Dingon tarina, osa 1: Aitous ja vilpittömyys kosketti faneja, mutta pian suhde muuttui raivoisaksi rakkaudeksi

28.06.2020

MUSIIKKI | Huivit ranteisiin ja kajalit silmiin: Dingo-huuma rantautuu 2. heinäkuuta, kun Yle järjestää suuren Dingo-illan ja käynnistää kuunnelmasarjan, joka herättää tosifanien muistot henkiin. Kulttuuritoimituksen Marita Salonen löysi pöytälaatikostaan kuvasarjan Dingon keikalta, vain pari kuukautta ennen kaikkien aikojen kesää 1985.

Marita Salonen, teksti ja kuvat

LUE MYÖS: Dingon tarina, osa 2.

On vuosi 1975. Poika on 15-vuotias ja keskikoulun todistuksessa seisoo keskiarvo 4,8. Porissa 1970-luvun alussa ratkaisu on helppo: poika menee Mäntyluodon satamaan ja lähtee merille.

Äidin sydän särkyy. Onneksi Pertillä on isoveli ja pikkusisko.

01 dingo

Nuoret ja vanhat rakastuivat porilaiseen Perttiin palavalla voimalla. Hänestä tuli Neumann ja hänen luomastaan Dingosta ilmiö. Jutussa olevia kuvia ei ole julkaistu koskaan aikaisemmin. Kuvat: Marita Salonen, Kokemäki 28.3.1985

Laivoilla vierähtää aikaa: pari vuotta öljytankkerilla, armeija-aika miinalaivalla ja lopulta rahtialuksella, joka vie paperia Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. Kitara on matkassa mukana. Lauluja alkaa syntyä.

Pertti palaa Poriin, ostaa mikrofonin ja kokoaa bändin. Sillä on monta eri nimeä, kunnes lopulta bing – Dingo! Pertti ei muista varmaksi, mistä nimi tuli, mutta todennäköisesti ulkomaisesta lehdestä R-kioskilla.

02 dingo

Pertillä on esikuvia: Sweet, Marc Bolan, glam rock ylipäätään. Hän opettelee meikkaamaan, hankkii kampaajan ja lainaa naistenvaatteita äitinsä komerosta. Röyhelöitä, huiveja, hansikkaita, pitsiä. Taiteilija Neumann on melkoinen ilmestys Porissa 1980-luvun alkupuolella.

03 dingo

Dingo tarjoaa demoa levy-yhtiöille. Poko Rekordsin omistaja Epe Helenius kuuntelee tiettävästi kappaleen Hölmöläisten laiva ja heittää kasetin roskiin. Finnlevyn tuottaja Pave Maijanen kuulee porilaisen aitouden voiman. Hänestä tulee mies Dingon taustalle.

04 dingo

Dingon esikoissingle Sinä ja minä esitetään tammikuussa 1984 MTV:n Levyraati-ohjelmassa. Jokaiselta raatilaiselta lähetyksessä eniten pisteitä saanut kappale on illan voittaja.

Esityksestä tehdään musiikkivideo. Sellainen on harvinainen 1980-luvun Suomessa. Läpimurto tapahtuu nopeasti.

05 dingo

Autiotalo sinetöi menestyksen vuoden 1984 lopulla. Fanit kulkevat unelmissaan käsi kädessä Pertin kanssa kohti auringonlaskua. Todella onnekkaat kiipeävät keikoilla hänen reppuselkäänsä Autiotalon ajaksi. Loput itkevät tai pyörtyvät.

06 dingo

Samanlaisia hurmoskokemuksia on nähty Elviksen keikoilla. Näin sanovat asiantuntijat uutislähetyksissä, kun järjestysmiehet kantavat pyörtyneitä pois yleisömeren puristuksesta. Pohjoismaissa ei ole koskaan tapahtunut mitään vastaavaa, ei koko Euroopassa Beatlesia lukuun ottamatta.

07 dingo

Suosio roihuaa vaarallisen kovalla liekillä. Tarvitaan pakettiauto hakemaan postista lahjoja: fanien ompelemia vaatteita, rakkausrunoja, pehmoleluja…

Dingosta tykkäävät naiset ja miehet, lapset ja vanhat, mutta hurjimpia ovat lopulta 12–13-vuotiaat tytöt.

Porissa rakkaus on niin raivoisaa, että tyttöjen on vaikea mennä kouluun, koska tärkeämpää on päivystää huivit ranteissa Pertin kotitalon nurkilla. Kaikkihan sen tietävät, missä hän asuu. Porissa järjestetään bussiretkiä, joilla esitellään myös kitaristi Jonttu Virran, basisti Pepe Laaksosen, kosketinsoittaja Pete Nuotion ja rumpali Juha Seittosen asuinpaikat.

08 dingo

Huuma muuttuu hysteriaksi. Helsingissä fanit hajottavat tavaratalossa paikkoja tapellessaan nimikirjoituksista. Dingon äijät joudutaan pakkaamaan roudauslaatikoihin ja kantamaan niissä lavalle.

Kaikilla on Dingosta mielipide, erityisesti niillä jotka eivät tyylistä tykkää. Lappeenrannassa roudari löytää dynamiittia keikkabussista, kun hän tarkastaa auton ennen lähtöä.

09 dingo

Kenelläkään ei ole enää kivaa. Keikkoja on soitettu valtava määrä putkeen, pahimmillaan kaksi päivässä. Naamat alkavat käydä hermoon keikkabussissa.

Pertti sen sanoo ääneen 4. lokakuuta vuonna 1986 Nivalan Tuiskulassa: ”Tämä oli tässä”.

Kaikki on ohi vajaassa kolmessa vuodessa: demosta läpimurtoon, hysteriasta uupumiseen.

Jo kolmen päivän kuluttua yhtye järjestää tiedotustilaisuuden. Dingon hajoaminen on uutinen jopa Yleisradion pääuutislähetyksessä, mikä on kova juttu siihen aikaan.

Neljän päivän kuluttua Pertti täyttää 27 vuotta. Elämä alkaa uudelleen.

Lue Dingon tarina, osa 2 täältä. Marita Salonen tapasi Pertti Neumannin Porissa.

10 dingo

 

Dingo-heinäkuu Ylellä

  • Suuri Dingo-ilta torstaina 2.7.2020 klo 18 alkaen Radio Suomessa.
  • Kaikki huutaa Dingo! -sarjan jaksot julkaistaan Yle Areenassa 2.7.2020. Radio Suomen taajuudella sarja kuullaan heinäkuun arki-illoissa 6.7.2020 alkaen. Näyttelijä Olli Riipinen eläytyy Neumannin rooliin Yle Draaman radiosarjassa. Dingo-sarjan on käsikirjoittanut Kaisa Kuikkaniemi.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This