Tom Cruise Vampulassa? Huhtamon elokuvajuhlat käynnistyi Tuulikki-Vampulan lentokentän avajaisnäytännöllä

24.07.2023
y4meqO6S72wOrBxa2T9Df5dVp2SCLik2cs K1lIKOfo0ZSlaWFpG4Rx8OvJCxm2hDCurCKwm 65c7ddA AN uR744l3HK4sjgHxLgJCXZClke64IM9Xq3gK1ckhXdiNz3q6J8lblHFpgvOr Hu gBNtwirydJ2UAhQjrYZH5oZiAh8UT8jmY6K0L8HxCcJ9HCiW (kopio)

Kuva: Kirsti Palonen

FESTIVAALI | Tuulikki-Vampulan lentokentällä Huhtamon kansainvälisten elokuvajuhlien avajaisnäytännössä nähtiin Tom Cruisen tähdittämä Top Gun: Maverick.

”Huhtamo on parinsadan asukkaan kylä Satakunnan Huittisissa eikä se ole tähän asti ollut kuuluisa mistään.”

Leena Reikko, teksti

Huhtamon kansainvälinen elokuvajuhla on kokonaisvaltainen elämys; elokuvaa, yhteisöllisyyttä, maalaismaisemaa, ruokaa, juomaa ja elävää musiikkia. Lämminhenkinen festivaali järjestettiin nyt neljättä kertaa (17.–23.7.2023) – ja kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta.

Huhtamo on parinsadan asukkaan kylä Satakunnan Huittisissa eikä se ole tähän asti ollut kuuluisa mistään. Vähitellen alkanee olla, koska heinäkuinen elokuvafestivaali on sitten vuoden 2017 kasvanut viikon mittaiseksi, levittäytynyt lähipitäjiin ja jotkut näytökset ovat olleet täpötäysiä.

Huhtamo International Festivalin takana on kylän oma poika Pekka Ollula, jonka sydän sykkii Huittisille ja Huhtamolle ja jonka pää on ideoita täynnä.

– Asuessani muualla olen huomannut, että kotiseutu on näivettymässä, kuten maaseutupaikoille helposti käy. Mietin, miten voisin kantaa oman korteni kekoon ja perustin tämän elokuvajuhlan. Taustalla on oikeasti myös halu altistaa kaikki paikkakuntalaiset elokuvan maagiselle voimalle, maalailee tyytyväinen festivaalijohtaja.

Tämän vuoden festivaali alkoi komeasti Tuulikki-Vampulan pienlentokonekentällä, jossa noin 500 ihmiselle esitettiin Tom Cruisen tähdittämä Top Gun: Maverick. Ajatteli elokuvasta mitä hyvänsä, paikka oli loistavasti valittu ja aiheeseen sopiva. Lentokentän rakennuttaja ja omistaja, kauppaneuvos Leevi K. Laitinen, olisi hyvinkin oman tarinansa väärti; entinen lapsisaarnaaja, joka 92-vuotiaana toivotti vieraat tervetulleeksi kentälleen elokuviin ja esiintyi kuoroineen myöhemmin viikolla.

y4mRiKKt7zgzMYKeEqEuDmFfSZdPfhs4jCSewNeoL0W28UUCNtbPBfQI7bnRFyChciDZotvJgyYLMg2Cey8KwfGQAf EAIe51QLQP0uZMxFqrszO 0RevLfP7KjMfxN9kd5ZYi0rFXIqdfixDVet9sG1IJji58pLbA4o1hMsuN bFRtIz1E2kXTC8f8cm0Z1pPB (kopio)

Avajaisnäytännössä oli noin 500 ihmistä. Kuva: Kirsti Palonen

Zombeja sikapitäjässä

Huhtamon elokuvajuhliin kuuluu olennaisesti kylän valkoinen kirkko ja Kirkkokino. Kirkko oli täpötäynnä, kun siellä järjestettiin samaan aikaan muun maailman kanssa Christopher Nolanin uutuuselokuvan Oppenheimerin ensi-ilta. Jo tätä ennen oli koko päivä näytetty atomipommiin liittyviä elokuvia.

Pekka Ollula on ollut kymmenen vuotta moninaisissa tuotantotehtävissä elokuva-alalla, jota on myös opiskellut. Tämän vuoden festivaalilla esitettiin hänen ensimmäinen oma ohjauksensa, lyhytelokuva Polkupyörävaras. Se sijoittuu Huittisiin, kuten Ollulan seuraavatkin työn alla olevat tuotannot.

– Tulossa on maalaisromanttinen zombikomedia Sikatila ja sen jälkeen Kirves-Koljonen, joka on kunnon kauhuelokuva.

Huittinen on tunnettu sikapitäjä ja ansaitsee siksi oman elokuvansa. Toivo Harald Koljonen puolestaan tappoi vuonna 1943 kuusi ihmistä kirveellä ollessaan karussa Huittisten varavankilasta. Koljonen on viimeinen, joka on Suomessa teloitettu siviilissä tehdyistä rikoksista.

y4m55ULSpO1UaqOC8QoZRInbl9 lNjMsX E1sFOxmRW8I8NPOxpnUWu5Fn qlbNOHlhgmQNQVz5rO LTTBnKBlNYwP1cv6GUuI56sI23rNyXsp7hEkjQMTba5DSEeF0p87vo0n FHCy763 OEIR4m46VN30d7HIXgiAHkR6UBDCJRtx9cSEW1XKiAypa2gP3Cx (kopio)

Pekka Ollula halusi elävöittää kotikylää ja alkoi järjestää Huhtamon kansainvälistä elokuvafestivaalia vuonna 2017. Kuva: Kirsti Palonen

Hidasta elämää, rakkaudesta elokuvaan

Iltaisin Huhtamon elokuvajuhlilla on tanssittu ja kuunneltu elävää musiikkia, syöty possunlihaa, nautittu juomia ja vietetty leppoisaa kesää nurmikolla Honkapirtin pihassa. Porukka on hyvin sekalaista; joukossa on runsaasti paikallisia, mutta myös kauempaa tulleita, kaikenikäisiä ihmisiä.

– Hidasta elämää, rakkaudesta elokuvaan, summaa Pekka Ollula aloittamansa festivaalin henkeä ja antia.

Ilman huittislaisia vapaaehtoisvoimia ja paikallisten yritysten tukea festivaalia ei voisi ainakaan yhtä hyvin toimivasti järjestää. Seuraavan kerran Huhtamon kansainvälistä elokuvajuhlaa vietetään vuonna 2025 ja silloin juhlistetaan sen 5-vuotistaivalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua