Anneli Kanto. Kuva: Päivi Vasara
UKRAINA | Kirjailija Anneli Kanto on tehnyt Taiteella tukea Ukrainaan -kirjaan lyhytnovellin evakkomatkasta. Hyväntekeväisyyskirjan matka ideasta valmiiseen kirjaan on ollut hyvin nopea.
“Minua on koskettanut se, että ukrainalaisten pakolaisten paidan sisältä pilkistää kissa tai koira kulkee laukun vieressä. He eivät ole hylänneet eläimiä.”
Päivi Vasara, teksti ja kuvat
Moni ainakin yrittää rajoittaa sotauutisoinnin seuraamista suojellakseen omaa henkistä hyvinvointiaan. Tamperelainen kirjailija Anneli Kanto tekee päinvastoin, hän on tihentänyt uutisvirrassa oloa.
Kirjailijayhteisö halusi auttaa Ukrainan humanitaarisessa kriisissä. Anneli Kanto kirjoitti lyhytnovellin Lännestä itään, idästä länteen Reuna-kustantamon julkaisemaan Taiteella tukea Ukrainaan –kirjaan (2022).
– Novellin idea lähti sisältäni. Minua ovat riipaisseet uutiskuvat pakolaiskolonnoista. Ne käyvät tunteisiin, on kyse sitten Afrikan sisällissodista tai Aasiasta taikka Ukrainasta. Elämässä kaikkensa menettäneet ihmiset kulkevat reppu selässä henkensä puolesta peläten. Halusin kirjoittaa novellissani siitä, että ilmiö on jatkuva. Suomessa sisällissodassa kuljettiin lännestä itään, talvi- ja jatkosodan idästä länteen.
Mitä sitä itse ottaisi reppuunsa, jos pitäisi lähteä ja aikaa olisi muutama tuntia: tärkeät dokumentit, valokuvia, lämmintä vaatetta, buranaa…
Vastakohdat ovat jyrkät
– Ukrainan pakolaisista julkaistuissa kuvissa minua riipaisee, kuinka kissa pilkistää paidan sisältä. Tilanne on aivan kauhea, mutta kissaa ei ole jätetty, vaan se on pelastettu. Vastakohdat ovat jyrkät: toisessa maassa siviilit pelastavat kissaraukan ja toisen maan sotilaat raiskaavat naisia ja lapsia.
Yhdessä uutiskatsauksessa nainen itki, talo oli palanut, kissa ja koira samoin. Lehmä oli pelastunut, kun naapuri päästi sen karjasuojasta.
Anneli Kannolla on ollut kaksi kissaa, toinen kuoli vanhuuttaan, samoin koira. Takapihalla vierailee kaksi siiliä, jotka Annelin iloksi ovat selvinneet tästä “paskatalvesta”.
– Tietenkin sodassa pelastetaan ensin lapset. Sitäkin voi miettiä, että koira vastaa älylliseltä tasoltaan pari–kolme-vuotiasta lasta. Tätä tietoa vasten, hylkäisitkö lapsesi.
Mitä voi tehdä, voiko tehdä kirjan?
Ukrainan sodan alkaessa kirjailijat pohtivat, mitä voi tehdä auttaakseen – voiko tehdä kirjan?
Nopealla aikataululla syntyi kirja Taiteella tukea Ukrainaan. Kirjan tuotot ohjataan Pelastakaa Lapset ry:n kautta Ukrainaan.
Kirjan julkaisi Reuna-kustantamo, joka on kirjailijoiden omistama. Tekstit ovat laajaa kirjoa: olemassa olleita tekstejä, joissa oli jokin yhtymäkohta sotaan tai rauhaan, uutta lyhytproosaa, selkeitä kannanottoja, symbolisia satuja ja tarinoita, runoja ja laulunsanoja. Talkoilla kirjoitetut tekstit eivät ole yhteismitallisia, vaan kirja on kuin kirpputori, vähän kaikkea. Yhdessä tekstissä esimerkiksi pohdiskellaan kysymystä, mitä Jumala miettii Ukrainasta.
Kustantamo Reuna Publishing House Oy, taittaja Jaana Rautio ja jopa kirjapaino Petro Ofsetas tekivät työnsä ilmaiseksi.
Kirjalla on ollut hyvä menekki
Kirja on myynyt hyvin: tähän mennessä kolmisensataa kappaletta, ja lisätilauksia tippuu kustantamolle tasaisesti.
Hyväntekeväisyysteosta voi ostaa Reunan verkkokaupasta 25 euron hintaan. Reunalla on vahva perinne hyväntekeväisyyskirjojen tekemisestä. Kustantamoa vetävät Olli Sarpo ja Johanna Hasu.
Anneli Kannolla oli 50 kirjaa myytävänään ja ne kaikki ovat jo menneet.
Kun muutos tulee, se tulee nopeasti
Ukrainan sotaa Anneli Kanto seuraa monista paikoista. Hän lukee muun muassa Markus Leikolan yhteenvetoja; Leikola kerää tietoa laajoista lähteistään ja analysoi sitä. Leikolan päivityksistä Kannolle on auennut muun muassa kybersodankäynnin suuri merkitys.
– Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puheet ovat suoraselkäisiä. Hänet on valittu demokraattisesti, toista ei ole.
Kanto on myös miettinyt, mitä tuhoa sota aiheuttaa Venäjälle. Järjettömässä sodassa tapatetaan nuoria venäläisiä poikia.
– Venäjän matkakrematoriot kauhistuttavat. Ensin käsitykseni oli, että niillä hävitetään omat kuolleet peittelytarkoituksessa, mutta ne ovat myös teloitusten eli sotarikosten piilotteluun.
Kannattaako lähteä sotaan
Lyydian kuningas Kroisos kysyi eräässä kertomuksessa oraakkelilta, pitäisikö lähteä sotaan. Ennustaja vastasi, että tulet tuhoamaan suuren valtion, jos lähdet sotaan. Lopputulos oli, että kuningas tuhosi oman maansa.
– Kuka enää haluaa tehdä sopimuksia tai kauppaa Venäjän kanssa, taikka matkustaa sinne. Osaan venäjää ja arvostan venäläistä kirjallisuutta, mutta en halua enää matkustaa Pietariin. Venäjä taantuu teknisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti. Kunnioitan niitä venäläisiä, jotka uskaltavat protestoida. Meillä ei hakata tai laiteta tyrmään mielenosoittajia, Venäjällä näin tehdään.
Anneli Kannon kevään ilonaiheita on ollut EU:n yhtenäisyys. On yhdessä ryhdytty itsellekin kalliiksi käyviin pakotteisiin. Oli hyvä, että Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa. Monet suomalaisyritykset ovat tehneet kalliiksi käyviä ratkaisuja irtautuakseen tilanteesta.
– Maailmantilanteen muutos on ollut hätkähdyttävän nopea. Näin usein on: kun muutos alkaa tapahtua, se on äkillinen. Kun Neuvostoliitto hajosi, sekin tapahtui hetkessä. Olen aina ollut Natoa vastaan, mutta nyt alkaa mieli kääntyä sen puolelle.
* *
Hyväntekeväisyyskirja
- Ukrainan humanitaarinen kriisi herätti kirjailijoissa tarpeen kirjoittaa – huomioon ottamisesta, toisen asemaan asettumisesta, vaikeuksien voittamisesta ja toivosta – ja samalla auttaa hädässä olevia lapsia.
- Taiteella tukea Ukrainaan -kirjan kirjoittajat ovat Kari Hanhisuanto, Johanna Hasu, Ari-Matti Hedman, Jorma Hyvönen, Tarja Jussila, Anneli Kanto, Ulla-Mari Kivi, Leena-Kaisa Laakso, Pirjo Mellanen, Seppo Mikkola, Juha Mäntylä, Mirjami Niinimäki, Kirsi Pehkonen, Hannu Pelttari, Jaakko Riihimaa, Sinikka Rouvari, Olli Sarpo, Pentti Syrjälä, Anne Tarsalainen, Anna Toni, Maarit Verronen, Silja Vuorikuru ja Kari Välimäki.
- Kirjaa voi ostaa Reunan verkkokaupasta: reunalla.fi.
- Kirjan tuotto ohjataan Pelastakaa lapset ry:n kautta Ukrainaan.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.