Virve Rostin pitkä ura palkittiin Iskelmä-Finlandialla. Artisti on äärimmäisen ylpeä Nokian kaupungin jakamasta 10 000 euron palkinnosta. Ansaitusti.

Marja Aaltio

Suurin tunnekuohu on ehtinyt hieman laantua, kun Virve Rosti vastaa toimittajien kysymyksiin. Hänelle on juuri ojennettu 10 000 euron suuruinen Iskelmä-Finlandia-palkinto Tapsan Tahtien avajaisissa Nokialla. Avajaisten ja illan keikan välissä toimittaja toisensa perään vaeltaa hänen luokseen kysymyksineen. Iskelmätähden elämää, kaukana glamourista. 

Tämä hetki on Virve Rostille kuitenkin yksi uran hienoimmista. 

– Olen äärimmäisen ylpeä ja ekstaattisen onnellinen tästä tunnustuksesta. Arvostan tämän erittäin, erittäin korkealle. En ole koskaan Emmoja voittanut eikä kultalevyjäkään ole tullut, mutta keikkoja olen todellakin tehty. Ainakin 5 000 Charlie Brownia on tullut laulettua. 

Ainakin.

Viime vuonna 60 täyttänyt Virve Rosti aloitti uransa jo teininä. Hän voitti vuonna 1974 Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailut. Voittoa seurasi Dannyn kesäkiertue. Tuolta kesäkiertueelta tarttui mukaan myös nimi Vicky. Danny sen keksi. Danny muuten pokkasi Iskelmä-Finlandian viime vuonna.

* *

Pitkän uran varrelle on mahtunut nousuja ja laskuja. Nyt on yksi hienoimmista hetkistä, joten notkelmien muisteleminen jääköön toiseen kertaan. Entä ne uran muut huiput?

– Euroviisuedustus vuonna 1987 Brysselissä. Se oli käänteentekevä minun urallani. 

Niinpä, Sata salamaa soi edelleen. Monet nuoremmat aristit ovat tehneet siitä oman versionsa.

– Menneisyyden vankien perustaminen 1991. 

Menneisyyden Vangit syntyi, kun Vicky ja Freeman tapasivat sattumalta toisensa. Molemmilla oli ollut hieman hiljaiseloa keikkarintamalla ja paluu lavoille siinteli mielessä. Freeman sai idean takavuosien hittejä esittävästä yhtyeestä. Siitä se lähti ja jatkuu yhä.

Virve Rostista tuli Vicky uran alussa, kun hän pääsi mukaan Dannyn kesäkiertueelle.

Vain elämää -ohjelmaan osallistuminen. Se antoi uralle buustia.

Virve Rosti oli Vain elämää -ohjelmassa mukana neljännellä tuotantokaudella vuonna 2015. Samalla kaudella olivat myös Anssi Kela, Pave Maijanen, Sanni, Antti Tuisku, Maija Vilkkumaa ja VilleGalle. Siltä kaudelta jäi elämään – tietenkin – Sata salamaa, Antti Tuiskun versiona.

– Ohjelma on hieno, koska siinä kunnioitetaan ihmistä tämän jo eläessä. Uraa käydään läpi jo ihmisen eläessä, ei vasta sitten kuoleman jälkeen aleta niitä biisejä kaivamaan.

* *

Virve Rostin musiikin tahdissa on bailattu, rakastuttu ja ehkä erottukin. Artistillekin näitä tarinoita välillä kerrotaan. Elämäni biisi -ohjelmassa kappaleita tulkitseva Diandra paljasti taannoin oman elämänsä biisin.

Tarina meni jotakuinkin niin, että nuori musiikkileiriläinen livahti leirin lopuksi salaa idolinsa keikalle. Leiri järjestettiin hotellissa, ja keikan jälkeen Diandra meni yhdessä ystävänsä kanssa parvekkeelle laulamaan suosikkibiisiään. Kun tytöt vaikenivat, kuului pihalta kommentti: ”Hyvin vedetty!”. Kommentoija oli Virve Rosti ja kappale hänen nuoruuden hittinsä Kun Chicago kuoli.

– Muistin hyvin sen tilanteen, kun Diandra kertoi sen. Se tapahtui Ellivuoressa. Paljon olen kuullut ihania tarinoita, miten jotkut ovat vaikka tavanneet keikalla.

Hieman kummallisempi tarina kertoo tyypistä, joka lauloi lumisella saunan katolla Rostin kappaletta Näinkö meille täällä aina käy. Tyypille ei käynyt kovin hyvin. Hän putosi katolta ja katkaisi jalkansa.

* *

Tarinat ovat kuitenkin hienoja. Ne ovat osa artistin ja yleisön vuorovaikutusta, ja tuosta vuorovaikutuksesta Virve Rosti saa voimaa. Hän on tunnettu lavaenergiastaan. Vauhtimimmi vetää keikat täysillä niin, että katsoja jää joskus miettimään, miten ihmeessä hän jaksaa. 

– Yleisön eteen pääseminen on hienointa. Studiossa laulaminen mikrofonille ja tyhjille seinille ei ole mitään. Energia tulee yleisöstä. Se on vastavuoroinen juttu, kun näkee että niillä on hymyt naamalla. Joskus kyllä mietin, että kun minulla on tämä järkyttävän energinen imago, että olisiko pitänyt valita sittenkin se baarijakkaralla jazzia laulava tyyli.

Ehkä ei sittenkään. Katsoja kiittää vauhdista ja energiasta, sillä se säteilee myös yleisöön.

* *

Tämä keikkakesä ei ole vielä ohi, mutta Rostin mielessä on myös tuleva kesä. Hän esiintyy silloin Lappeenrannan kesäteatterissa Krokotiilirock-musikaalissa. Hän on ollut aiemmin teatterinlavalla Uudessa Iloisessa Teatterissa ja Valkeakoskella. 

Mitä vielä on tekemättä? Rosti ei mieti vastausta kovin kauaa.

– Jotain televisiohommaa voisin tehdä. Yli 50-vuotiaille ei ole ohjelmaa telkkarissa, ei radiossa, ei tanssipaikoilla. Ne ovat vähän väliinputoajia. Pitäisi keksiä jotain räväkkää.

Virvet kohtasivat takahuoneessa. Arpaonni suosi Virve Hildéniä (oikealla). Hän pääsi miehensä Jouko Hildénin kanssa tapaamaan Iskelmä-Finlandian voittajaa. Heille selvisi vasta itse tilaisuudessa, että palkinnon saaja on myös Virve.

Viimeinen haastattelu on ohi. Vielä muutama kuva, ja nimikirjoitukset Tapsan Tahtien Facebook-kisan voittajille. Virve (todellakin, Virve!) Hildén veikkasi Tapsan Tahtien facessa seuraavaa Iskelmä-Finlandian voittajaa. Veikkaus ei osunut kohdalleen, hän veikkasi Lauri Tähkää

– Virve Rosti on kyllä hyvä valinta palkinnon saajaksi, Virve-kaima paukauttaa. 

Voittaja siirtyy keikkapaikalle ja ottaa vastaan yleisön aplodit. Se on hänen mielestään ihan parasta.

Tapsan Tahdit ja Iskelmä-Finlandia

  • Kevyen musiikin tapahtuma Tapsan Tahdit soi Nokialla elokuun alkupuolella. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. 
  • Nokian kaupunki jakaa tapahtumassa 10 000 euron suuruisen Iskelmä-Finlandian. Sen voi saada kevyen musiikin eteen tehdystä merkittävästä työstä. Palkintoa jaettaessa tarkastellaan saajan uraa kokonaisuutena.
  • Palkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Vuoteen 2012 asti palkintoraati nimesi viisi ehdokasta, joiden joukosta voittaja valittiin. Vuonna 2014 palkinto uudistui, eikä ehdokasasettelua enää tehdä.
  • Sen ovat aiemmin saaneet Antti Huovila, Marion Rung, Kari Tapio, Matti ja Teppo, Jari Sillanpää, Paula Koivuniemi, Eino Grön, Olli Lindholm, Charles Plogman, Laura Voutilainen, Pepe Willberg, Pave Maijanen, Katri Helena, Pate Mustajärvi, Suvi Teräsniska, Markku Aro ja Danny. Virve Rosti oli viiden finalistin joukossa vuonna 2005. 
  • Nokian kaupunki jakaa myös Nokian mitalin, jonka sai tänä vuonna toimittaja Matti Kuusela. Mitali jaetaan tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta kaupungin hyväksi.