Filmihullujen pitopöytä on katettu – Tampereen kansainväliset elokuvajuhlat alkaa keskiviikkona

05.03.2024
Nun or never Heta Jäälinoja TFF2024Photo 4 Nun still 04

Heta Jäälinojan Nun or Never on mukana kotimaisessa kilpasarjassa. Kuva: TFF

ELOKUVA | Poimi lyhytelokuvien kirsikat Filkkareiden yli 100 elokuvanäytöksen kakusta! Tampereella katsotaan Etelä-Kaukasiaan ja pohditaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja demokratian tutkiskelun teemaa.

Maarit Saarelainen, teksti

Tampereen 54. kansainvälisiä elokuvajuhlia vietetään 6.–10.3.2024. Tapahtuma kerää yhteen elokuvan ystävät ja alan ammattilaiset. Festivaalin pääpaino on lyhytelokuvissa, joita nähdään sekä kotimaisessa että kansainvälisessä ja Generation-XYZ-kilpailusarjoissa sekä monipuolisessa teemaohjelmistossa.

Filkkariviikon elokuvanäytökset keskittyvät Koskikeskuksen Finnkino Cine Atlakseen ja Kehräsaaren Arthouse Cinema Niagaraan. Elokuvien lisäksi yleisölle ja alan ammattilaisille tarjotaan runsaasti avoimia tapahtumia.

Suonsilmä Topi Raulo TFF2024Photo 3 Suonsilma promostill 3

Topi Raulon Suonsilmä on mukana Generation XYZ-sarjassa. Kuva: TFF

* *

Teemaohjelmisto: Chai Khanan Naisääniä Kaukasiasta

Teemaohjelmistossa katsotaan Etelä-Kaukasiaan, josta tarjolla ovat toiminnanjohtaja Riina Mikkosen kuratoimat näytökset Etelä-Kaukasia 1 ja 2. Ne avaavat ikkunoita Georgiaan, Armeniaan ja Azerbaidžaniin. Elokuvat valottavat monipuolisesti alueen historiallisia tapahtumia, tarinankerrontaa ja kulttuuria.

Tähän kokonaisuuteen kuuluu yksi festivaalin mielenkiintoisimmista elokuvista eli Chai Khanan Naisääniä Kaukasiasta.

Näytökset ovat jatkumo Tampereen elokuvafestivaalin ohjelmistossa vahvasti näkyvää yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja demokratian tutkiskelun teemaa.

Filkkareilla pohditaan myös luonnon tilaa ja tarkastellaan demokratian tilannetta Suomessa ja maailmalla. Teemojen yhteydessä järjestetään avoimia keskusteluja, joissa on vieraana elokuvaohjaajia ja Tampereen yliopiston tutkijoita.

Dreamland ohjaaja MaradiaTsaava

Maradia Tsaavan Dreamland nähdään Naisääniä Kaukasiasta -sarjassa. Kuva: TFF

* *

Animaation juhlaa: tarinoita ihmisyydestä, historiasta ja identiteetistä

Animaatiot ovat luonnollisesti mukana lyhytelokuvajuhlien keskiössä. Esityssarjat Animaatiodokkarit 1: Yhteisö ja Animaatiodokkarit 2: Henkilökohtaista, kertovat tarinoita ihmisyydestä, historiasta ja identiteetin etsimisestä.

Omat Retrospektiivi– ja Carte blanche -näytökset saa palkittu elokuvaohjaaja ja muusikko Iiti Yli-Harja, jonka mukaan ”näytöksen elokuvat muistuttavat siitä, että elokuvanteko voi olla hauskinta mahdollista tekemistä, ihmettelyä ja kokeilemista”.

Award Ceremony TFF2024 Blush Iiti Yli Harja©EricaDDezonne 300

Iiti Yli-Harjan Blush palkittiin viime vuoden Tamperen elokuvajuhlilla Risto Jarva -palkinnolla. Kuva: Erica Dezonne

* *

Juho Kuosmasen mykkätrilogia Tuomiokirkossa

Tampereen elokuvajuhlien erikoisnäytöksistä löytyy myös yleisölle maksuton, Tampereen tuomiokirkossa nähtävä ja urkuri Esa Toivolan säestyksellä esitettävä Triangle of Hope – Juho Kuosmasen mykkätrilogia, jossa nähdään Kuosmasen lyhytelokuvat Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012), Salaviinanpolttajat (2017) sekä Kaukainen planeetta (2023). Mykkätrilogia esitetään Tuomiokirkossa perjantaina 8.3. klo 19.

KaukainenPlaneetta Sami Kuokkanen

Kaukainen planeetta on osa Juho Kuosmasen mykkäelokuvien trilogiaa. Kuva: Sami Kuokkanen

* *

Arkistojen aarteet: Manserokkia ja mainoselokuvien helmiä

Legendaarinen Arkistojen aarteet kaivaa nimensä mukaisesti kiinnostavia helmiä katsottavaksi. Tänä vuonna nähdään muun muassa Arkiston aarteet 1: Manserock ja Arkiston aarteet 2: Suomalaisen mainoselokuvan parhaita vuosilta 1935–2000. Mukana arkistohelmenä on myös Raimo ”Rake” Silauksen Rake Special: Grand Old Man -näytös, joka on omistettu Matti Kassilan (1924–2018), Risto Jarvan (1934–1977), Jaakko Pakkasvirran (1934–2018) ja Antti Peipon (1934–1989) työlle.

Tampere Film Festival 6.–10.3.2024. Festivaalin koko ohjelman löydät täältä ja ohjelmakartan täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua