Nyt kannattaa hamstrata kirjoja koko Suomessa, kirjastot yrittävät pysyä auki mahdollisimman pitkään

14.03.2020
1 metso koronavirus kulttuuritoimitus

Kun kirjastoja mahdollisesti joudutaan jossain vaiheessa sulkemaan, kannattaa ottaa kirjastokortilla käyttöön e-kirjojen ja elokuvien lainausmahdollisuudet.

Marita Salonen, teksti

Suuri osa kirjastoista on edelleen normaalisti auki ja niihin voi mennä turvallisesti, jos on terve eikä ole tullut ulkomailta. Kun kirjastoja mahdollisesti joudutaan sulkemaan, kannattaa ottaa kirjastokortilla käyttöön e-kirjojen ja elokuvien lainausmahdollisuudet.

– Juuri kirjastot me haluamme pitää auki mahdollisimman pitkään tiedonsaannin ja yhdenvertaisuuden takia. Kaikilla ei ole esimerkiksi tietokonetta ja nettiyhteyttä kotona. Kirja voi olla tässä tilanteessa myös hyvä pakokeino ahdistuksesta, Tampereen kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg kertoo Kulttuuritoimitukselle.

– Toki me noudatamme yleisiä ohjeita. Tilanne elää päivittäin ja tunneittain. Jos kouluja ja päiväkoteja ruvetaan sulkemaan, siinä saattavat mennä kirjastot samalla. Ehkä nyt kannattaisi jopa hamstrata kirjoja kotiin.

Lindberg muistuttaa, että koronavirus ei tartu kirjoista, vaan kirjastoihin voi mennä luottavaisesti ja henkilökunnan hygieniaohjeita on tehostettu. Laina-ajoistakaan ei tarvitse huolehtia, jos kirjastot menevät kiinni.

Seppo Jokisen kirjan varaus onnistui perjantaina hetkessä verkossa. Kirjastokortin numeron avulla sai tunnuksen muutamassa minuutissa Piki-chattipalvelusta, joka on auki arkisin kello 10–16. (Piki.verkkokirjasto.fi)

E-kirjoja, musiikkia, elokuvia…

E-kirjojen lainaaminen on helppo ottaa käyttöön kirjastojen palvelutiskeillä missä tahansa Suomessa. Alueittain vaihtelee, kuinka paljon lukuoikeuksia on käytössä. Pirkanmaalla on lainattavissa noin kaksi tuhatta suomenkielistä e-kirjaa.

– On tässä se hyvä puoli, että lukuoikeudet kiertävät nopeasti. Laina-aika on kaksi viikkoa, jono menee aika pian eteenpäin. Lisäksi Piki-kirjastoilla on tuhansia vieraskielisiä aineistoja, joita monet suomalaiset pystyvät lukemaan, Pirkko Lindberg esittelee.

– Onhan meillä myös musiikkia ja elokuvia. Kirjastokinossa voi katsoa omalla kortilla elokuvia, tunnukset saa samalla tavalla kuin e-kirjoihin. Pirkanmaan kirjastoilla on noin 500 elokuvaa lainattavissa.

Pari tuhatta kirjaa lainattavissa, voi varata helposti ja se suomenkielisiä. Lisäksi on vieraskielisiä aineistoja.

Marita Salonen

Pirkanmaan kirjastojen sähköisiä palveluja

Tunnuksia saa kirjastojen aukioloaikoina palvelutiskeiltä sekä chatti-palvelusta maanantaista perjantaihin klo 10–16.

Lue e-kirjoja tai kuuntele äänikirjoja:
https://piki.verkkokirjasto.fi/web/arena/e-kirjat-ohjeita

Katso elokuvia:
https://www.kirjastokino.fi/fi/

Vieraskielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja:
https://piki.overdrive.com/

Pirkanmaan kirjastot ottivat viime vuoden lopulla käyttöön Kirjastokinon, josta voi katsoa maksusta yllättävän paljon elokuvia. (Kirjastokino.fi)

Vastaavia palveluita löytyy kaikkialta Suomesta omalla kirjastokortilla. Maanantaina alkaa myös Koko kansa lukee -kampanja 16.3.–5.4.2020, kun Kirjastot ja kustantajat avaavat yhtaikaisesti luettavaa lapsille, nuorille ja aikuisille.