Tähtivaeltaja-palkinto ajan ylittävälle rakkaustarinalle

15.05.2024
25452324 aikasota nettiin uusi 514c216718621598

Kuva: Hertta Kustannus

PALKINNOT | Vuoden parhaan tieteiskirjan Tähtivaeltaja-palkinnon on voittanut Amal El-Mohtarin ja Max Gladstonen pienoisromaani Tällä tavalla hävitään aikasota, jossa kaksi ajassa matkustavaa agenttia rakastuu mahdottomissa olosuhteissa.

Mikko Saari, teksti

Perinteikäs vuoden parhaalle tieteiskirjalle myönnettävä Tähtivaeltaja-palkinto jaettiin keskiviikkona (15.5.2024) jo 39. kerran. Helsingin Science Fiction Seura ry.:n jakama palkinto meni tänä vuonna Hertan julkaisemalle Amal El-Mohtarin ja Max Gladstonen teokselle Tällä tavalla hävitään aikasota. Englanniksi vuonna 2019 nimellä This Is How You Lose the Time War ilmestyneen pienoisromaanin on suomentanut Kaisa Ranta. Teos on voittanut aikaisemmin muun muassa scifipalkintojen kolmen suoran eli parhaan pienoisromaanin palkinnon sekä Hugo-, Nebula- että Locus-palkinnoissa.

Kirja kuvaa aikasotaa, jossa vastakkain ovat Virasto ja Puutarha. Viraston puolella sotii Punainen, toisella puolella Sininen. Mestarilliset aika-agentit saapuvat vuoron perään aikasodan taistelukentille ja löytävät taistelukenttien tuhkista kirjeitä. Kirjeenvaihtoon heittäytyminen on vaarallinen petos, mutta agentit kietoutuvat mielikuvitukselliseen kirjeystävyyteen.

Kahden kirjailijan yhteistyönä syntynyt teos on saanut Tähtivaeltaja-raadin haltioitumaan:

”Vuosisatojen ja -tuhansien virta kääriytyy auki lukijan jalkojen juureen kuin värikylläinen matto, jonka kuvakudoksesta paljastuu lukematon määrä toinen toistaan kiehtovampia detaljeja. Historian hämärissä tarvotaan hyökkäävän mongolilauman mukana, seilataan hylkeenpyytäjien aluksilla ja väistellään uppoavan Atlantiksen laavavirtoja. Tulevaisuus kurottuu kyberneettisiin temppeleihin. Jokainen miniatyyrimaisema on kaunis ja yksityiskohtainen kuin kultasepäntyönä tehty kirjallinen koru.”

Vaikka teosta luonnehditaan pintatasoiltaan kepeäksi, raati on löytänyt siitä paljon syvyyttä ihmeen tuntua ja ihmisyyden tärkeitä pohjavirtoja. Teoksen arvokas viesti ymmärryksestä sodassa toistensa kanssa olevien osapuolten välillä puhuttelee kaikissa aikakausissa. Kaisa Rannan suomennoksen kehuttiin ”tavoittaneen erinomaisesti alkuteoksen tyylirekisterin ja sanallisen ilotulituksen”.

Kulttuuritoimitukseen kirjoittamassani arviossa liityn kehujien joukkoon. ”Tällä tavalla hävitään aikasota on palkintonsa ansainnut. Se on aivan ihastuttava rakkaustarina eriskummallisen aikojen halki käytävän sodan keskellä. Kirja on tiivis ja tunnelma tiivistyy tarinan edetessä hienosti. Tämä on hyvin rakennettu teos, todellista herkkua sekä kirjeromaanien, rakkaustarinoiden että aikamatkustusscifin ystäville.”

Tähtivaeltaja-raatiin kuuluivat kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman ja kriitikko Elli Leppä. Voitokkaan teoksen suomentaja Kaisa Ranta kuului myös raatiin, mutta jääväsi itsensä suomentamansa teoksen ehdokkuutta pohdittaessa ja jäi raadista kokonaan pois finaalivaiheessa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua