Sirkesalo, Laurila, Hokkanen, Hyvärinen & Ahokas. Kuva: Eriikka Magnusson
KIRJALLISUUS | Ravintola Laternan keskiviikot ovat kirjavia. Elämäni runo & kirja ‑tapahtuma veti tälläkin kertaa ravintolasaliin lähes täyteen.
Sari Harsu, teksti
Tamperelaisen Ravintola Laternan Kirjavat keskiviikot on omistettu kirjallisuudelle. Ravintolassa kuullaan runoutta, keskusteluja ja musiikkia vaihtuvin teemoin ja vierain. Noin kerran kuussa lavalla kokoontuu sekä Runoraati että Elämäni runo & kirja ‑ilta kutsuvierineen. Ravintola Laterna järjestää keskiviikkoiset tapahtumat yhdessä kulttuuriyhdistys Kaupungin valojen kanssa.
Elämäni runo & kirja ‑illoissa vieraat paljastavat elämänsä tärkeät kirjat sekä merkitykselliset runot ja kertovat tarinat niiden vaikuttavuuden takana. Sekä vieraiden että yleisön tehtävänä on arvata, mikä runo on kenenkin valitsema.
Helmikuun illassa (5.2.2025) olivat lukukokemuksistaan kertomassa musiikkivaikuttaja, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, näyttelijä Minna Hokkanen, mediataitelija Aimo Hyvärinen ja muusikko, Tampereen Kulttuurikamari Oy:n ohjelmapäällikkö Janne Laurila. Laurila myös esiintyi illan päätteeksi.
Kirjakeskustelun juonsi Sohvi Sirkesalo, ja vieraiden valitsemat runot esitti Eriikka Magnusson.
Lukuvinkkejä yleisölle
Minna Hokkanen esittelee elämänsä kirjana Juha Jokelan draamateoksen Fundamentalisti. Hokkanen on päässyt myös esittämään näytelmää.
Hän kertoo, että usein näytelmätekstin sanojen järjestystä pitää vaihtaa tai täytyy tehdä joitakin muita pieniä muutoksia, jotta tekstin saa omaan suuhun sopivaksi ja rytmiltään sujuvaksi, mutta tässä tapauksessa ei näin ollut.
– Tekstistä ei tarvinnut muuttaa yhtään mitään, Hokkanen sanoo.
Aimo, tuttavallisemmin Ami, Hyvärinen aloittaa osuutensa kertomalla, että ajatteli ensin valita Mitä Missä Milloin 1958 ‑kirjan, koska oppi siitä lukemaan, mutta päätyi kuitenkin Harri Sirolan Kaksi kaupunkia ‑romaaniin. Teoksessa, joka linkittyy läheisesti myös Hyvärisen elämään, liikutaan 1980-luvun Tallinnassa.
Paulina Ahokkaan kirjavalinta on M. A. Nummisen ja Esa Saarisen Terässinfonia, joka kolahti hukassa olevaan Turun yliopiston opiskelijaan. Teoksen lukemisen jälkeen Ahokas päätti käydä uusimassa äidinkielen ylioppilaskokeen, josta oli saanut arvosanan M. Uusintakokeessa hän pääsi kirjoittamaan Nummisen ja Saarisen teoksesta ja nappasi aineellaan laudaturin – 99 pisteellä.
Janne Laurilan esittelemä teos on W. G. Sebaldin Saturnuksen renkaat. Laurila kertoo vaiheilevansa kirjastossa fakta- ja fiktiokirjahyllyjen välillä. Saturnuksen renkaissa on samoissa kansissa kumpaakin lajia. Muusikko kuvailee teosta runsaudensarveksi.
Sebaldilta oli kuulemma kysytty kirjasta, mihin genreen se pitäisi hyllyssä sijoittaa. Kirjailija oli vastannut: ”Kaikkiin.”
Runoon voi mahtua maailmankaikkeus
Eriikka Magnusson esittää neljä runoa, joiden nimet ja kirjoittajat paljastetaan vasta lopuksi. Alussa ei myöskään kerrota, kenen vieraan ”elämän runo” mikin on. Vieraat ja yleisö saavat ensin arvuutella, kunnes lopuksi salaisuudet paljastetaan. Vieraista Ami Hyvärinen suoriutuu veikkaustehtävästä parhaiten ja arvaa, minkä runoista kukin kanssakisaajista on tuonut mukanaan.
Hyvärisen valitsema Aki Luostarisen kirjoittama runo Ajan olo käsittelee nimensä mukaisesti aikaa.
”Ajatella aika / on tila / puuttuu suunnat / olla sen joka puolella / ja sisällä, / että ikuiselta puuttuu / alku ja keskiosa / eikä se lopu.”
Illan aikana kuullaan myös Anselm Hollon Arokierijä, joka on Janne Laurilan valinta. Paulina Ahokkaan poiminta on Eino Leinon Hymyilevä Apollo ja Minna Hokkasen puolestaan Omaha, joka on intiaanien kansanrunoutta.
Eino Leino on varmaankin jokaiselle runoutta tuntemattomallekin suomalaiselle tuttu nimi. Myös Hymyilevä Apollo on varsin monelle tuttua tekstiä ainakin osittain. Pitkän runon tunnetuimpia säkeitä lienevät: ”Ei paha ole kenkään ihminen, / vaan toinen on heikompi toista.”
”Tässä runossa on koko universumi”, Ahokas luonnehtii valintaansa.
Muut runoilijat ja esitetyt runot ovat Leinoa vähemmän tunnettuja, mutta ehkä kuullut näytteet kannustavat muita vieraita tai jotakuta yleisössä istunutta tutustumaan näihinkin lähemmin.
Kuulijakunta näkyi ainakin tekevän ahkerasti muistiinpanoja illan aikana.
* *
Kaupungin valojen tapahtumia Laternassa
- ke 19.2. Runoraati
- ke 19.3. Elämäni runo & kirja
- ke 26.3. Runoraati
- ke 23.4. Runoraati
- ke 14.5. Elämäni runo & kirja
Ravintola Laterna sijaitsee osoitteessa Puutarhakatu 11, Tampere. Lisätietoa ravintolan verkkosivuilta.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Lukupäiväkirja 2025: osa 3 – Syksyn uutuusluettelot tulevat
LUKEMINEN | Mikko Saari on lukenut viihdettä, faktaa ja kirjastojen uutuusluetteloita.
Evakkoperhe etsii paikkaansa – arviossa Riko Saatsin Yönistujat
KIRJAT | Äidinrakkaus pitää perheen koossa, kun on pakko sopeutua uuteen kieleen ja uskontoon.
Vinhan kirjakauppa avaa kesällä pop up -myymälän Finlaysonilla – valikoima on kuratoitu, kuten Ruovedelläkin
KIRJALLISUUS | Vinhan kirjakaupan väki kävi katsastamassa kesäpuodin tilaa Finlaysonilla Galleria Himmelblaun tiloissa. Tulossa on yhtä iso tai ehkä vähän isompikin myymälä kuin emoliike Ruovedellä.
Kirja kerrallaan kohti jalkapalloyhteiskuntaa
KOLUMNI | Olli Sotamaa arvioi uuden sarjakauden kynnyksellä suomalaisen jalkapallokulttuurin kypsyyttä ja jakaa vinkkinsä parhaista suomenkielisistä jalkapallokirjoista.