Viidettä kertaa järjestettävä SaariBlues on sopivan pieni juurimusiikin yleisfestivaali. Tänä vuonna kuullaan mm. Pepe Ahlqvistia ja Honey B. Familyä.

Tomi Nordlund

Tamperelaisilla on jälleen syytä ylpeyteen, tällä kertaa kesäisen bluestarjonnan kontekstissa. Niin paljon kuin piskuisen tamperelaisen SaariBlues-festivaalin ”isoveljiä”, Järvenpään Puistobluesia ja Rauma Bluesia, arvostankin, niin onhan Viikinsaaressa pidettävässä juurimusiikkitapahtumassa aivan oma tunnelmansa.

Tästä on tietysti kiittäminen eritoten luonnonläheistä miljöötä. Sen lisäksi, että bluesmusiikki sopii hienosti kesään, se on kuin kotonaan saaressa.

Jo matka SaariBluesiin tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen: 20 minuutin laivareissu Pyhäjärven maisemia ihaillen asettaa mielen sopivaan herkkään ja odottavaan festivaalitunnelmaan. Paikan päältä Viikinsaaresta löytyy isompi ulkolava sekä komea vanhan ajan tanssilava, jossa live-bluesista nauttimista eivät haittaa mahdolliset sadekuurotkaan.

Viidettä kertaa järjestettävän SaariBluesin puitteet ja järjestelyt ovat parantuneet vuosi vuodelta. Viime kesän tapahtumassa kaikki tuntuikin toimivan erinomaisesti. Ruoka- ja juomatarjoilu oli monipuolista ja riittoisaa. Vessajonoistakaan ei tarvinnut kärsiä. Yleistunnelma oli niin leppoisa kuin voi kuvitella.

Tänä vuonna yleisöä Viikinsaaressa hurmaa muun muassa Petra-Miisa Juusenaho otsikon Lady Sings the Blues alla.

SaariBlues ei ole genrepuristien ”vain ja ainoastaan bluesia” -tyyppinen ryppyotsainen tapahtuma, vaan festari ottaa hoteisiinsa muitakin tyylilajeja – noh, ainakin kotimaisen roots-musiikin mittakaavassa. Ilahduttavaa on myös se, ettei kyse ole pelkästä suuresta stereotypiasta eli vanhojen äijien kitaran vinguttamisesta. SaariBluesissa on päästy viime vuosina ihailemaan valovoimaisia nuoria naisartisteja Ina Forsmanista Erja Lyytiseen. Tänä vuonna yleisöä hurmaa muun muassa Petra-Miisa Juusenaho otsikon Lady Sings the Blues alla.

Ikärasistiksi ei silti ole syytä ryhtyä, sillä tokihan ”vanhoja” äijiäkin tarvitaan. Bluesia tunteella ja taidolla tulkitseva varttuneempi herrasmies on suhteellisen uhanalainen laji, joka ansaitsisi Suomessakin osakseen nykyistä suurempaa arvostusta. SaariBluesin ihanasta äijäosastosta pitääkin nostaa esiin suomibluesin suurmiehiin kuuluva Pepe Ahlqvist vakuuttavine H.A.R.P.-yhtyeineen.

Viime vuonna kolmekymppisiään juhlinut orkesteri julkaisi huhtikuussa livealbumin Step on the Gas, ja nyt bändi tuo liveosaamisensa levyltä takaisin lavalle. Ahlqvistin kanssa mehevän svengaavaa bluesia ovat annostelemassa ammattimiehet Jarmo Nikku, Timo Pratskin, Harri Rantanen ja Harri Ala-Kojola.

Kiintoisa on myös pitkän linjan osaamista uuden sukupolven energiaan yhdistelevä perheyhtye Honey B. Family, jossa vaikuttavat Honey B & T-Bonesta tutut kitaristi Esa Kuloniemi ja laulaja-basisti Aija Puurtinen sekä heidän poikansa Mooses Kuloniemi. Mooses on bändin rumpali ja pitää huolen siitä, että vanhemmat pysyvät rytmissä ja ojennuksessa.

Perjantaille on luvattu kovia hellelukemia. SaariBluesiin saapuvien kannattaa varustautua kuumaan tunnelmaan myös tässä mielessä.

SaariBlues Viikinsaaressa perjantaina 7.6.2019. Laivat Laukontorilta Viikinsaareen tasatunnein (ensimmäinen lähtee klo 15.15). VIP-laiva lähtee jo 15.00. Paluu Viikinsaaresta puolitunnein. Laivamatkat sisältyvät SaariBlues-pääsylipun hintaan. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta ja Facebookista.

pitkän linjan osaamista uuden sukupolven energiaan yhdistelevä perheyhtye Honey B. Family.