Pate Mustajärvi, 65 teki aikamatkan menneisyyteen ja kuunteli koko tuotantonsa läpi. Kuva: Tiina Mustajärvi
HENKILÖ | Mustajärven Pate on muuttunut mies. Ainakin jos vertaa siihen nuoreen sälliin, joka revittelee konserttitaltioinnissa Särkänniemen lavalla vuonna 1978. Mustajärvi huomasi muuttuneensa, kun hän kävi läpi omia laulujen sanoituksiaan vuosien varrelta. Nyt nuo sanoitukset on koottu kirjan kansien väliin, kera Paten kommenttien.
Marja Aaltio, teksti
Popedan solisti Pate Mustajärvi nostaa toisen jalkansa kajarin päälle, sieppaa mikrofonitelineen kainaloon ja antaa mennä korkealta ja kovaa. Soolokeikalla nähdään toisenlainen Pate. Soolo-Pate istahtaa baarijakkaralle ja tunnelmoi rauhallisempien kappaleiden tahtiin. Maaliskuussa alkaa vihdoin Paten soolokiertue Tämä(kin) tarina on tosi, joka kiertää teattereissa ja konserttisaleissa.
– Periaatteessa neljäs kerta, kun tämän rundin kanssa rimpuillaan. Rupee oleen aika touhua. Ehkä nyt sitten päästään liikkeelle.
Ei Mustajärvi toimetonna ole istunut, vaikka korona-aikaan ei ole keikoilla voinutkaan kiertää niin usein kuin oli tarkoitus.
Helmikuun alkupäivinä julkistettu tuore single Triathlon ei ole Paten kynästä lähtenyt. Sen taustalla on musiikillinen työpari Janne Huttunen ja Kaisa Korhonen.
Pate kirjoitti, vaimo editoi
Sen sijana Docendon kustantama Tohtori Mustajärvi, otaksun -teos on kirjaimellisesti Paten kynästä. Se sisältää 140 Mustajärven kirjoittamaa laulutekstiä ja niihin liittyvät taustatarinat. Sekin julkaistaan helmikuun alussa.
– Kuuntelin läpi vanhoja kappaleita ja kirjoitin kynällä paperille ajatuksia. Rouva sitten yritti kirjottaa tekstit suomen kielelle. Lopputulos on loistava, kertoo Pate ja viittaa rouvalla vaimoonsa Tina Finniin, joka on toimittanut kirjan.
Alkuperäinen idea kirjasta oli nimenomaan Tina Finnin. Hän huomasi, miten paljon tekstejä Patelta on vuosien varrella syntynyt. Ensimmäinen sanoitus on vuodelta 1978. Kirjaan otettiin mukaan 140 tekstiä, jotka ovat kaikki Paten yksin kirjoittamia. Pois jäivät yhdessä jonkun toisen kanssa tehdyt sanoitukset, samoin jäi pois käännöstekstejä ja alkuaikojen sinkkujen b-puolia.
Aikansa tulkki
Paten Mustajärven tekstit syntyvät ajan ilmiöistä. Niiden inspiraationa saattavat olla uutistapahtumat. Otetaan vaikka Popedan eniten myydyin albumi Svoboda vuodelta 1992.
– Kattelin uutisia ja siellä oli aika hulinat Moskovassa. Tankki meni Punaisella torilla ja joku oli kirjoittanut sen kylkeen, että svoboda – vapaus. Se oli sitten saman tien, että tossa on seuraavan levyn nimi. Siellä oli sitten semmoisia biisejä kuin Kansainvälinen herran pelko. Se tuli ihan siitä ajasta, muistelee Mustajärvi.
Henkilökohtainen elämä päätyy harvoin Mustajärven teksteihin. Hän ei kerro teksteissään eroista tai rakastumisista. Paitsi siinä yhdessä poikkeuksessa, joka vahvistaa säännön.
– Ensimmäinen suora rakkauslaulu toiselle ihmiselle on Uskotaan vielä rakkauteen, jonka kirjoitin omalle vaimolleni, tunnustaa Mustajärvi.
Tuo kappale löytyy Paten soololevyltä 2018. Sen jälkeen on syntynyt myös Maarit ja Antero. Laulun nimien takaa löytyvät Tina Maarit ja Pauli Antero.
Pate Mustajärvi tajusi oman muutoksensa konkreettisesti käydessään läpi tuotantoaan vuosien varrelta. Monet vanhat kappaleet tuntuivat nyky-Patesta vierailta. Esimerkiksi vaikka Villi yö.
– Mitä mää olin, 20-vuotias, ja kerroin muka hurjia juttuja menneisyydestä. Kyllä ne oli kioskilla kuultuja isojen poikien juttuja.
Mustajärvi nauraa tarttuvan rouheaa nauruaan ja toteaa, että silloin sitä teki helvetisti töitä saadakseen maineen. Viimeiset kymmenen vuotta on pitänyt tehdä helvetisti töitä, että pääsisi siitä maineesta eroon.
Pate Mustajärvi arvostaa kollegoitaan, joiden kanssa laulut ovat syntyneet. Ilman säveltä teksti ei ole laulu. Arwo Mikkosen kanssa yhteistyö toimi niin, että Pate teki tekstit ensin ja Arwo niihin sävelen. Costello Hautamäen kanssa puolestaan homma toimii niin päin, että Costellolta tulee ensin sävel ja Pate ryhtyy vasta sitten kirjoittamaan. Sitten ovat tietenkin vielä Ilari Ainiala, Timo Tapaninen, Markku Petander ja monet muut.
Aikamoinen urakka
Mustajärvi kuunteli kirjaa varten läpi koko tuotantonsa.
– Aikamoinen kattaus se oli. Pelkästään se, että piti kuunnella koko Popedan tuotanto läpi, oli aika urakka. Mutta toisaalta se oli myös terapeuttista.
Vanhat kappaleet veivät aikamatkalle menneisyyteen. Laulun soidessa Pate Mustajärvi siirtyi heti aikaan ja aikakauteen, jolloin kappale on tehty. Mieleen nousi paljon muistoja, kaikkia aikoja ei niin huvittaisi edes muistella.
Kuuntelumaratonin aikana kävi myös selväksi tekijöiden, niin säveltäjien kuin sanoittajien, omat idolit. Mustajärvi löysi teksteistään tiettyä springsteenmäistä tarinankerrontaa. Huomasi, että Pomoa on tullut kuunneltua. Kappaleiden taustalla soivat myös Lemmy Kilmister ja Motörhead.
– Mikkos-vainaa oli kyllä tarkkaan kuunnellut Lynyrd Skynyrdinsä.
Tohtori Mustajärvi, otaksun -teoksesta julkaistaan myös äänikirjaversio. Pate Mustajärvi luki äänikirjan itse. Kokemus oli mielenkiintoinen. Äänikirja on Mustajärven mukaan ainutlaatuinen ainakin Suomen mittakaavassa, sillä siinä on printtikirjan tekstin lisäksi mukana 17 alkuperäisraitaa.
– Minä kerron biisistä ja puhun asiat, sitten se lävähtää soimaan, havainnollistaa Pate Mustajärvi.
Mutta miten mies sitten on muuttunut?
Aikuistunut – ehkä.
Rauhoittunut – ehkä sitäkin.
Oppinutkin ehkä jotain. Ainakin sen, että artistin pitää pysytä seisomaan laulamansa tekstin takana, oli se sitten oma tai toisen kirjoittama.
Tohtori Mustajärvi, otaksun
- Kirjoittanut Pate Mustajärvi, toimittanut Tina Finn. Julkaisija Docendo. Ilmestyy 4.2.2022 myös äänikirjana.
- Tämä(kin) tarina on tosi -konserttikiertue alkaa 24.3.2022 Mikkelistä. Kyse on Paten teattereissa ja konserttisaleissa järjestettävästä soolokiertueesta. Koronan vuoksi kiertueen aloitus viivästyi ja se jatkuu syksyllä Popedan festarikeikkojen jälkeen.
- Tuore soolosinkku Triathlon julkaistaan 3.2.2022. Biisin on säveltänyt ja sanoittanut musiikillinen työpari Janne Huttunen ja Kaisa Korhonen.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Luukku 24: Mättäpölö, persoonallinen ja pirteä kaveri
JOULUKALENTERI | Matti Kuusela ja valokuvaaja Onni Rantanen ovat esitelleet viime viikkoina Kulttuuritoimituksen lukijoille 24 siipiveikkoa ja sirkuttajaa. Hyvää joulua!
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.