Humoristi ja taiteilija Pauli Hokkanen ohjasi Elämän nälkä -musiikkivideon Jaakko Laitisen ja Harri Kuusijärven yhtyeelle, joka on ehdolla 23.4.2020 jaettavaan Teosto-palkintoon. Kulttuuritoimitus jututti ensinäytöksen kunniaksi niin Hirvenpää-kaksikkoa kuin ohjaaja Hokkastakin.
Antti Lähde, teksti
Ahdistaako elämä? Puuttuuko elämästäsi sisältö? Onko elämäsi tylsää?
Näillä kolmella kysymyksellä alkaa Lehtojärven Hirvenpää -yhtyeen värikylläinen ostos-tv-matka mässäilyn ja kyltymättömyyden ytimeen musiikkivideolla Elämän nälkä, joka saa nyt ensinäyttönsä Kulttuuritoimituksessa.
Musiikkivideon on ohjannut humoristi ja taiteilija Pauli Hokkanen, joka tunnetaan muun muassa kuvataiteestaan ja Pämpi ja Rotsi -sarjakuvastaan.
Musiikkivideoita Pakkanen on ohjannut esimerkiksi Pekko Käpille, Absoluuttiselle Nollapisteelle, Talmud Beachille ja Lemmenpyssyille.
ENSINÄYTTÖ: Lehtojärven Hirvenpää – Elämän nälkä (ohj. Pauli Hokkanen).
* *
”Vaik olin kylläinen, niin otin vielä lisää
kuka tietoisuuden portista on putkahtanut sisään
elämän nälän kyllä oppii tuntemaan”
* *
Lehtojärven Hirveenpää -yhtyeen nimetön esikoisalbumi ilmestyi Helmi Levyt -levy-yhtiön kautta 1. marraskuuta 2019. Elämän nälkä kuullaan albumin toisena kappaleena.
”Uuden ajan tangoa Suomen Lapista” soittavan Lehtojärven Hirvenpään perustivat Väärä Raha -yhtyeen keulakuvana tunnettu Jaakko Laitinen sekä haitaristi Harri Kuusijärvi. Yhtyeeseen kuuluvat myös kontrabasisti Sara Puljula ja rumpali Tuomas Timonen.
Tällä hetkellä Laitinen ja Kuusijärvi jännittävät Teosto-palkinnon kohtaloa, johon he ovat ehdolla Lehtojärven Hirvenpää -albumille tekemistään sävellyksistä ja sanoituksista. Palkinto (25 000 euroa) jaetaan 23.4.2020.
Kulttuuritoimituksen Antti Lähde haastatteli Jaakko Laitista ja Harri Kuusijärveä sekä Elämän nälkä -musiikkivideon ohjaajaa Pauli Hokkasta.
* *
Mistä Elämän nälkä -kappale kertoo?
Jaakko Laitinen: ”Laulu kertoo ihmisen osasta täällä elämän suuressa pyörteessä. Me koitetaan syödä kaikkea mahollista ja kaikki mahollinen koittaa syödä meidät. Siinähän se on se elämisen taika!”
Pauli Hokkanen: ”Minusta kappale kertoo siitä, kuinka ihmisillä on kiihtyvä tarve kokea olevansa elossa. Kaikkea ainutkertaista pitäisi ehtiä kokemaan ja kahmaloimaan ennen kuin kuolemattomuuden illuusio lakkaa vaikuttamasta. Ja tämä ihmisten kyltymätön elämysten nälkä ja jano lopulta syö meiltä kaiken.”
Kuinka hyvin Pauli Hokkasen ohjaama musiikkivideo mielestänne tavoittaa kappaleen olemuksen?
Jaakko Laitinen: ”Sanoituksen valmistuttua on ihanaa luovuttaa se säveltäjälle, joka nostaa sen ’nextille levelille’ lisäämällä teokseen sävyjä ja ominaisuuksia, joita ei itse ollut oivaltanutkaan. Sama tapahtuu sovitusvaiheessa, bändin kanssa treenatessa ja laulutulkintaa luotaessa. Kokonaistaideteos on parhaimmassa tapauksessa rönsyillyt moneen suuntaan siinä vaiheessa, kun musiikkivideota aletaan tehdä.
Musiikkivideokin parhaimmillaan – kuten tässä tapauksessa – ponnistaa alkuperäisteoksesta, korostaa sen tiettyjä ominaisuuksia ja vie sen alueille, joita alun perin ei ollut osannut miettiäkään. Myös kaikenlaiset tulkinnat, kritiikit ja analyysit ovat osa tätä kokonaistaideteoksen rönsyilyn ihanaa prosessia.
Paulin video oivaltaen kasvaa kappaleen ytimestä uusiin sfääreihin ja pisteliäästi kommentoi kyltymätöntä nälkäämme täällä kiihtyvän kiihotaistelun tuoksinassa.”
Pauli, kuinka paljon kuuntelet musiikkivideota tehdessäsi artistien ajatuksia tai ehdotuksia? Oliko Lehtojärven Hirvenpää mukana videon suunnittelussa vai saitko ns. vapaat kädet?
Pauli Hokkanen: ”Kun teen musiikkivideoita, otan artistit heti alusta alkaen mukaan tekoprosessiin. Minusta tuntuisi oudolta, jos sanelisin yksin millainen yhtyeen promovideon pitäisi olla. Kyse on kuitenkin ensi sijassa heistä ja heidän julkisuuskuvastaan ja taiteestaan. Tämän vuoksi kyselen mitä heille tulee biisistä mieleen ja mitä mieltä he ovat saamistani ideoista ja visioista.
Alkutuotantovaiheessa tapahtuu usein sähköpostein tai keskusteluketjuin ajatuspingistä, jonka seurauksena ideoita pilkotaan, yhdistellään, muovaillaan ja hylätään. Jälkituotantovaiheessa lähettelen raakaversioita eri työvaiheista, jotta jokainen pääsee sanomaan heti, jos jokin häiritsee tai jos jollekin tulee mieleen toisenlaisia ratkaisumalleja.”
Kuinka päädyit ohjaamaan Elämän nälkä -kappaleeseen juuri tällaisen musiikkivideon?
Pauli Hokkanen: ”Elämän nälkä -video lähti minun ja Jaakon pikaviestittelystä. Jaakko ehdotti, että tehdään ’Satyricon-tyylinen mässäilyvideo’. Minä tartuin siihen ja ehdotin, että kuvataan mässäily kaatopaikalla. Tätä lähdettiin toteuttamaan. Minä etsin sopivaa kaatopaikkaa ja mietin millaiset toogat heillä olisi yllään.
Tästä ideasta lopulta luovuttiin aikataulullisista syistä, jonka jälkeen kävimme seuraavan viestittelyn:
Jaakko: Mietin kans että voisko se olla joku semmonen kokkiohjelma tai TV-kauppa?! Helpompi ehkä toteuttaa ko kaatopaikka ja Trimalkhionin pidot?!
Pauli: Hassua! Mietin ekana kokkiohjelmaa!
Toisaalta jos se olisi ostos-tv, niin mitäpä siinä kaupattaisiin?
Jaakko: Siinäpä!
Pauli: kultaista persettä josta tulee mannaa?
Jaakko: Jotain missä olisi keitettynä kasaan kaikki unelmat, pelot ja toiveet mitä meille kaupataan
kyllä!
meidän ja elämiemme riittämättömyyttä meille uskotellaan ja nuilla tuotteilla se ratkastaan!
Pauli: kultainen lihamylly jonne kun laittaa asioita sylkee se takaisin kultapuuroa.
siinähän olisikin hyvä. kultainen lihamylly.
animoitua kuvia joissa myllyn nieluun ahdetaan unelmia, ihmistyötä, nuoruus, terveys, luonto yms. ja toisesta päästä tulee henkilöautoja, kultaisia koruja, talopaketteja, yms.
Jaakko: William S Burroughsin lentävä lause kiertää nettiä sanoen:
”And what does the money machine eat to shit out? It eats youth, spontaneity, life, beauty and above all it eats creativity. It eats quality and shits out quantity.”
Pauli: noniin. tehdään burroughs-mylly tv-shop hengessä.
Ja niin me tehtiin.
Videon rakenne ja tyyli syntyivät katsomalla vanhoja ostoskanavien mainoksia. Hain kuviin sellaista 1990-luvun lopun ’serkun miehen tekemä’ -estetiikkaa eli hyvin raakaa amatöörimäistä tyyliä.
Kuvauksissa hommat hoidettiin nopeasti, ilman turhia hinkkauksia tai säätöjä. Ajattelin, että toimimalla niin kuin amatööri syntyy myös amatöörijälkeä. Neuvoin myös bändiläisiä kesäteatterimaiseen ylinäyttelemiseen, jotta oikeanlainen ostos-tv-ilmaisu löytyisi.
Videon runsaat grafiikat noudattavat ostoskanavien ’paljon enemmän on paljon enemmän’ -linjaa. Videon lopussa yritin saada niillä aikaan sellaisen infoähkyn, että katsoja tuntisi jauhautuvansa elävältä mainosmyllyyn.
Vaikeinta editointivaiheessa oli pitää se linja, ettei esimerkiksi animaatioita tai efektejä hinkkaa liikaa, ettei köpöys ja sinnepäin-meininki olisi kadonnut.
Kasvattaako pandemiasta johtuva sosiaalinen eristäytyminen elämän nälkää vai kuihduttaako se sitä?
Harri Kuusijärvi: ”Vähän riippuu näkökulmasta! Jos sosiaalinen eristäytyminen alkaa kuihduttaa elämän nälkää, niin ehkä se on hyväkin pysähtyä hetkeksi puntaroimaan – sukeltaa sisäiseen universumiinsa ja löytää uudenlainen ruokahalu elämän antimia kohtaan!
Erilaiset paastothan on jo pitkään olleet in ja ihmiset ovat parhaimmillaan niiden kautta löytäneet uudenlaisen, entistä ehomman suhteen ruokailuun. Ehkä tämä sosiaalinen paastokin avaa uusia ikkunoita meidän sosiaaliseen kulinarismiin.
Mitä elämän nälkään itseensä tulee, mie näkisin, että kyllä se aina jossain piileksii, välillä vähän helpommin ja välillä hankalammin löydettävissä!”
Jaakko Laitinen: ”Varmaan sekä että! Osalle voi tehdä hyvää ottaa vähän huilia oravanpyörästä ja saada aikaa ajatella mikä elämässä on tärkeää. Elämä kyllä lipuu eteenpäin, vaikka olisi välillä vähän aikaa ajatellakin. Mutta on se aika selvä homma, että ihmisten halu päästä halailemaan ja olemaan yhdessä on kova.
Saa nähdä jättääkö tämä jälkeensä kammon koskettelua kohtaan vai aletaanko me mannermaiseksi poskisuutelijakansaksi, kun vitsaus on ohi! Itselläni ei ole antaa tähän vastausta, pelkkiä spekulaatioita.”
Pauli Hokkanen: ”En usko, että ihmisten elämän nälkä hiipuu mihinkään, mutta toivon, että sen tyydyttämisen tavat muuttuvat koronakriisin myötä. Pandemia on pakottanut ihmiset hidastamaan vauhtiaan hetkiseksi, ja minusta tämä on erinomainen mahdollisuus jokaisen tutkia sitä millä elämän nälkänsä tyydyttää.
Meiltä on viety väliaikaisesti pois rajoittamattomat kulutus- ja matkustusoikeudet, mikä aiheuttaa monelle tuskaa ja ahdistusta. Toivottavasti etenkin nämä ihmiset käyttävät poikkeusajan hyväkseen ja löytävät elämän nälkäänsä tyydytystä esimerkiksi läheisistä ihmisistä, uudesta harrastuksesta, keväisestä luonnosta tai siitä valtavasta kulttuuritarjonnasta, joka ympärillämme jo nyt on.”
Jaakko ja Harri, mitä Teosto-palkintoehdokkuus teille merkitsee? Asteikolla 1–100, kuinka pettyneitä olette, jos palkinto ei osu kohdallenne?
Jaakko Laitinen: ”110! Kyllähän me aina pyritään voittamaan ja ihmisenä toki kaipaa rahaa sekä tunnustusta! Tietenkin jos ei voiteta, niin annetaan joku lausunto, ettei taiteessa voi kilpailla, onnea voittajalle, tärkeintä on itsensä kanssa kilvoittelu ja niin edelleen.”
Harri Kuusijärvi: ”Olishan se mukava tehdä musiikkia rauhassa ilman huomiota ja tunnustuksia! Mutta jos nyt joku palkinto olisi pakko valita, niin kyllä Teosto-palkinto siellä kärkikahinoissa olisi omalla listalla. Numerot on kauhean konkreettisia, mutta kaksi drinkkiä lupaan kyllä Jaakolle tarjota, jos hävitään tai voitetaan.”
Mitkä ovat upeimmat ”sinne päin” -versiot Lehtojärven Hirvenpää -yhtyeen nimestä, joihin olette törmänneet?
Jaakko Laitinen: ”Läheltä piti, ettei levynkanteen tullut Hirveenpää! Aivot korjasi sen oikeaksi, mutta aika monen tarkastusvaiheen läpi virhe pääsi ennen kuin se huomattiin.
Myös mielenkiintoisia sekaannuksia on tullut siitä, että säveltäjä-haitaristi on sukunimeltään Kuusijärvi, kotoisin Lankojärveltä ja soittaa bändissä, jonka nimessä on Lehtojärvi. Mutta ei kaiken tarvitse niin helppoa ollakaan!”
Harri Kuusijärvi: ”Ei mitään ihan huikean omaperäisiä herkkuja ole vielä osunut kohdalle, jotain harjunpäitä ja kehtojärveläisiä ja tämmöisiä.
Saksan-kiertueella jossain paikassa eivät halunneet kirjoittaa bändin nimeä keikkajulisteeseen, kun oli kuulemma niin vaikea. Pitäis olla helpompi!
Laittoivat sitten meidän sukunimet, varmaan koska Kuusijärvi soljahtaa kauniisti kansainväliseen suuhun.”
* *
Teosto-palkinto jaetaan 23.4.2020. Laitisen ja Kuusijärven lisäksi ehdolla ovat Totte Rautiaisen ja Jesse Markinin sävellykset ja sanoitukset Jesse Markinin albumille Folk, Ville Vuorenmaan sävellykset ja sanoitukset sekä Ville Vuorenmaan, Kimmo Pohjapellon ja Ville Laurilan sovitukset Sur-rurin levylle Hattarahiukset, Minja Kosken sävellykset ja sanoitukset M:n levylle Näytän missä asun, Sami Klemolan sävellys …on Escher, Okko Saastamoisen sävellykset OK:KO:n levylle Syrtti sekä Josefiina Vannesluoman, Selma Savolaisen, Mikko Sarvanteen ja Sampo Kasurisen sävellykset ja sovitukset Sapphon, Edith Södergranin, Josefiina Vannesluoman ja Selma Savolaisen teksteihin Signen levylle To Sappho.