Pirkanmaan kirjoituskilpailu taas käynnissä – aiemmissa voittajissa huippunimiä Rekolasta Jokiseen ja Kytömäkeen

13.02.2024
pkk24 kuva vaaka

Kuva: Tampereen kaupunki

KIRJALLISUUS | Pirkanmaan kirjoituskilpailussa on ennen kirjailijanuransa alkua palkittu myös mm. Jaakko Syrjä, Kari Aronpuro, Tuija Välipakka, Juha Siro ja Katja Kaukonen.

Sari Harsu, teksti

Pirkanmaan kirjoituskilpailu on Tampereen kaupunginkirjaston järjestämä maakunnallinen kirjoituskilpailu, jonka tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen. Kilpailu on taas käynnissä – onneksi.

Kymmenen vuotta sitten vuodesta 1952 toiminutta Pirkanmaan kirjoituskilpailua uhkasi lopettaminen, koska sen ei katsottu enää kuuluvan Tampereen kaupunginkirjaston keskeisiin tehtäviin. Lopettamisesta koitunut säästö olisi ollut noin 10 000 euroa.

* *

Minä laadin tuolloin hätäpäissäni Facebookiin Pirkanmaan kirjoituskilpailun puolesta -sivun enkä suinkaan ollut ainoa älähtäjä. Pirkanmaalaiset kirjailijat, kirjoittajat ja kirjallisissa piireissä vaikuttavat ihmiset nousivat kapinaan: perinteistä kirjoituskilpailua ei saa lopettaa!

Muun muassa kirjailija Juha Siro kirjoitti aiheesta blogiinsa, Satu Hassi nosti asian esille Tampereen kaupunginvaltuustossa ja Johanna Loukaskorpi piti Pirkanmaan kirjoituskilpailun puolustuspuheen valtuuston talousarviokokouksessa. Kilpailun säilyttämisen puolesta puhuivat myös pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja apulaispormestari Olli-Poika Parviainen. Satu Lepistö laati Pirkanmaan kirjoituskilpailua ei saa lopettaa -adressin, jonka allekirjoitti lähes 900 kulttuurivaikuttajaa ja kansalaista.

Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja Tuija Välipakka ja kirjailijadelegaatio luovuttivat adressiin allekirjoituksineen apulaispormestarille 8.1.2015. Äänen pitäminen auttoi, tuolloin käynnissä ollut kirjoituskilpailu ei jäänyt viimeiseksi. Silloinen Pirkanmaan kirjoituskilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja Ritva Hokka-Ahti lupasi, että kilpailu säilyy.

* *

Nyt on meneillään Pirkanmaan kirjoituskilpailun 73. vuosi. Kilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. Tänä vuonna kilpailun palkintolautakuntaan kuuluvat toimittaja Tero Alanko, kirjailija, sanataideopettaja Päivi Haanpää, runoilija, lastenkirjailija Anna Elina Isoaro sekä kirjailija J. P. Laitinen.

Vuoden 2024 kilpailun osallistumisaika jatkuu 29.2.2024 saakka. Lisätietoa täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua