Aksu, Mökö ja Harri tuntevat sellutehtaan sopukat – Nykyajan näyttely kertoo muuttuvasta kaupungista

24.07.2019

Harri Lundelin patikoi päivittäin Lielahden rannoilla koiriensa kanssa. Patikointien tuloksia nähdään Tampere Dok -ryhmän valokuvanäyttelyssä.

Ilkka Vänttinen

Aksu, 14, Mökö, 5, ja Harri Lundelin, 64, ovat tepastelleet ja tarkkaan nuuskineet Näsijärven rantamaisemat Lielahden tienoilla. Aksu ja Mökö ovat lapinkoiria, joiden kirsut ovat värähdelleet maisemissa, joihin nousevat Niemenrannan ja Hiedanrannan uudet asuinalueet. Lundelin puolestaan on käyttänyt havainnointiin silmiään ja kameraansa.

Jokapäiväisten patikointien tulokset on ripustettu Valokuvakeskus Nykyaikaan Tampereen Kauppakadulle. Tampere Dok -näyttely kertoo siitä purkamisen paukkeesta ja rakentamisen ryminästä, jonka keskellä tamperelaiset ovat eläneet ja kärvistelevät vielä lähivuosinakin.

Lundelinin lisäksi Tampere Dok -ryhmään kuuluvat Eijaa Heikkinen, Aimo Hyvärinen, Petri Ihanus, Susanna Myllylä, Petri Nuutinen, Marja-Liisa Torniainen, Hannu Vanhanen ja Hans Viebrock. Näyttely on avoinna 29.7.2019 asti.

”Tampereen kaupunki osti vuonna 2014 vanhan sellutehtaan maa-alueineen ja rakentaa sinne uuden kaupunginosan nimeltä Hiedanranta. Asun lähellä ja ulkoilutan koiriani miltei päivittäin tehtaan alueella. Samalla olen dokumentoinut maisemaa juuri ennen suurta muutosta”. Näin Lundelinin kuvia luonnehditaan näyttelyesittelyssä.

Harri Lundelin ja Mökö ovat tuttu näky Lielahden kartanon puistossa. Kuva: Ilkka Vänttinen

Juttutuokio Lielahden kartanon puistossa yhdessä Mökön kanssa valottaa alueen muutosta hieman enemmän. Lundelin on asunut sellutehtaan vieressä Niemen alueella neljännesvuosisadan. Koirien lenkittämisen lisäksi projektina ovat olleet vanhan omakotitalon korjaus- ja muutostyöt. Ja tietysti valokuvaus.

– Tästä voi tulla lähes Hervannan kokoinen kaupunginosa, Lundelin sanoo.

Lundelin kertoo Aimo Hyvärisen soittaneen ja kysyneen, että kiinnostaisiko lähteä mukaan Tampere Dok -ryhmään. Kiinnostihan se. Vanhoista kuvista löytyi ideoita, muun muassa Aksu istumassa vanhan sellutehtaan edustalla. Lapinkoirat esiintyvätkin lähes säännönmukaisesti Lundelinin kuvissa.

Tampereen teknillisestä oppilaitoksesta konstruktioteknikoksi valmistunut Harri Lundelin on työskennellyt valokuvauksen parissa vuodesta 1984 lähtien. Ja työskentelee edelleen osa-aikaisesti. Tampere Dokin esittelyssä Lundelin nimitetään valokuvataitelijaksi.

Ehkä aavistuksen vaivautuneena hän ottaa tittelinsä itse esille ja kertoo, että sitä tulee käytettyä. Perustekin on pitävä.

– Minä kuvaan täysin omaehtoisesti, Lundelin painottaa.

Lielahden alueella on runsaasti graffiteja, joita Harri Lundelin ja Mökö voivat ihailla aamulenkeillään. Kuva: Ilkka Vänttinen

Kahdeksan muuta kuvaajaa

Kuhmossa syntyneen ja Tampereella asuvan Eijaa Heikkisen kuvat kertovat Viinikan liikenneympyrästä. Näkökulma on jalankulkijan. ”Oikeastaan Viinikan liikenneympyrä on ympyrä enää vain kansan suussa. Se on liikenteen liittymä, yksi Tampereen ruuhkakeskittymistä”, Heikkinen luonnehtii.

Keminmaalla syntyneen ja Tampereella asuvan Aimo Hyvärisen Kasvukipuja kuvaa Santalahden muutosta risukkoisesta jättömaasta ja hylättyjen tehdasrakennusten alueesta uudeksi asuinalueeksi. Koko Tampereen alueelta näyttelyssä on video, josta muodostuu Kasvukipuja-videoteos. Hyvärinen on valokuvaaja, pitkän linjan dokumentaristi ja mediataiteilija.

Lieksasta kotoisin oleva Petri Ihanus on asunut vuodesta 1992 Tampereella. Mustametsän reservointi kertoo tammikuussa 2018 hyväksytyn asemakaavamuutoksen vaikutuksista Viinikka-Nekalan ainoassa ja täysin alkuperäisessä pienmetsässä. Alueelle tulee päiväkoti, neuvola, parkkipaikkoja ja varaus normaalikoulun laajennukselle. Metsä pienenee oleellisesti, ja se rakennetaan puistomaiseksi uusine hienoine kasveineen.

Tampereella syntynyt tietokirjailija ja Valkeakoskella asuva tutkija Susanna Myllylä on ympäristöpolitiikan dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Dark Cityssä hän vaeltaa ympäri kaupunkia pimeän tunteina. Tampere elää rajatilassa kohti kuviteltua metropolista. Vanhat paikkoihin sidotut merkitykset häviävät asteittain nopeassa muodonmuutoksessa.

Jyväskylästä kotoisin olevan ja Tampereella asuvan Petri Nuutisen 4 ½ -kuvat ovat taltiointeja tunnelmista ratikan rakennustyömaalla valokuvaajan kotikulmilla. Kuvasarjan tekeminen jatkuu 4 1/2 vuotta. Nuutinen on tunnettu ympäristöä kartoittavista maisemakuvasarjoista.

Helsingissä syntyneen ja Tampereella asuvan valokuvataiteilijan, taidemaalarin ja vapaan kirjoittajan Marja-Liisa Torniaisen kuvat vuodelta 2011 ovat vanhalta tikkutehtaalta ja Vuoreksen uuden kaupunginosan rakennusvaiheesta.

Backlight Photo Festivalin johtajan, tohtori Hannu Vanhasen Pyynikintori 61°29’50.4″P 23°44’30.4″I esittelee Tampereen raitiotien duunarit, koneet ja parakit. Ne ovat vallanneet Pyynikintorin ja sitä kiertävät kadut. Pyynikintori on ratikkaradan ensimmäisen vaiheen päätepiste.

Lauritsalasta kotoisin oleva ja Tampereella asuva Hans Viebrockin Outoja hedelmiä -projektin keskeinen ajatus on vieraantuneiden alueiden ja erilaisten todellisuuksien tutkiminen. Valokuvataiteilija Viebrock on vuodesta 2012 lähtien kuvannut yhteiskunnan reuna-alueita käsittelevää projektiaan.

Tampere Dok -näyttely Valokuvakeskus Nykyajassa (Kauppakatu 14) 29.7.2019 asti.