Pirjo (Lena Labart) ja Sebastian.
ELOKUVA | Kuvataiteilijanakin tunnetun Jakkilan kotimaiseen kilpailuun osallistuva elokuva Crazy Crabs From Outer Space kertoo menneisyyteen jämähtäneestä Pirjosta ja hänen lemmikkiravustaan Sebastianista.
”Elokuvan maailmassa pidetään monella eri tavalla kiinni jo menneestä, mutta maailmanlopun lähestyessä ei jäädä tuleen makaamaan.”
Maarit Saarelainen
Sanotaan, että jokainen taideteos avaa ikkunan tekijänsä sieluun. Nyt niitä uusia, upeita ikkunoita availlaan Tampereen elokuvajuhlilla, jotka järjestetään Tampereella 53. kerran (8.–12.3.2023).
Tampereen elokuvajuhlat eli Tampere Film Festival on yksi kolmesta Euroopan suurimmasta lyhytelokuvafestivaalista, ja Pohjoismaiden suurin lyhytelokuvafestivaali.
Monien kiinnostuksen kohde Filkkareilla on kilpasarjat, jotka koostuvat kansainvälisistä ja kotimaisista elokuvista sekä Generation XYZ -sarjan leffoista. Tänä vuonna Tampereelle lähetettiin liki 8 000 elokuvaa ympäri maailmaa, enemmän kuin koskaan ennen.
Niistä festivaalille valittiin yhteensä 116 elokuvaa. Valitsijaraadin mukaan paljon hyviä lyhytfilmejä jäi myös festivaalin ulkopuolelle. Tämän vuoden elokuvien teemoissa korostuivat etenkin autofiktio, seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuus sekä yleinen huoli ympäristöstä.
Olen mahdottoman tehtävän edessä. Haluan haastatella jotakuta Filkkareiden kilpailusarjoihin ensimmäistä kertaa valittua nuorta elokuvantekijää. Selaan toinen toistaan kiinnostavimpia lyhytelokuvien esittelyjä ja tietoja niiden tekijöistä.
Sitten nappaa. Kilpasarjan ensikertalainen Magdaleena Jakkila ja hänen Crazy Crabs From Outer Space on yksi elokuvajuhlien kotimaiseen kilpailusarjaan valituista.
Rapu nappaa Pirjon ennen maailmanloppua
Klassikkokysymys: Miltä tuntuu päästä Filkkareille, elokuvan ohjaaja Magdaleena Jakkila?
– Se on ihan älyttömän iso juttu meille kaikille. Tuntuu ihan kuin tulis kotiinsa näyttämään mitä on saatu aikaiseksi.
Crazy Crabs From Outer Space -elokuva kertoo menneisyyteensä jämähtäneen Pirjosta ja hänen lemmikkiravustaan Sebastianista, joka paljastuu avaruusolioksi. Sebastian kidnappaa Pirjon pelastaakseen tämän saapuvalta maailmanlopulta. Pirjo ei kuitenkaan suostu lähtemään planeetalta ilman muistoa rakkaasta Esteristään. Eikä Sebastian lähde ilman Pirjoa. Kello käy.
Elokuvan pääosassa, Pirjoa, näyttelee Lena Labart.
– Lena on aivan mahtava näyttelijä. Opin häneltä paljon näyttelijän ohjaamisesta”, Magdaleena Jakkila kertoo.
Rakkaus, menetys, ystävyys
Crazy Crabs From Outer Space kertoo rakkaudesta, menetyksestä ja ystävyydestä. Se kysyy miksi pitää roikkua menneisyydessä, jos se ei enää ”pelitä”. Rapu-leffa on samaan aikaan leikittelevä ja filosofinen.
– Vaikka elokuvassa puhutaan maailmanlopusta, halusin käsitellä sitä luopumisen kautta. Elokuvan maailmassa pidetään monella eri tavalla kiinni jo menneestä, mutta maailmanlopun lähestyessä ei jäädä tuleen makaamaan”, Jakkila pohtii.
Magdaleena Jakkilan puheessa toistuu tuon tuostakin ilo yhteisestä elokuvataiteen laitoksen Aalto ELO Film Schoolin lopputyöstä, jossa koko tekijäryhmä on tukenut toisiaan.
– Meillä oli ihana työryhmä, joka lähti rohkeasti mukaan tähän rapuvuoristorataan.
Elokuvan ideaa kehiteltiin yhdessä käsikirjoittaja Sebastian Granskogin kanssa. Myös tuottaja Johan-Sebastian Rintala oli vahvasti mukana prosessissa.
– Halusimme tehdä tässä absurdissa maailmantilanteessa elokuvan, jossa voi hetkeksi unohtaa ja nauraa. Halusimme kokeilla b-elokuvista inspiroitunutta scifi-komediaa, tyylilajia jota kukaan meistä ei ole koskaan ennen tehnyt. Monet käsikirjoituksen ideat kirkastuivat vasta tekovaiheessa.
Lahjakkailla tekijöillä näyttää olevan taipumus löytää toisia samanmoisia. Käsikirjoittaja Sebastian Granskog pääsi ainoana suomalaisena festivaalin XYZ-kilpasarjaan omalla elokuvallaan Hius (2023). Tuottaja Rintala on puolestaan tuottanut Filkkareilla nähtävistä elokuvista myös paitsi Hiuksen myös ELO-näytöksen dokumenttielokuvan True Bug.
Tarina alkaa Taivalkoskelta
Magdaleena muutti 16-vuotiaana kotoaan Taivalkoskelta opiskelemaan Savonlinnaan taidelukioon. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutin maalauslinjalta vuonna 2015. Tällä hetkellä hän tekee enemmän videoita ja elokuvia kuin maalauksia. Siirtyminen kuvataiteesta liikkuvaan kuvaan alkoi siitä, kun tuntui, ettei pysähtynyt kuva enää riitä.
Magdaleena on ollut yhteisötaiteilijana myös Päijät-Hämeen Hyvinvointiryhmän palvelukotiyksikön vammaispalvelussa. Ja toimii siellä muodostuneessa elokuvaryhmä LaHossa.
– Yhteisötaiteilijana työskennellessä ymmärsin, että nautin ryhmätyöstä. Työpaikkani vammaispalveluissa oli yksi tärkeimpiä kokemuksia. Ryhmä LaHon kanssa syntyi videoteos Eduskunta (ohj. Ismo Mäkinen, 2018) ja Kari Himasen kanssa yhteistyössä Karin elämää (2017), joissa toimin enemmänkin mahdollistajan ja tuottajan roolissa.
Elokuvilla kasvatettu tyttö?
Molemmat Magdaleenan vanhemmat ovat kuvataiteilijoita. Vuonna 2020 hänellä on yhteisnäyttely äitinsä Eeva-Kaisa Jakkilan kanssa. Peitossa on Jakkiloiden ensimmäinen kuvataiteellinen ilmentymä äidin ja lapsen elämänmittaisesta keskustelujen sarjasta.
– Äiti rakastaa aina kertoa, että minut on ”kasvatettu elokuvilla”, ja elokuvien katselu on edelleen meidän yhteinen harrastus, Magdaleena kertoo.
– Yhteisnäyttely äidin kanssa oli jotain erityistä. Ainahan teokset alkavat keskustella keskenään. Meillä on äidin kanssa yhteinen kieli kuvien kautta ja nyt sitä kieltä voitiin käyttää myös ammatissa.
Crazy Crabs from Outer Space esitetään Tampere Film Festivalilla Kotimaisessa kilpailusarjassa 10. Cine Atlas 2 pe 10.3. klo 14.30 ja la 11.3. klo 13.45.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.