Parasta juuri nyt: Syksyinen Tokio-special!

11.11.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eija Niskanen puikkelehtii Tokion tungoksessa ja rentoutuu välillä vuoristovaelluksella ja kylpylöissä.

1

Korkeat näköalat ovat osa maailman suurimman metropolin, suur-Tokion hahmottamiseksi tärkeitä. Tokiota voi ihailla kaupungintalon 45. kerroksesta, Mori-taidemuseon 51. kerroksesta tai uudesta, kauppoja ja ravintoloita majoittavan Shibuya Scramble Square -rakennuksen 49. kerroksesta. Minulle itselleni mieluisa on Meiji-yliopiston Nakanon kampuksen 14. kerroksen näkymä, jota saan vierailevana tutkijana ihailla eri kellonaikoihin ja eri säätiloilla: suora näköala Fuji-vuorelle.

2

Tokion ympäristön vuoristo on suosittu vaelluspaikka syksyisin.

Metropolista pääsee helposti kuitenkin luontoon: tunti tai pari junalla ja ympäröivillä vuorilla on lukuisia vaelluspolkuja, joita pitkin niin nuorempi väki kuin hyväkuntoiset japanilaiseläkeläiset painelevat etenkin syksyn ruskan edetessä marraskuun lopulla ja joulukuun alussa. Japaninvaahteran pienet syvänpunaiset lehdet ja gingkopuun upea keltainen siivittävät niin Tokion puistoja ja bulevardeja kuin vuoristomaisemia. Vaellusreittien varrelta löytyy temppeleitä ja pyhäkköjä ja useiden varrelle osuu myös kuumien lähteiden kylpylä.

3

Tokion modernin taiteen museon Isao Takahata -näyttelyssä oli Heidi Alppien tyttö -animaatiosarjan tapahtumapaikkojen installaatioita.

Japanissa riittää museoita ja näyttelyitä. Alkusyksystä Tokion modernin taiteen museossa oli Ghibli-animaatiostudion toisen perustajaohjaajan, Isao Takahatan suuri näyttely. Parhaillaan Mori-museossa on Basquiat in Japan -näyttely ja keinotekoiselle saarelle meren päälle rakennetussa Odaibassa on Lasipalatsin uuden Amos-museon avanneen teamLabin inversiivinen Borderless-museo ja toisaalla pienempi Planets-näyttely.

4

Japanilaisella Suomeenkin rantautuneella Muji-kauppaketjulla on nyt myös oma hotelli.

Suomeen avautui kohinalla japanilaisen Muji-kauppaketjun myymälä, mutta Tokiossa voi Mujin uudessa päämyymälässä klassisella Ginzan alueella myös yöpyä Mujissa: heillä on nyt oma hotelli myymälän ylimmässä kerroksessa. Pienemmällä budjetilla matkustavalle löytyy niin perinteistä ryokania kuin uusia hauskoja kapselihotelleja, joista vaikkapa Tsutayan kapselihotellissa voi valita kaikki seinät peittäviltä kirjahyllyiltä kirjoja iltalukemiseksi.

5

Markku Pölönen vieraili Oma maa -elokuvansa kanssa Tokiossa suomalaisen elokuvan viikolla.

Elokuvafestivaalejakin piisaa. Tokion kansainvälisen festivaalin ja Tokyo FilmExin lomassa suomalaisen elokuvan viikko Aki Kaurismäen elokuvia levittävän Eurospacen omassa art house -teatterissa Tokion Shibuyassa on hieman kissanhännännostoa, koska koordinoin tätä tapahtumaa Suomen elokuvasäätiölle. Vieraaksi saapui ohjaaja Markku Pölönen elokuvansa Oma maa kanssa, lisäksi 9.–15.11. esitetään elokuvat Aurora, Tyhjiö, Ilosia aikoja mielensäpahoittaja ja Luontosinfonia. Tapahtuma järjestetään jo 11. kerran ja on osa Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotisohjelmaa. Tapahtuman kautta on viime aikoina ostettu Japanin levitykseen mm. Hevi reissu

Eija Niskanen

Pin It on Pinterest

Share This