Kenzaburō Ōe. Kuva: Wikimedia Commons
HENKILÖ | Kenzaburō Ōe oli yksi japanin tärkeimmistä nykykirjailijoista. Häneltä on suomennettu kaksi teosta, M/T ja kertomus Metsän ihmeestä (1995) sekä Hikarin perhe (1997).
”Poliittisesti aktiivinen kirjailijan teokset olivat tarkkanäköisiä ja henkilökohtaisia, omien sanojensa mukaan Ōe kirjoitti ihmisarvosta.”
Petri Hänninen
Nobel-palkittu japanilaiskirjailija Kenzaburō Ōe kuoli 13.3.2023. Hän oli 88-vuotias.
Kenzaburō Ōe päätti lopettaa kirjoittamisen 1990-luvun alussa, mutta pyörsi päätöksensä saatuaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1994. Kustantajansa Kodanshan mukaan Ōe kuoli vanhuuteen.
Kenzaburō Ōen esikoisteos Memushiri Kouchi ilmestyi vuonna 1958. Hän on kirjoittanut useita romaaneja, joista on suomennettu ainoastaan kaksi, M/T ja kertomus Metsän ihmeestä (1995) sekä Hikarin perhe (1997). Teosten suomalainen kustantaja on Tammi.
M/T ja kertomus Metsän ihmeestä on suomentanut Kai Nieminen ja Hikarin perheen Jaana Kapari, Stephen Snyderin englanninkielisen käännöksen pohjalta.
M/T ja kertomus Metsän ihmeestä kokoaa Ōen suvussa kulkeneita kertomuksia ja myyttejä hänen kotikylänsä historiasta, joiden eteenpäin kertojaksi hänen isoäitinsä hänet valitsi.
Hikarin perhe on omaelämäkerrallinen esseekokoelma Kenzaburō Ōen kehitysvammaisesta pojasta Hikarista, josta kasvoi klassisen musiikin ihmelapsi. Kenzaburō Ōen mukaan Hikarin levyt myivät paremmin kuin yksikään hänen kirjoistaan.
Allekirjoittanut suosittelee lämpimästi erityisesti Hikarin perhe -teokseen tutustumista.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.
Paha saa palkkansa, joko rahana tai tuomioina – arviossa Jo Nesbøn Kylän kuningas
KIRJAT | Jo Nesbøn Valtakunta-romaanin jatko-osassa pienessä Osin norjalaiskylässä tapahtuu taas. Veljekset Roy ja Carl Obgard ottavat mittaa toisistaan ja muista.
Asko Jaakonaho kirjoitti veijariromaanin Sigurd Wettenhovi-Aspasta – arviossa Tulenkantaja-palkintoehdokas Kulta-aura
KIRJAT | Asko Jaakonaho tarttuu yhteen Suomen historian omalaatuisimmista henkilöistä, etenkin kielitieteellisistä tulkinnoistaan muistettuun Sigurd Wettenhovi-Aspaan.
Talouden ja yhteiskunnan kehityksen unilukkari – arviossa Risto Murron Miksi Suomi pysähtyi?
KIRJAT | Murto kirjoittaa selkeästi, havainnollisesti ja tyynen rauhallisesti asioista ja ilmiöistä, jotka päiväkohtaisessa uutisoinnissa ajautuvat helposti riitoihin tai poliittisen myllytyksen kohteiksi.