Parasta juuri nyt: Venetsian biennaali 2022!

ANIHS KAPOOR kuva MLT

Yleiskuva Anish Kapoorin näyttelystä. Kuva: Marja-Liisa Torniainen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Marja-Liisa Torniainen on tällä hetkellä kuvataidetta täynnä olevassa Venetsiassa.

1

Parasta Venetsiassa on itse kaupunki; autoton ja mainoksista riisuttu. Kaunista ei ole vain talo tai kaksi, vaan esteettinen yltäkylläisyys ruokkii kulkijaa askel askeleelta.

Guggenheimin laituri kuva MLT

Näkymä Crand Canalista Guggenheim-museon edestä. Kuva: Marja-Liisa Torniainen

2

Canal Granden varrella Dorsodurossa on Gallerie dell’Accademia, jossa historiallisten maalaustaiteen aarteiden lisäksi on tällä hetkellä Anish Kapoorin näyttely, joka on avoinna 9.10. saakka. Kapoorin töitä on esillä myös Palazzo Manfrinissa.

KAPOORIN mustat kuva MLT

Anish Kapoorin patentoima musta on niin syvä, että se synnyttää aukon seinään. Kuva: Marja-Liisa Torniainen

3

Venetsian 59. kertaa pidettävä biennaali on vallannut koko kaupungin, vaikka pääasialliset näyttelyt sijaitsevatkin Castellon kaupunginosassa, Arsenalin vanhalla telakka-alueella ja Giardinissa, joka on saaren perimmäisessä kärjessä oleva puutarha-alue. Sinne on rakennettu eri maiden näyttelypaviljonkeja.

Kaikilla mukana olevilla mailla ei kuitenkaan ole omaa rakennusta, vaan esimerkiksi Ghana on esillä Arsenalissa. Alla oleva kuva sinne rakennetusta installaatiosta.

GHANAn osasto kuva MLT

Installaatio Ghanan osastolla Arsenalissa. Kuva: Marja-Liisa Torniainen

4

Biennaalin nimi The Milk of Dreams (Unien maito) on lainattu kelttiläis-englantilaisen, Meksikoon muuttaneen surrealistin Leonora Carringtonin lastenkirjasta.

Peggy Guggenheim -museossa on lisää sekä Carringtonin että Remedios Varon maagisia luomuksia näyttelyssä Surrealismo & Magia. Myös Max Ernst on siellä hyvin edustettuna, Guggenheimin omissakin kokoelmissa.

photo matteodefina 18

Yleiskuva näyttelystä ”Surrealism and Magic: Enchanted Modernity”. Kuva: ©Peggy Guggenheim Collection / Matteo De Fina

5

Peggy Guggenheim -museon marmoriset portaat johtavat suoraan Canal Grandeen. Erään kanaalille avautuvan ikkunan ääreen on asetettu sininen ryhmä lasitaidetta, joka on syntynyt Pablo Picasson luonnosten pohjalta.

Marja-Liisa Torniainen

Lasia Picasson piirrosten mukaan kuva MLT

Egidio Constantini: Lasiveistoksia Picasson luonnosten pohjalta, 1964. Kuva: Marja-Liisa Torniainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua