Palkintosadetta kirjamessuilla: kirjafestivaali Helsinki Lit nousi tuoreeltaan kansainväliselle tasolle

24.10.2019

Helsingin kirjamessujen avajaispäivänä on palkittu valmiita kirjoja ja uusia käsikirjoituksia. Otava etsi uutta rikoskirjaa kirjoituskilpailun avulla.

Marja Aaltio, teksti ja kuvat

Lavalla hymyilee neljä onnellista voittajaa. He ovat kaikki palkintosijoilla Otavan järjestämässä Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailussa. Boittajia on siksi, että pääpalkinnon vei kirjailijapariskunta Milla ja Aki Ollikainen. Raati luonnehti Vierassieluiset-tekstin henkilögalleriaa hallituksi ja mielenkiintoiseksi.

Otavan kilpailu oli avoin kaikille 18 vuotta täyttäneille, ja siihen osallistuttiin nimimerkillä. Raati sai luettavakseen 405 käsikirjoitusta, joiden aiheet vaihtelivat historiallisesta rikosromaanista kansainvälisiin toimintatrillereihin.

Toisen palkinnon kisassa sai Mikko Kalajoki. Kipupiste on raadin mukaan sysimustan huumorin leikkaava trilleri.

Kolmannen palkinnon sai Uhanalaiset-tekstillään Tommi Laiho.

Kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasperin mukaan kilpailun taso oli todella korkea. Raati päätyi siksi jakamaan myös kolme kunniamainintaa. Kunniamaininnan saivat Sini Kuokkanen, Virpi Vainio ja Erika Vik.

Otavan Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailun palkitut yhteiskuvassa. Voiton veivät Aki ja Milla Ollikainen (vas.). Toiseksi tuli Mikko Kalajoki (toinen oik.) ja kolmanneksi Tommi Laiho (oik.).

Fantasiakirjallisuuspalkinto ruotsinkieliselle teokselle

Suomen Tolkien-seura Kontu ry myöntää vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle Kuvastaja-palkinnon. Sen sai tänä vuonna Maria Turtschaninoff teoksesta Maresin voima (Tammi). Se on kirjasarjan kolmas teos. Sarjan ensimmäinen osa Maresi sai Finlandia-Junior-palkinnon vuonna 2014.

Maria Turtschaninoff kirjoittaa ruotsiksi, ja ensimmäistä kertaa Kuvastaja-palkinnon saikin ruotsinkielinen fantasiakirja.

Helsinki Lit kohoaa kansainväliselle tasolle

Rakkaudesta kirjaan -palkinnon saivat tänä vuonna Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin tuottaja Heidi Backström ja ohjelmajohtaja Philip Teir. Suomen Messusäätiö jakaa palkinnon vuosittain Helsingin Kirjamessuilla tunnustuksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä.

Helsinki Lit on kirjallisuustapahtuma, jota Helsingin kirjallisuusfestivaali ry on järjestänyt vuosittain Savoy-teatterissa yhteistyössä kustantamoiden kanssa. Tapahtuman tarkoitus on esitellä laajasti käännöskirjallisuutta ja tarjota kuulijoille laadukkaita ja pitkiä kirjallisuuskeskusteluja, joissa kansainväliset kirjailijavieraat keskustelevat myös suomalaisten kirjailijoiden kanssa.

– Mietimme millaisissa tapahtumissa olemme itse viihtyneet ulkomailla, muistelee ohjelmajohtaja Philip Teir tapahtuman syntyä.

Kustantamot lähtivät mukaan ideaan. Teir kehuu myös suomalaisia kirjailijoita, jotka varsin suvereenisti haastattelevat ulkomaisia kollegoitaan ja keskustelevat heidän kanssaan.

Palkintoraati kehuu Helsinki Lit -festivaalia kansainvälisesti kilpailukykyiseksi. Se järjestettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2015 ja se on alusta asti noussut muissa maissa järjestettävien vastaavien tapahtumien rinnalle.

Torstaina jaettiin palkintoja

Suomen kirjasäätiön Alvar Renqvist -palkinnon sai Essi Kytöhonka. Suomen kirjasäätiö jakaa palkinnon tunnustuksena ansioituneelle kustannustoimittajalle.

Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnon saa Sanna Mansikkamäen Peruna. Palkinnon jakaa Ruokatoimittajat ry.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön perustaman tietokirjapalkinnon ehdokkaat julkistettiin torstaina. Ehdolla ovat Sanna Nyqvistin Räjähdemiehen perintö, Asta Lepän Sävyttömät sanat, Juha Kauppisen Monimuotoisuus, Jouni Tikkasen Lauma sekä Jouko Aaltosen ja Seppo Sivosen Orjia ja isäntiä.