Odotimme sataa novellia, saimme lähes 300! Kulttuuritoimituksen kirjoituskilpailun raadin urakka alkaa

03.04.2020
02 kirjoituskilpailu

Kulttuuritoimituksen Saitko liikaa aikaa? -kirjoituskilpailu herätti ihmiset kirjoittamaan poikkeustilan nostamista ajatuksia koko Suomen pituudelta.

Olette te ihmeellisiä, te kirjoittajat. Elätte sitten Tampereella, Porvoossa, Oulussa tai Tokiossa, karanteenissa Espanjassa tai loukussa Balilla, istuitte koneen tai paperin ääreen ja muodostitte ajatuksistanne lauseita.

Se on ihmisen kiistämätön etuoikeus. Kirjoititte Kulttuuritoimituksen eilen torstaiyönä päättyneeseen lyhytnovellikisaan lähes 300 tarinaa, tarkkaan ottaen 273.

Ettekä osallistuneet mihin tahansa kisaan. Kulttuuritoimitus-verkkosivusto on Suomen suurin kulttuuritoimitus ja valtakunnallisesti seurattu media, joka ei toimi maksumuurin takana. Tämä on tilanne vasta vajaan vuoden toimittuamme.

* *

Odotimme sataa novellia, mutta pelkästään viimeisenä kilpailupäivänä, torstaina 2.4.2020, sähköpostiimme kilahti sata tarinaa.

Vielä maanantaina postiluukku saattaa kopsahtaa, ja viimeistään 2.4. postileimalla lähteneet tekstit hyväksytään mukaan paperiversioina.

Kymmenkunta kirjoittajaa teki tarinansa englanniksi, mikä ilahduttaa meitä erityisesti. Käännämme ne kaikkien luettavaksi.

Nuoria, 15 vuotta täyttäneitä tai sitä nuorempia kirjoittajia oli mukana 23. Nuoret tekivät loppukirin, sillä vielä keskiviikkoaamuun mennessä olimme saaneet vain kolme nuorten tekstiä.

Kiitos siis äidinkielenopettajille, koulunkäynninohjaajille ja vanhemmille, jotka innostitte lapset mukaan. Someviestintä opettaa tähänkin lajiin, mutta vaatii silti pykälän keskittyneempää tekstintuottamista.

Ja mistä te kirjoititte?

Raadin jäsen, toimittaja-kriitikko Kaisa Järvelä on jo urakoinut tekstejä Dropboxiin, josta kaikki raatilaiset, toimittaja-kriitikko Marja Aaltio ja kirjailija-graafikko Juha Siro mukaan lukien, ovat jo päässeet lukemaan tarinoita sitä mukaa kun niitä  on tullut.

Pysyitte kiitettävästi annetuissa aiheissa: Saitko liikaa aikaa? ja Turvassa, ansassa. Löysitte niihin oman näkökulmanne, otsikoitte napakasti ja pysyitte annetuissa mitoissa.

Saamme lukea niin villejä dystopioita kuin arkisia havaintoja. Miten käy, kun nuori äiti odottaa pääsyä vauvauintiin, mutta tyylikäs uimapuku jääkin käyttämättä? Tai miten tavallinen kaupalla käynti muuttuukin piilosilla oloksi parhaan kaverin kanssa?

Valitsitte viisaasti näkökulmia myös itsenne ulkopuolelta. Karkaaminen pienen tytön maailmaan onnistuu aikuiseltakin.

Moni oli tehnyt kirjoittamisesta koko perheen projektin, mikä on palkinto itsessään.

* *

Huomasimme myös, että teille lyhyttarinan kirjoittaminen oli tuottanut iloa. Itse kirjoitusprosessi oli merkittävä katkos puuduttavalta tuntuvaan ja ikäväänkin karanteeniarkeen. Itsensä terapointi on sallittua ja jopa suositeltavaa näinä päivinä.

Teille kaikille kirjoittajille jo tässä vaiheessa iso lämmin etähalaus, sillä tässä kilpailussa olette mukana haavoittuvina ihmisinä, ette etupäässä ammattikirjoittajina, kuten kustantamojen kirjoituskilpailuissa ollaan. Useimmat teistä eivät ole julkaisseet tätä ennen mitään luovan kirjoittamisen puolella, olenko oikeassa?

Saamme asetettua tekstit kiinnostavuusjärjestykseen 20.4.2020 mennessä. Julkaisemme kisan kiinnostavimmat tarinat nettisivuillamme huhti-toukokuussa.

Tulemme jakamaan useita kirjapalkintoja ja haastattelemaan parhaiden novellien kirjoittajat. Luulen, että lähes 300 osallistujan joukko panee meidät myöntämään myös kunniamainintoja.

Mattimyöhäisille tiedoksi, kilpailumme on nyt sulkeutunut. Tekstejä ei enää kannata lähettää!

Mutta tänä keväänä julkistamme myös toisen luovuuteen usuttavan kilpailun. Lue siitä lisää parin viikon sisällä verkkosivustoltamme.

Anne Välinoro
raadin johtaja