Anna Erikssonin W-elokuvaa kuvattiin mm. Paimion parantolassa. Kuva: Rakkautta & Anarkiaa
ELOKUVA | Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaali on jo niin vakiintunut osa vuodenkiertoa, että on vaikea muistaa aikaa, jolloin sitä ei olisi ollut.
”Festivaaliohjelmiston kaiken muun revittelyn vastapainoksi The Quiet Girl on elokuva, joka kylvettää katsojansa auringon kultaamalla valolla ja toivolla paremmasta huomisesta.”
Antti Selkokari
Nyt 35. kerran pidettävä Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaali huumaa jälleen ohjelmistonsa 141 pitkän elokuvan laajuudella. Festivaalin ikääntyessään esittelemät näkökulmat elokuvataiteen moninaisiin eri puoliin ovat leventyneet ja syventyneet jokaisen festivaalisukupolven antaessa niihin oman osuutensa.
Vanhimpia kokonaisuuksia R&A:n ohjelmistossa ovat omiin alueihinsa keskittyvät Asian Cuts ja French Touch Selection. Festivaalin vetonauloihin ovat perinteisesti kuuluneet gaalaelokuvat, joista avajaisissa nähty ruotsalaisohjaaja Ruben Östlundin Cannesin kultaisella palmulla palkittu, ökyrikkaita, muotia ja mallimaailmaa raivokkaasti satirisoiva Triangle of Sadness nähdään elokuvateattereiden normaaliohjelmistossa jo 23.9.2022.
* *
Anna Erikssonin uninäytelmä
Gaalaelokuvista eniten julkisuutta saaneisiin kuuluu laulajasta elokuvataiteilijaksi muuntautuneen Anna Erikssonin toinen ohjaus W. Uninäytelmää muistuttava elokuva heittää ihmisensä odottamaan maailmanloppua tilaan, joka on jotain tehdashallin, tyrmän, sairaalan ja temppelin välimailta. Kaikki mahdolliset ihmisruumiin eritteet roiskuvat, kun Kiina raiskaa kuolemaisillaan olevaa madame Eurooppaa. Hirvittävää ranskaa sopertelevat robottimaiset sairaanhoitajat marssivat kiduttamaan nuorta naista, joka houreissaan vaikuttaa Orleansin neitsyeltä. W on elokuva, joka provosoi kuviensa oletetulla rumuudella. Elokuva on visio, jonka mukaan ihmiskunnalle oikeudenmukaisesti kuuluvat vain lumisessa yössä kumisevat sodan äänet.
Häikäisevän omaperäinen Metsurin tarina
Festivaalin ja koko syksyn odotetuimpiin elokuviin kuuluu Mikko Myllylahden ohjaama absurdi komedia Metsurin tarina. Siinä Hymyilevä mies -elokuvasta tutun näyttelijän Jarkko Lahden esittämä metsuri joutuu työttömäksi, eikä suostu menettämään toivoaan. Surrealistiset näyt ja ihmisen luontosuhde maustavat elokuvan häikäisevän omaperäiseksi teokseksi.
The Quiet Girl vaikuttaa herkkyydellään
Herkkyydellään mieleen jäävimpiin elokuviin kuuluu iirinkielinen The Quiet Girl. Huoliaan lievittääkseen monilapsisen, musertavan köyhän perheen vanhemmat lähettävät 9-vuotiaan tyttönsä Cáitin kesäksi sukulaispariskunnan hoiviin. Festivaaliohjelmiston kaiken muun revittelyn vastapainoksi The Quiet Girl on elokuva, joka kylvettää katsojansa auringon kultaamalla valolla ja toivolla paremmasta huomisesta.
Rakkautta & Anarkiaa Helsingissä 25.9. asti. Lisätietoa festivaalin verkkosivuilta.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.