BBC kysyi säveltäjiltä: Kaija Saariaho rankattiin maailmanhistorian 17. merkittävämmäksi säveltäjäksi

10.11.2019

BBC Music Magazinen järjestämän äänestyksen mukaan Kaija Saariaho on maailman tärkein elossa oleva säveltäjä. Jean Sibelius ylsi sijalle kaksitoista.

Kari Pitkänen

Kuka on säveltäjistä suurin, entä ketkä historian viisi tärkeintä? Tähän BBC Music Magazinen vaikeaan – monen mielestä liki mahdottomaan – kysymykseen vastasi yhteensä 174 nykyistä taide- ja konserttimusiikin säveltäjää.

Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Johann Sebastian Bachin nimeä ei voi ohittaa, sillä Leipzigin Tuomaskirkon urkurille ja kapellimestarille ovat velkaa käytännössä kaikki hänen jälkeensä eläneet säveltäjät ja muusikot, edustivatpa he mitä tyyliä tai suuntausta tahansa.

Suomalaisilla on aihetta ylpeyteen. Jean Sibelius löytyy 12. ja Kaija Saariaho 17. sijalta. Nyt elävistä säveltäjistä Saariaho sijoittuu listauksessa kaikkein korkeimmalle. Muita pohjoismaalaisia ei päässyt listalle lainkaan, ja naisiakin on vain kaksi: Saariaho ja 1100-luvulla elänyt Hildegard von Bingen.

Heitä kuunnellessa muuten havaitsee helposti, että 900 vuoden ikäero on äkkiä ylitetty. Sekä Saariahon että von Bingenin teoksissa soi sama iätön, lähes kosminen maailmankaikkeuden klangi – kuten Bachillakin.

Saariaho on roolimalli

Nykysäveltäjät rankkasivat kollegoitaan järjestykseen neljän kriteerin perusteella. Ne olivat omaperäisyys, vaikutus musiikin kehitykseen, sävellystekninen taito sekä musiikin kuulijalle tuottama ilo.

Isä-Bachia seuraava kymmenen kärki numerosta kaksi eteenpäin on: Igor Stravinsky, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, György Ligeti, Gustav Mahler, Richard Wagner, Maurice Ravel sekä Claudio Monteverdi.

Yksi tuomareista, Anthony Payne, ylistää Sibeliuksen Tapiola-sävelrunoa erääksi musiikkihistorian suurteoksista.

Anna Thorvaldsdottir puolestaan pitää Saariahon musiikissaan vaalimaa voimakasta läsnäolon tunnetta roolimallina ja inspiraation lähteenä nuoremman sukupolven säveltäjille, ei vähiten naissäveltäjille taidemusiikin yhä melko maskuliinisessa maailmassa.

Saariaho itse tosin ei tiettävästi ole kovin innoissaan säveltäjien sukupuolijaon korostamisesta…

Suomesta äänesti neljä

BBC Music Magazine on ilmestynyt vuodesta 1992

Viimeinen listalle eli sijalle 50 päässyt säveltäjä on Sergei Rachmaninov. Sen jälkeen voikin ihmetellä, ketkä puuttuvat kokonaan merkittävimpien säveltäjien luettelosta.

Heitä ovat muun muassa Georg Friedrich Händel, Felix Mendelssohn, Edvard Grieg ja Anton Bruckner.

Niin sanotun klassisen musiikin säveltäjien lisäksi hajaääniä saivat esimerkiksi Björk, Jerry Goldsmith, Stephen Sondheim ja Bernard Herrmann.

Suomalaisia säveltäjä-tuomareita oli äänestyksessä neljä. Näin he määrittivät historian viisi merkittävintä säveltäjää:

  • Kalevi Aho: Bach, Beethoven, Brahms, Mozart, Wagner.
  • Sebastian Fagerlund: Beethoven, Lutoslawski, Monteverdi, Schönberg, Stravinsky.
  • Magnus Lindberg: Beethoven, Dutilleux, Ravel, Stockhausen, Stravinsky.
  • Outi Tarkiainen: Bach, Berg, Debussy, Saariaho, Sibelius.

Lue lisää: BBC Music Magazine 12/2019.