Kuvapäiväkirjan tunnelmista syntyy värikylläisiä töitä – Sirkkaliisa Virtasen taidetta Galleria 2:ssa

15.05.2019

Sirkkaliisa Virtanen ripustanut on pirkkalalaisgalleriaan kolmisenkymmentä uutta akvarelliaan. Teokset synytvät mielessä pyörivistä ”maailman ihmeistä”.

Marja Aaltio

Värikylläistä ja abstraktia. Näihin kahteen sanaan voi kiteyttää Sirkkaliisa Virtasen uuden näyttelyn, joka avautuu torstaina Galleria 2:ssa Pirkkalassa.

– Tästä on tulossa tosi värikäs näyttely, Virtanen kertoi näyttelyä ripustaessaan.

Galleria 2:ssa kesäkuun alkuun asti esillä olevat teokset ovat pääosin tänä vuonna tehtyjä. Virtanen toi galleriaan alkuviikosta viitisenkymmentä teosta. Ripustuksen ollessa vielä kesken hän arvioi, että mukaan mahtuu noin kolmekymmentä työtä.

– Pitää oikein varoa, ettei ripusta liikaa töitä. Teoksille pitää jättää riittävästi ilmaa, Virtanen pohtii.

Toimeliaalla taiteilijalla on nykyään aikaa keskittyä taiteeseen, politiikka on viime vuosina jäänyt vähemmälle. Virtanen ehti olla mukana entisen kotikuntansa Pirkkalan valtuustossa kymmenen vuotta ja nykyisen kotikuntansa Tampereen valtuustossa kaksikymmentä vuotta. Edellisissä kunnallisvaaleissa vuonna 2017 hän jäi varavaltuutetuksi.

Nyt Virtanen on kokopäivätoiminen kuvataitelija ja nauttii tästä elämäntilanteesta täysin siemauksin.

Mielikuvista kuviksi

Sirkkaliisa Virtasella on tapana piirrellä kuvapäiväkirjaansa muistiin yksityiskohtia havainnoistaan. Kuva syntyy kaikenlaisista kohtaamisista, vaikkapa elokuvan tai luontodokumentin katsomisen jälkeen.

– Maalauksieni lähtökohtana on joku koettu elämys tai tunnetila, maailman ihme, joka on jäänyt mieleen pyörimään. Piirtelen tunteita herättäneitä yksityiskohtia kuvapäiväkirjaani. Nuo yksityiskohdat pitävät isot tarinat mielessä.

Virtasen kuvat syntyvät havainnoista ja niiden aiheuttamista reaktioista, lopullisen maalauksen lähtökohtana on koettu elämys ja tunnetila.

Värien voimaa

Sirkkaliisa Virtasen värikylläiset ja voimakkaat akvarellit valtaavat Galleria 2:n Pirkkalassa.

Sirkkaliisa Virtasen teokset todistavat, että läpikuultavaksi ja pastelliseksi mielletty akvarellitekniikka antaa kyllä mahdollisuuden myös voimakkaiden ja jopa synkkien värien ja tunteiden kuvaamiseen. Akvarellin ei tarvitse olla hentoinen, se voi olla myös vahva ja koloristinen. Toki herkkyyttäkin Virtaselta löytyy, kaikki ei ole vain räiskyvää väri-ilottelua.

Virtanen kuvailee työprosessiaan kauniisti. Mieleen painuneet muistikuvat ja koetut tunnetilat piirtyvät ensin kuvapäiväkirjaan. Hän tarttuu väreihin ja painavaan lumppupaperiin, kastelee paperia, kääntelee ja taas kastelee. Rituaali rauhoittaa mieleen ja virittää tekijän värin ensimmäiseen kosketukseen valkean paperin pinnalla.

– Alkuperäinen tarina saattaa unohtua, kun vesi, märkä paperi ja väri tempaavat mukaansa. Jokaisen värilammikon vaikutelma paperilla ohjaa seuraavaa ratkaisuani, kunnes on aika pysähtyä, antaa teoksen kuivua ja odottaa lopullista, Virtanen kuvailee.

Lopulta hän joko hyväksyy teoksen tai pesee kaiken pois ja aloittaa alusta.

Kurssi kuuluu kesään

Kun Pirkkalan näyttely on torstaina avattu, ryhtyy Pirkka-Hämeen kuvataiteilijoiden puheenjohtajana toimiva Sirkkaliisa Virtanen miettimään taitelijaseuran vuosinäyttelyä. Aikamatka-niminen näyttely järjestetään kesäkuussa Haiharassa.

Kesällä Sirkkaliisa Virtanen osallistuu jälleen – ties monennenko kerran – Oriveden opiston maalauskurssille. Kurssi on nyt jo kahtena vuonna järjestetty Ahlmanin opistolla Tampereella. Vaikka Virtanen vastusti kovasti opiston toiminnan siirtämistä Tampereelle, hänen on pakko myöntää, että Ahlmanilla on loistavat puitteet kurssille.

Sirkkaliisa Virtanen: Pienet suuret maailmat

Galleria 2, Suupantori 2, Pirkkala

Avoinna 16.5. ̶ 3.6.2019 maanantaista perjantaihin kello 10 19.