Shoplifter eli Hrafnhildur Arnadóttir. Kuva: Rio Gandara
KUVATAIDE | Islantilaistaustainen Shoplifter tarjoaa installaatioissaan värikylpyjä ja pitää turhamaisuutta upeana myönteisenä voimana.
”Hiukset ovat ihmiselle ilo ja ylpeys. Kampaus on kruunu, joka korostaa persoonallisuuttamme.”
Sirpa Pääkkönen, teksti
Vaeltelu kuvataiteilija Shoplifterin kookkaan Hyperweb-installaation alla tuntuu kuin ryömimiseltä värikkään sateenkaaren sisään. Tilateoksen materiaalina on pehmeä, kevyesti heilahteleva ja värjätty synteettinen hius.
Islantilaissyntyinen Shoplifter eli Hrafnhildur Arnadóttir tunnetaan ympäri maailmaa suurista tilateoksistaan. Vuonna 2019 Shoplifterin taidetta nähtiin Kiasmassa Helsingissä. Nyt lähin paikka uppoutua taiteilijan värimaailmaan on Taidekeskus Kai Tallinnan satama-alueella sijaitsevassa Noblessnerissä.
Shoplifter luo suuria tilateoksia, joihin katsoja voi kävellä sisään. Kokemusta syventää taustalla soiva meditatiivinen musiikki.
– Taideteokseni voi nähdä maagisena metsänä, värikkäänä verkkona tai tuntemattomana planeettana. Käytän kirkkaita värejä, koska ne lisäävät energiaa, hyvänolon tunnetta ja vaikuttavat hormoneihin, Arnadóttir sanoo.
Installaatio luo mielleyhtymiä myös lastenkirjoista, pehmeistä nalleista, kukkien täplittämistä puutarhoista tai vaikkapa Halloweenista. Lapsetkin viihtyvät Shoplifterin näyttelyissä.
– Teosta katsellessa voi unohtaa muun ympäröivän maailman, pitää tauon työstä, hengähtää ja kuunnella omia tunteitaan. Teos tarjoaa reitin värimeditaatioon tai värikylpyyn. Haluan tuottaa katsojalle kokemuksen onnellisuudesta ja viattomuudesta.
Shoplifter syntyi ja asui nuoruutensa Reykjavikissa. Kolmekymmentä vuotta sitten, 25-vuotiaana, hän muutti New Yorkiin jatkamaan kuvataiteen opintojaan ja jäi sille tielle. Hänen kiinnostuksensa hiuksiin heräsi jo Reykjavikissa.
– Nuorena tein kampauksia ystävilleni. Hiukset ovat ihmiselle ilo ja ylpeys. Kampaus on kruunu, joka korostaa persoonallisuuttamme.
Shoplifterin mukaan ihmisillä on synnynnäinen halu koristautua ja olla uniikki.
– Olemme turhamaisia olentoja. Turhamaisuus on aliarvostettua. Se on upea positiivinen voima. Ilman turhamaisuutta maailma olisi paljon ankeampi paikka. Itse saan paljon iloa muodista ja koristautumisesta. Hius puhuu minulle tällä tasolla.
Shoplifter avasi Reykjavikiin vuonna 2022 sitten Höfuðstöðin–kulttuurikeskuksen, jonne hän on luonut katedraalia muistuttavan installaation värjätyistä hiuksista. Sitä voi pitää kulttuuritekona, koska maailmalla ei ole paljon elävien naistaiteilijoiden perustamia museoita tai kulttuurikeskuksia. Keskuksessa on myös kahvila ja design-putiikki.
Näyttely on esillä kulttuurikeskus Kaissa Tallinnassa 26.11.2023 saakka. Peetri 12. Noblessner.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Taidetila Ajan kanssa on auki jouluaattona – Pyynikillä on ilmainen kulttuuritila, jossa voi vaikka levätä
KULTTUURITILA | Taidetila Ajan kanssa syntyi tarpeesta luoda maksuton ja kiireetön tila Tampereen keskustaan. Kotoisasti sisustettu paikka on Pyynikin uimahallin rakennuksessa.
Komea kokoelma sitoo väritetyn klassikkosarjakuvan yksiin kansiin – arviossa Halo Jonesin balladi
SARJAKUVA | Nuoren naisen avaruusseikkailu 5000-luvun taitteessa on hyvää ja ajatuksia herättävää viihdettä.
”Kulttuuritapahtumien järjestäminen alkaa olla mahdotonta”
MIELIPIDE | ”Tapahtumien järjestäminen pienellä paikkakunnalla on ollut meille jännittävä kahdeksan vuoden matka. Se lähestyy loppuaan – vai keksitkö ratkaisun”, Tarja Tornaeus kysyy.