Avoin haku yhteisötaidenäyttelyyn Kasvoja karanteenista! Osallistumisaika päättyy 31.5. kello 23.59

10.04.2020
PRDD DEMETERotsikkokuva

Kulttuuritoimitus järjestää kaikille avoimen yhteisötaidenäyttelyn Kasvoja karanteenista! Mukaan ovat tervetulleita niin kuvataiteen harrastajat kuin ammattilaiset kaikista ikäluokista. Verkkonäyttelyyn vastaanotetaan tämän kevään koronakaranteenin aikana syntyneitä kasvokuvia, jotka on toteutettu piirustuksen ja maalauksen eri tekniikoin. Palkintoina on taidetarvikkeita ja taidekirjoja. Osallistumisaika päättyy sunnuntaina 31.5.2020 kello 23.59.

Kulttuuritoimitus
Pääkuva: Szuzsa Demeter: Variaatioita.

On itsetutkistelun aika. Miltä sinusta tuntuu ja mitä ajattelet näinä historiallisesti poikkeuksellisina päivinä? Mitä tahdot kertoa toiselle ihmiselle juuri nyt, kun et saa häntä välttämättä edes nähdä, saati sitten koskea?

Kasvoja karanteenista! on Kulttuuritoimituksen järjestämä verkkonäyttely, jossa osallistujat dokumentoivat tätä hetkeä pandemian keskeltä jälkipolville.

Näyttely koostuu piirtäen tai maalaten toteutetuista kasvokuvista. Kaikki mahdolliset piirros- ja maalaustekniikat hyväksytään, mukaan lukien muun muassa kollaasi, erilaiset sekatekniikat ja digitaalinen piirtopöytä. Voit kirjoittaa mukaan myös kirjallisen sanoman, jonka haluat karanteenista välittää kuvan katsojalle. Valokuvia emme hyväksy mukaan ollenkaan.

Näyttelyyn osallistutaan lähettämällä teos digitaalisena tiedostona Kulttuuritoimituksen sähköpostiosoitteeseen.

Tekninen taituruus ei välttämättä tarkoita taiteellista vaikuttavuutta sen enempää kuin kömpelömpi tekniikka olisi este koskettavalle ilmaisulle. Haluamme kannustaa osallistujia sukeltautumaan värin ja viivan sfääreihin ja ilmaisemaan niillä pintaa syvempiä tuntoja. Innoituksen lähteenä voi käyttää esimerkkejä taidehistoriasta, mutta älä anna niiden rajoittaa itseäsi: kyseessä ei ole muotokuvatilaus. Kaikki tyylilajit ovat sallittuja realismista surrealismiin, eikä huumoria kannata unohtaa karanteenissakaan!

Yhteisötaidenäyttely ei ole kilpailu

Koronavirus ei syrji ketään. Se on globaali kokemus, joka koskee meitä kaikkia. Se näyttää, kuinka sidoksissa olemme toisiimme ja kuinka paljon jokaisen yksilön toiminta voi vaikuttaa kokonaisuuteen. Tätä ymmärrystä tarvitsemme rakentaessamme tulevaisuutta – ajassa jälkeen koronan. Niinpä tämä näyttely ei ole kilpailu.

Vastaanottamiemme kuvien julkaisu alkaa heti, kun niitä on tullut tarpeeksi. Sisällöltään ja tekniseltä muodoltaan julkaisukelpoinen teos ja siihen mahdollisesti liittyvä teksti voidaan siis esitellä sivuillamme jo ennen osallistumisajan päättymistä, joko tekijän omalla nimellä tai nimimerkillä. Julkaisemme kuvia tilanteen mukaan yksitellen tai useampia kerralla. Vasta kun kaikki teoskuvat ovat saapuneet, voimme nähdä, millainen kokonaisuus näyttelystämme tulee.

Yhteisötaiteena projekti osallistaa ja aktivoi demokraattisesti kaikkia nyt eristyksissä työskenteleviä piirtäjiä ja maalareita kohtaamaan toisensa ja esittämään kuviaan ja ajatuksiaan toimituksemme tarjoamassa virtuaalisessa näyttelytilassa. Yhteisöllisyys on ajan vaade globaalissakin mittakaavassa. Entä jos katsoisimme koko inhimillistä sivilisaatiota yhteisötaiteen näkökulmasta?

Harkittujen kirjallisten kannanottojen mahdollisuus tuo Kasvoja karanteenista! -kokonaisuuteen myös kansalaisjournalistisen vivahteen.

Vaikka kyseessä ei ole kilpailu, esikarsinta on pakko suorittaa. Mietimme kuitenkin koronakaranteenin jälkeisenä aikana toteutettavaa oikeaa fyysistä näyttelyä originaalikuvin ja/tai multimediateoksin sekä kirjan kokoamista parhaista teoksista painavien asiatekstien kera.

Zsuzsa Demeter, sarjasta Variaatioita 2015, detalji.

Sarjat

 1. Harrastajat
 2. Ammattilaiset ja taideopiskelijat
 3. Lapset ja nuoret (alle 16-vuotiaat)

Säännöt

 1. Aihe ja tekniikka: Vapaavalintainen kasvokuva esimerkiksi suoraan edestä, profiilista tai jostakin yllättävästä perspektiivistä. Mallina voi olla joko tekijä itse tai joku toinen karanteenissa elävä läheinen ihminen, lapsi, lemmikki, mielikuvitusolento tai nukke. Kaikki piirustus- ja maalaustekniikat hyväksytään.
 2. Osallistujat: Kaikki kuvataiteen ammattilaisista alan opiskelijoihin, koululaisiin ja harrastajiin – myös alle kouluikäiset ja eläkeläiset asuinpaikasta ja -maasta huolimatta.
 3. Originaalityön koko: Pidempi sivu max 80 cm, vaaka tai pysty.
 4. Töiden lukumäärä: 1–3 kappaletta per osallistuja.
 5. Ajankohta: Töiden tulee olla tehty tämän karanteenikevään aikana ennen toukokuun viimeistä päivää. Kuvien lähetysaika päättyy sunnuntaina 31.5.2020 klo 23.59.
 6. Nimi ja päiväys: Kirjoita kuvaan oma nimesi/nimimerkkisi ja päiväys selkeästi, mutta teoksen ilmettä vahingoittamatta.
 7. Esittelyteksti: Kirjoita itsestäsi lyhyt 1–3 lauseen mittainen esittelyteksti minä-muodossa. Teosten julkaisun yhteydessä kunkin teoksen tekijä esitellään nimellä tai nimimerkillä. Voit lisätä mukaan myös kirjoitetun viestin katsojalle, sellaisen jonka koet tärkeäksi yhdistää kuvaan.
 8. Oikeudet ja korvaukset: Tekijänoikeudet säilyvät itselläsi. Kuvista ei makseta. Teoskuvien muusta mahdollisesta käytöstä ja korvauksista sovitaan erikseen (tekijät, toimitus, Kuvasto ry). Alle 16-vuotiaiden tekemien töiden julkistamiseen on oltava mukana huoltajan allekirjoittama lupa.
 9. Verkkonäyttely: Kulttuuritoimituksen näyttelytyöryhmä suorittaa esikarsinnan, jonka läpäisseet kuvat julkaistaan. Myöhemmin koottu raati valitsee näistä kuvista parhaimmiston, joista yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan.
 10. Palkinnot: Raadin ja yleisön suosikit palkitaan taidetarvike- ja taidekirjapaketeilla. He saavat myös mahdollisuuden aloittaa Kulttuuritoimituksen Kuukauden kuvataiteilija -esittelysarjan.
 11. Julkaisuluvat: Lähettämällä kuvan ja tekstit annat Kulttuuritoimitukselle pysyvän julkaisuluvan sen omalla sivustolla sekä somekanavilla (Facebook, Instagram, Twitter ja YouTube). Samalla annat myös luvan rajata kuvasta matalan vaakaversion, jota voidaan tarvita vakiokokoisena ns. otsikkokuvana.
 12. Tietosuoja: Mitään tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille eikä käytetä muihin tarkoituksiin kuin Kasvoja karanteenista! -projektin toteuttamiseen. Henkilötiedot poistetaan, kun niillä ei ole enää hankkeeseen liittyvää käyttötarvetta. Lue tietosuojaseloste.

Viljami Heinonen: Thor, 2017.

Lähetysohjeet

Tervetuloa mukaan!

Inspiroituneita hetkiä toivottaen
Kulttuuritoimituksen näyttelytyöryhmä:
Janica Brander, Anne Välinoro,
Katri Kovasiipi ja Marja-Liisa Torniainen (pj.)

Viljami Heinosen akvarelli vuodelta 2019 oikealla, vasemmalla sen osasuurennos.