Muumimuseon vaihtuvassa näyttelytilassa juhlitaan 75-vuotiaan Muumiperheen merimatkoja

18.02.2020
A7A7072

Tampere-talon Muumimuseossa avautunut Muumit ja meri -näyttely tukee Itämeren suojelua ja juhlistaa ensimmäisen Muumi-kirjan julkaisun 75-vuotispäivää.

Eija Niskanen

Lauantaina 15.2.2020 avattiin Muumimuseon alakerran vaihtuvan näyttelytilan näyttely. Uusi Muumit ja meri -näyttely juhlistaa ensimmäisen Muumi-kirjan, Muumit ja tuhotulva, julkaisun 75-vuotispäivää. Samalla se on osa Moomin Charactersin yhteistyötä John Nurmisen säätiön Itämeren suojeluhankkeessa.

Näyttelyn avajaisissa puhunut Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson muistutti Tove Janssonin yhteydestä Itämereen.

– Tovelle Itämeri oli tärkeä elementti, joka näkyi kaikissa hänen töissään.

Niinpä juhlavuoden teemaksi valikoitui Itämeri ja sen kautta luontevasti halu liittyä osaksi John Nurmisen säätiön Itämeri-hanketta.

Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson ja Muumimuseon amanuenssi Riikka Kuittinen.

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Kampanjavuonna on tarkoitus yhteistyössä eri yritysten kanssa kerätä miljoona euroa Itämeren suojeluun. Avajaisissa ollut säätiön edustaja kertoi jo tuloksia saadunkin aikaiseksi.

Itse näyttely koostuu Tove Janssonin meriaiheisista alkuperäiskuvituksista Muumi-teoksiin. Muumejahan ei voi kuvitella ilman merta. Teoksissa näkyy veneitä, Muumipappa haaveilemassa majakkasaarista ja Muumi sukeltamassa mereen. Toisaalta Muumimamma majakkasaarella haaveilee kotoisasta ruusupuutarhastaan ja piirtää sen majan seinään. Miniatyyrimäisen pienten kuvitusten herkät yksityiskohdat, verkonkoho, simpukankuori, merenaallon pärske herättävät meren eloon. Sitä korostavat vielä näyttelytilan äänitehosteet.

Tove Janssonin kansikuvapiirros kirjaan Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, 1981. Kuva: Muumimuseo, Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma / ©Moomin CharactersTM

Muumien meri on fantasiaa täynnä, mutta sieltä tunnistaa Tove Janssonin oman elämän todellisen Itämeren ja sen keskeisyyden hänelle, oli se sitten Helsingin rannat, lapsuuden Pellingin kesät tai myöhemmin Tuulikki Pietilän kanssa vietetyt ajat Klovharun saarella.

Itämeri on meidän meri. Muuta meillä ei ole. Suojelkaamme sitä. Tämä on Muumimuseon näyttelyn sanoma.

John Nurmisen säätiön ja Muumien Itämeri-hanketta voi seurata hashtagilla #MEIDÄNMERI

Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opiskelijat Lassi Övermark, Eliza Mäkipelto, Tuuli Mäkiranta ja Sami Arvonen esiintyivät Muumit ja meri -näyttelyn avajaisissa.