Hannamari Andersinin Jouluinen Toscana avaa näkymiä italialaiseen pikkukaupunkiin

14.12.2023
AndersinToscana

Kuvat: Ritva Alpola / Books on Demand

KIRJAT | Runsain valokuvin elävöitetyn teoksen 24 luukun takaa paljastuu tietoa Montepulcianon kiehtovasta historiasta ja vireästä nykyajasta.

Ritva Alpola

Hannamari Andersin on turvallisuustekniikan insinööri, lakitieteen tohtori ja varsin tehokas virkanainen, mutta hänessä on virinnyt myös toisenlainen, rennompi puoli. Se puhkesi esiin Italiassa. Kolminkertaisten keskiaikaisten kaupunginmuurien sisäpuolelta paljastui monisatavuotinen aarre, joka sykkii edelleen omanlaistaan elämää. Paikka, jonne voisi juurtua: Montepulciano. Se muutti Hannamarin maailman.

Hannamari Andersinin vakituinen koti on Tampereella, mutta koettuaan kymmenisen vuotta sitten Italian-matkallaan maan kauneuden aiheuttaman sähköiskunkaltaisen ihastumisimpulssin hän päätti vielä joskus hankkia itselleen asuinpaikan Toscanan kukkuloilta. Vuodesta 2017 Hannamari onkin omistanut pienen talon Montepulcianon ikivanhassa pikkukaupungissa, jonka parvekkeelta avautuvat hurmaavat maisemat.

* *

Hannamari kertoo, ettei hän ollut kouluaikoinaan lainkaan kiinnostunut kielistä, päinvastoin, mutta kun Italian kauneuden lisäksi sen keittiön antimet olivat vietelleet hänet, niin täytyihän maan kielikin ottaa haltuun!

Hannamari paneutui kieliopintoihinsa sellaisella tarmolla, että nykyisin hän saa toisella kotiseudullaan Montepulcianossa enemmän rupatteluseuraa kuin konsanaan Suomessa. Kielioppivirheitä hän ei ole koskaan pelännyt, vaan ryhtynyt reippaasti juttusille. Hän on myös soveltanut paikallisia ruokareseptejä omaan makuunsa sopiviksi. (Jos törmäätte joskus Hannamariin, kysykää villisikasalamista!)

Naapuriapuakin on Montepulcianossa tarjolla: Hannamarin parvekeyrteille on järjestynyt hoivaajia emännän matkatessa muualla, ja asunnon entinen omistaja toimii tarvittaessa talonvahtina.

Montepulciano on suosittu matkailukaupunki, mutta ei mikään turistirysä. Se on onnistunut säilyttämään persoonallisen ilmeensä ja vieraanvaraisen viehätyksensä. Italialainen avoimuus rohkaisee muualtakin tulleita.Toki kielitaito auttaa matkailijaa solahtamaan joukkoon, mutta paikallisten lämmin suhtautuminen kanssaihmisiin on paitsi perittyä myös tarttuvaa lajia. Italiassa on sanonta, jonka viesti on, että jos sinulla on italialainen ystävä, hetken päästä sinulla on monta muutakin, koska saat kaikki hänenkin ystävänsä.

* *

Viettäessään joulun 2022 Italiassa Hannamari Andersin sai idean: mitäpä jos hän esittelisi rakkaaksi tullutta Montepulcianoaan muille kirjan muodossa. Hän oli kuvannut kävelyretkillään talojen seinissä huomaamiaan merkillisiä, rapistuneita luukkuja ja syvennyksiä. Nehän voisivat toimia adventtikalenterin luukkujen tavoin eli kätkeä taakseen yllätyksiä.

Näin syntyi kodikas ja tarinallinen tietokirja Jouluinen Toscana – Montepulcianon 24 luukkua (Books on Demand, Helsinki, 2023), jonka kaikki luukut ”avattuaan” lukija on viisastunut kuin huomaamattaan monenlaisella hauskalla ja hyödyllisellä tietämyksellä. Tietoisku seudun historiasta antaa perspektiiviä, jota vasten voi tarkastella ajan muuttumista. Montepulcianossa on kyetty säilyttämään sen aitous, mutta nykyhetki on linkki myös tulevaan, ei pelkästään menneeseen.

Hannamari Andersinin kertomasta käy ilmi, että sopusointu on löytynyt. Niin on käynyt Hannamarille itselleenkin. Italian suurkaupungit ovat liian meluisia ja levottomia, mutta Toscanan kukkuloilla hänet ympäröi kauneus ja rauha.

Tottakai synnyinmaa on Hannamarille iäti tärkeä, mutta olipa hän suuntaamassa kohti Suomea tai Italiaa, perille päästyään hän tuntee tulleensa kotiin.

* *

Kirjassa esitellään tunnelmallisesti jouluun puettua ja valaistua kaupunkia, minkä lisäksi lukija pääsee piipahtamaan paitsi persoonallisissa puodeissa, myös monissa kahviloissa ja ravintoloissa. Tietysti, kun kerran herkkusuiden Italiassa ollaan!

Joulutorillakin on käytävä, mutta tiesittekö sitä, että joulupukilla on linna Montepulcianossa, ollut jo 1200-luvulta lähtien! Itse pukkia ei ole taidettu siellä nähdä, mutta tontut vilistelevät linnassa erityisesti joulun aikaan.

Teehetkeä voi puolestaan viettää vaikkapa paavin entisessä työkammiossa, jossa nykyisin leijuu herkullisten tuoksujen lisäksi pelkkä paavillinen henki, sillä hän itse on kadonnut historian hämäriin liki 500 vuotta sitten.

Kirjan viimeisestä luukusta avautuu joulukirkko. Katolisissa maissa jouluyön messu on hyvin tärkeä perinne, mutta uni saattaa silti yllättää joulunajan kiireitten ja puuhien uuvuttamat ahertajat. Niin on käynyt Hannamarillekin, mutta koska joulu on joka vuosi, niin ehkä hänen onnistuu vielä kokea tämäkin harras traditio.

Vaikka Hannamari Andersinin kirjassa käsitellään jouluista Toscanaa, kirja soveltuu luettavaksi ja katsottavaksi mihin vuodenaikaan ja miten usein tahansa. Luukkujen takaa löytyy virikkeitä ja tietoa kaikille. Sen sijaan itse luukut, nuo monenlaiset seinien kuluneet koristeet, säilyttävät salaisuutensa. Mikä lieneekään niiden kaikkien alkuperäinen tarkoitus?

Hannamari Andersin: Jouluinen Toscana – Montepulcianon 24 luukkua. BoD – Books on Demand, Helsinki, 2023. 110 sivua.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua