannivideot ovat katsottavissa samaan aikaan vain sunnuntaina 18. heinäkuuta, Hakamäki kertoo.

Festivaalin omalla Youtube-kanavalla pelimannivideot ovat julkistusjärjestyksessään koko ajan nähtävissä, myös tapahtumaviikon jälkeen.

Lisäksi verkkoon tulee avoimia kohtaamispaikkoja, joissa voi kokoontua soittelemaan yhdessä tuttujen ja tuntemattomien kanssa, kuten puskasoitoissa tavataan normaalistikin tehdä.

Suuri yhteissoitto palaa vuosien tauon jälkeen ohjelmaan. Se soitetaan lauantaina kello 14 kaustislaisten, satakuntalaisten ja savolaisten pelimannin johdolla.

Kaustinen Folk Music Festival virtuaalisena ja paikan päällä Kaustisella konserttisarjana 12.–18.7.2021.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua