Kulttuuritoimitus vie Savonlinnaan maksuttoman kirjallisuustapahtuman, joka ylistää novellia ja innostaa kirjoittamaan

23.09.2020
Väisänen2015 1

Hannu Väisänen. Kuva: Paula Kukkonen

TAPAHTUMA | Anneli Pääkkösestä Hannu Väisäseen – Hekin rakastavat novellia -kirjallisuusiltapäivä tuo lauantaina 26.9.2020 Savonlinnan pääkirjaston Joelin alueelle kirjailijahaastatteluja, ääneen luettuja novelleja ja monologinäytelmän. Haastattelut voi katsoa livenä myös Kulttuuritoimituksen Facebook-sivulta.

Kaisa Järvelä

Savonlinna on Suomen kiistaton oopperapääkaupunki, mutta kaupungin kulttuuritarjonnassa on paljon muutakin sellaista, mikä ansaitsisi valtakunnallista huomiota.

Kulttuuripääkaupungin titteliä tavoitteleva Savonlinna voi ylpeillä oopperajuhlien lisäksi esimerkiksi korkeatasoisella teatterillaan.

– Tänä kesänä korona perui Tampereen Teatterikesän, mutta Savonlinnassa päästiin viettämään upeaa Muhasaaren teatterikesä -festivaalia, Savonlinnan seudulla kesänsä viettävä kulttuuritoimittaja Anne Välinoro kertoo.

Välinoro intoilee myös Savonlinnan teatterista, jonka Junnu – sydämeni tänne jää -musikaali sai juuri ensi-iltansa kauniissa Savonlinna-salissa.

Kulttuuritoimitus haluaa nostaa tänä syksynä esiin erityisesti Savonlinnan kirjallisuuselämän. Savonlinnan kulttuuritoimen kanssa yhteistyössä järjestettävän kirjallisuusiltapäivän estradina toimii itseoikeutetusti Savonlinnan pääkirjasto Joeli, joka on nimetty kaupungin suurimman kirjailijalegendan Joel Lehtosen mukaan.

– Omassa elämässäni Lehtosen Putkinotko on ollut käänteentekevä teos. Ainakin osittain sen ansiota on, että innostuin aikanani teatterista, Välinoro paljastaa.

Kaksi elävää legendaa

Kulttuuritoimitus tuo Joelin alueelle lauantaina 26.9.2020 kaksi kiinnostavaa nykykirjailijaa, joilla heilläkin on molemmilla vahvat Savonlinna-kytkökset.

Anneli Pääkkösestä Hannu Väisäseen – hekin rakastavat novellia -kirjallisuusiltapäivässä ääneen pääsevät Savonlinnan Ahvensalmella asuva kirjailija Anneli Pääkkönen ja Savonlinnan taidelukion käynyt kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisänen (jota Sami Nissinen haastatteli Kulttuuritoimitukseen toukokuussa.)

Esittävien taiteiden kaupungissa kirjallisuustapahtumakin saa toki mausteekseen ripauksen teatteria. Näyttelijä Mika Eerola esittää iltapäivän päätteeksi monologinäytelmän Vanikan palat, jonka Anne Välinoro on dramatisoinut ja Jyrki Tamminen ohjannut Hannu Väisäsen läpimurtoromaanista.

Vanikan palat

Mika Eerola ja Vanikan palat.

Screenillä ja livenä

Sekä Väisäsen että Pääkkösen viimeisimmät teokset ovat novellikokoelmia: Anneli Pääkköseltä ilmestyi viime vuonna mutkikkaita ihmissuhteita lämpimällä huumorilla tarkasteleva Juhannusnovelleja. Hannu Väisäsen kevään uutuuskirja Märkä turbaani (lue Anne Välinoron kirjoittama arvio) puolestaan vie lukijansa matkalle pariisilaisen tornitalon omituisten asukkaiden arkeen.

Kun vielä Kulttuuritoimituksen Saitko liikaa aikaa -lyhytnovellikilpailu osoitti keväällä suomalaisten intohimon novellia kohtaan, olikin itsestään selvää, että Savonlinnan kirjallisuusiltapäivän kuuluu keskittyä erityisesti novelliin.

Kahta isoa näyttelyä työstävä Hannu Väisänen asuu tällä hetkellä Ranskassa, joten hän kertoo uutuuskirjastaan ja kuulumisistaan savonlinnalaisille ajan hengen mukaan etäyhteydellä, screenin välityksellä. Anneli Pääkkösen pääsee tapaamaan kirjaston pihalla kasvotusten.

Ei toivotusta henkilöstä ylpeyden aiheeksi

Joensuussa syntynyt ja ympäri Suomea kiertänyt Anneli Pääkkönen kertoo asettuneensa Savonlinnaan hieman sattumalta.

– Olen aina nauttinut kirjastossa siitä, että etsii jotain ja sitten löytääkin sattumalta jotain vielä tärkeämpää. Samalla tavalla löysin Ahvensalmelta talon, rannan, metsän ja kylän. Täällä on hyvä kirjoittaa, hän kehuu.

Pääkkönen

Anneli Pääkkönen.

Savonlinnalaisessa kulttuurielämässä häntä ilahduttavat erityisesti kulttuurinnälkäiset ihmiset. Samoin omaääniset taiteentekijät: sekä ammattilaiset, harrastajat että taidelukiolaiset.

Hannu Väisänen tuli Oulusta Savonlinnaan aikanaan taidelukion perässä.

– Se oli fantastinen irtiotto siitä koulu- ja kotimaailmasta, mihin olin tottunut, hän muistelee.

Juuri ennen ylioppilaskirjoituksia Väisänen kuitenkin jätti taidelukion ja siirtyi Taideakatemian kouluun Helsinkiin.

Lähtöön reagoitiin niin vahvasti, että kun Väisänen jonkin ajan päästä yritti tulla vanhaan kouluunsa vierailulle, englannin ja ranskan opettaja esti hänen pääsynsä sisälle ja julisti latinaksi Väisäsen olevan persona non grata.

– Tästä huolimatta olen Savonlinnalle monesta asiasta kiitollinen, Väisänen toteaa.

– Muistelen lämmöllä iltoja Wuorilinnassa ja Kasinosaarella. Samoin kaikkia niitä opiskelijoiden taiteellisesti sisustamia asuntoja, joissa keskusteltiin rakkaudesta, runoudesta, itkettiin ja opeteltiin olemaan erilaisia ja kantamaan oikein suurta baskeria.

Turvallinen tapahtuma

Jotta valtakunnallisen Kulttuuritoimituksen järjestämä kirjallisuusiltapäivä ilahduttaisi myös muita kuin savonlinnalaisia, Hannu Väisästä ja Anneli Pääkköstä voi tulla lauantaina kuulemaan myös Kulttuuritoimituksen Facebook-sivulle. Lähetämme molemmat kirjailijahaastattelut suorina live-lähetyksinä Joelin pihalta kello 12 ja kello 13 alkaen.

Paikanpäälle Joelin alueelle uskaltaa tulla turvallisin mielin, koska pääasiassa ulkotiloissa järjestettävässä tapahtumassa turvavälit huomioidaan hyvin ja yleisölle on tarjolla sekä käsidesiä että kasvomaskeja. Sisätiloissa esitettävän näytelmän katsomoon otetaan turvallisuussyistä vain kolmekymmentä ensimmäistä katsojaa.

Yleisön toivotaan osallistuvan aktiivisesti keskusteluun, ja kirjoitusintoa viritellään tapahtumassa myös lukemalla ääneen Saitko liikaa aikaa -novellikilpailun parhaita tekstejä.

Anneli Pääkkösestä Hannu Väisäseen – Hekin rakastavat novellia

  • Maksuton kirjallisuusiltapäivä Savonlinnan pääkirjaston Joelin alueella
  • Lauantaina 26.9.2020 kello 12–15
  • Kello 12 haastateltavana Anneli Pääkkönen, kello 13 haastateltavana screenin välityksellä Hannu Väisänen, kello 14 monologinäytelmä Vanikan palat
  • Kirjailijahaastattelut voi katsoa livenä myös Kulttuuritoimituksen Facebook-sivulta
  • Tapahtuman järjestää Kulttuurin perikunta ry Savonlinna Live! -tapahtumatuella

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua