Tampereen elokuvajuhlien Generation XYZ -sarjassa nähdään mustaa huumoria ja mulkkuja miehiä – sekä maailman kaunein zombiapokalypsielokuva

13.03.2021
Kopio tiedostosta TheLastMen

Elokuvassa The Last Men (2020) herkistytään maailmanlopun tunnelmissa. Kuva: Tampere Film Festival

ELOKUVA | Tampereen elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa. Ohjelmistossa on mukana myös ensi kertaa uusi, genre-elokuviin keskittyvä Generation XYZ -kilpailu. Kaarina Lehtisalo katsoi 15 kilpaelokuvaa ja valitsi niistä omat suosikkinsa.

Kaarina Lehtisalo, teksti

Tampereen elokuvajuhlia (10.3.–14.3.2021) vietetään tällä viikolla Tampereella ja poikkeuksellisesti kaikkialla muuallakin maailmassa. Koronaviruspandemian vuoksi tapahtuma siirrettiin nettiin, ja festivaalin koko ohjelmisto on nähtävissä verkossa koko festivaaliviikon. Juhlat eivät tyssää edes sunnuntain päättäjäisiin, sillä suurin osa ohjelmistosta on katsottavissa netissä viikon ajan festivaalin jälkeenkin 21.3.2021 saakka.

Elokuvajuhlien laajassa ohjelmistossa on tänä vuonna mukana myös aivan uusi kilpasarja, Generation XYZ, joka keskittyy alle 30-minuuttisiin genre-elokuviin. Mukaan kisaan saapui noin 200 lyhytelokuvaa, kauhua, scifiä, fantasiaa, trillereitä ja toimintaelokuvia. Näistä raati valitsi ohjelmistoon ja varsinaiseen kilpailuun 15 elokuvaa.

Suurin osa näistä 15:stä Generation XYZ -sarjan elokuvista on luokiteltavissa kauhuelokuviksi tai tieteiskauhuelokuviksi. Mitään kovin pitkälle meneviä yleistyksiä vallitsevista teemoista ei viidentoista elokuvan perusteella ehkä ole syytä tehdä, mutta pintaan tuntui nousevan muun muassa kysymyksiä miehisyydestä ja ihmisen suhteesta omaan aggressiivisuuteensa. Tyylilajina monissa elokuvissa – varsinkin niissä onnistuneimmissa – on käytetty mustaa huumoria.

Sarjan 15 elokuvaa on jaettu kolmeen näytökseen, joissa kaikissa on viisi elokuvaa. Katsoin näytökset läpi ja valitsin jokaisesta näytöksestä kaksi kiinnostavinta. Esittelen ne tässä, liikoja juonipaljastuksia vältellen.

* *

The Last Men

Jos luulit, että zombielokuva ei voi olla herkkä ja kaunis, olit väärässä. Ensi alkuun elokuvan hassu zombi vain hervottomasti hekotuttaa, mutta minuuttien edetessä katsoja jo huomaakin räpyttelevänsä kyyneleisiä silmiään. Pinnalta katsoen varsin simppeli elokuvaidea kääntää esiin isoja asioita ihmisyydestä ja yksinäisestä elämästä täällä pallon päällä. Maailman kaunein zombiapokalypsielokuva.

Generation XYZ 3. Ranska 2020, ohj. Adrien Jeannot, 16 min.

* *

Kopio tiedostosta Echthaar4

Echthaar

Menneiden aikojen kampaamoon sijoittuva Echthaar on juuri oikealla tavalla outo ja selittämätön pieni tarina, jonka kuvamaailma houkuttavine mutta pelottavine jukeboxeineen jää katsojankin pään sisään viipyilemään. Elokuvassa on taidelyhäreille ominainen rauhallinen tempo, ja harkituissa mustavalkokuvissa tuntuu olevan salattuja merkityksiä. Novellityyliin rakennettu hallittu kokonaisuus.

Sarja: Generation XYZ 1. Itävalta 2021, ohj. Dominic Kubisch, 20 min.

* *

Kopio tiedostosta NightOfTheLivingDicks

Night of the Living Dicks

Ilja Rautsin ohjaama tieteissatiiri näyttää miehisen mulkkumaisuuden groteskeimmat ulottuvuudet ja viittailee samalla intertekstuaalisesti tieteiselokuvan kulttiteoksiin. Elokuva on jo saanut meillä Suomessa mediahuomiota, mikä jonkin verran syö elokuvan yllätysmomentteja, jos katsoja on näitä juttuja ennakkoon lukenut. Jos mahdollista, elokuvaan kannattaa tutustua ennen kuin vitsi tuntuu jo liian tutulta. (Huom! Elokuva poikkeuksellisesti katsottavissa vain festivaalien päätöspäivään eli 14.3.21 asti.)

Sarja: Sarja: Generation XYZ 1. Suomi/Tanska 2021, ohj. Ilja Rautsi, 19 min.

* *

Kopio tiedostosta Survivers3

Survivers

Koko Generation XYZ -sarjan lyhin elokuva on myös yksi sarjan parhaista. Kolminkertainen hurraahuuto lyhytelokuvalle, joka osaa olla riittävän lyhyt! Elokuvan idea on yksinkertainen, terävä ja koskettava: näemme kolme ihmistä kypärät päässä pohtimassa, milloin kypärät uskaltaa ottaa pois. Mustaa huumoria, joka osuu lujaa korona-ajan katsojaan, naurattaa vaikka vähän itkettää.

Generation XYZ 2. Espanja 2020, ohj. Carlos Gómez-Trigo, 7 min.

* *

Kopio tiedostosta WolfInDudesClothing

Wolf in Dude’s Clothing

En varmaan spoilaa mitään, kun paljastan, että tämän tarinan päähenkilö on susi, joka sujahtaa pukutyypin nahkoihin ja lähtee jolkottamaan kohti yhteiskuntaa. Mustaa huumoria tämäkin, mutta tavanomaista kieroutuneemmalla kierteellä. Erinomaisesti ohjattu ja rytmitetty, lähes täydellinen lyhäri. Elokuvalle on syytä ropsauttaa myös lisäpointsit todella kämäisen näköisestä susihahmosta. Mainittakoon vielä, että Vivaldin Neljä vuodenaikaa tuntuu kerrankin soivan oikeassa elokuvassa juuri oikeilla hetkillä.

Generation XYZ 2. Kanada 2021, ohj. Solmund MacPherson, 13 min.

* *

Kopio tiedostosta Virago1

Virago

Elokuva sijoittuu virolaiseen maalaiskylään, jonka miesväestä ei ole oikein mihinkään. Rakastavasti miessukupuolta dissaava elokuva on väkevää mustaa huumoria, josta voi aistia myös surumielisiä sävyjä. Elokuvan musiikki tukee kuvia komeasti ja kokonaisuus on myös visuaalisesti kaunis, idyllinenkin.

Generation XYZ 3. Viro 2019, ohj. Kerli Kirch Schneider, 15 min.

* *

Elokuvajuhlien kilpasarjojen voittajat julkistetaan sunnuntaina 14.3.2021. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta festivaaliohjelmiston elokuvia voi katsoa verkossa vielä viikon ajan tämän jälkeenkin, 21.3.2021 saakka. Lisätietoa: Tampere Film Festival.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua