Hyvä, että meillä on säätiöitä – Pirkanmaan kirjoituskilpailussa ennätyksellisen suuret palkintosummat

16.05.2019

Pirkanmaan kirjoituskilpailun taso pysyy vuosi vuoden jälkeen kovana. Tänä vuonna tekijät palkittiin ruhtinaallisesti Majaoja-säätiön palkinnon turvin. Ykköspalkinnot saivat Jenni Joru Lempäälästä ja Katriina Mujunen Tampereelta.

Marja Aaltio, teksti ja kuvat

Voittajien kasvoilla on leveitä hymyjä, ujoja hymyjä ja myös ihan totisia ilmeitä. Pirkanmaan kirjoituskilpailussa palkitut kerätään palkintojen jaon jälkeen yhteiseen kuvaan. Molemmissa sarjoissa, proosassa ja lyriikassa, palkittiin kolme parasta tekstiä. Lisäksi kunniamaininnan sai viisi kirjoittajaa. Kuvassa on kuitenkin vain kymmenen ihmistä, sillä yksi heistä palkittiin molemmissa sarjoissa. Kovia tekijöitä siis.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu on tunnettu siitä, että siinä menestyneet ovat usein menestyneet myöhemmin ammattikirjailijoina. Kisaan ei voi osallistua, jos on jo julkaissut jotain, mutta sen jälkeen saattavat kustantamoiden ovet aueta.

Menestyneiden palkittujen lista on pitkä: Tuija Välipakka, Seppo Jokinen, Juha Siro, Anni Kytömäki, Jaakko Syrjä, Mirkka Rekola, Kari Aronpuro ja moni muu. Katja Kaukonen, vuoden 2009 voittaja ja sen jälkeen jo kolme teosta julkaissut kirjailija, oli tänä vuonna palkintoraadissa.

Tampereen kaupunginkirjaston järjestämää kilpailua uhkasi jo kuihtuminen. Osanottajia kyllä riittää, tänäkin vuonna tekstejä lähetettiin 331. Kaupunki suunnitteli kilpailun lopettamista säästöihin vedoten vuonna 2015, mutta onneksi suunnitelma ei toteutunut. Tämänvuotinen kisa oli jo 68:s.

Proosasarjan voittaja Jenni Joru (kesk.) kuuntelee, kun palkintolautakunnan jäsen, kirjailija Katja Kaukonen lukee palkintoperusteita. Niin ikään palkintolautakunnassa mukana ollut kirjailija Asko Jaakonaho kuuntelee myös.

Tänä vuonna palkintosumma oli suurin kilpailun historiassa. Majaoja-säätiö lahjoitti 10 000 euroa palkintoihin. Molempien sarjojen voittajat saivat 2 000 euroa, toinen ja kolmas 1 500 euroa. Kunniamaininta ei tuonut maallista mammonaa, mutta mainetta sitäkin enemmän.

Tämänvuotiset voittajat lähestyivät kilpailutehtäviään aivan eri näkökulmista. Lyriikkasarjan voittaja Katriina Mujunen ei halunnut näyttää kilpailutyötään kenellekään ennen sen lähettämistä. Palkintoraati oli ensimmäinen, joka sen luki.

Lyriikkasarjan voittaja Katriina Mujunen (kesk.) ja palkintolautakunnan jäsenet yliopistonlehtori Hanna Samola ja runoilija Arto Lappi palkintojenjaossa. Samolan mukaan Mujusen runot muodostavat harkitun kokonaisuuden, jossa kertautuvat motiivit luovat yhtenäisyyttä ja syventävät yksittäisen runon tulkintamahdollisuuksia.

Proosasarjan voittaja Jenni Joru puolestaan hioi tekstiään lähes loputtomiin parin luottolukijansa kanssa. Joru kuuluu Kolkkokollektiiviin, jonka tulevassa antologiassa kilpailunovelli on tarkoitus julkaista. Antologian kustannustoimittaja Anne Leinonen auttoi Jorua jäsentämään tekstiä. Joru pohti sitä myös Pirkanmaan opiston kirjoittajapiirissä Sari Peltoniemen kanssa.

Joru iloitsee siitä, että hän pohti ja pyöritteli tekstiä. Kaikki vaivannäkö ei ollut turhaa.

Kaksi erilaista tekstin syntytarinaa, mutta molemmille kävi hyvin. Voitto tuli. Kulttuuritoimitus onnittelee kaikkia kymmentä palkittua!

Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2019

Proosasarja

1. Jenni Joru, Lempäälä
2. Merit Riihonen, Tampere
3. Sanna-Erika Suorsa, Tampere

Kunniamaininnat:
Sari Harsu, Tampere
Matti Juhani Lahti, Tampere

Lyriikkasarja

1. Katriina Mujunen, Tampere
2. Irma Hakola, Lempäälä
3. Mikaela Välipakka, Tampere

Kunniamaininnat:
Anna-Maija Urm, Tampere 
Tomi Aho, Kangasala
Sanna-Erika Suorsa, Tampere