Parasta juuri nyt: Stephen Sondheim (1930–2021) in memoriam

Elina Talvio
02.12.2021
1355px Company musical 1971 still

Elaine Stritch, Stephen Sondheim ja Jane Russell nostavat maljaa Company-komedialle. Kuva: Wiki Commons

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Elina Talvio hyppäsi musikaalimestari Stephen Sondheimin maailmaan.

Lauantaina 27.11.2021 musikaalimaailma menetti yhden suurista mestareistaan, Stephen Sondheimin. Sondheim syntyi New Yorkissa 22. maaliskuuta 1930 juutalaisperheeseen ja oli kuollessaan 91-vuotias.

Nimi Sondheim on varmasti monelle vieras, mutta hänen työnsä ovat tuttuja. Tässä viisi poimintaa laajasta tuotannosta.

1

Stephen Sondheimin ensimmäinen tunnettu sanoitustyö oli musikaali West Side Story (1957), jonka sävellyksen laati Leonard Bernstein. Tämän jälkeen Sondheim sävelsi lähes kaikki häneltä julkaistut työt itse.

West Side Storyn tarina on nykyaikaan sijoitettu Romeo ja Julia. Siinä kilpailevat nuorisojengit tappelevat reviireistä New Yorkista. Eri jengeihin kuuluvat Tony ja Maria tapaavat salaa, sillä heidän jenginsä eivät voi sietää toisiaan.

Steven Spielbergin ohjaama uusi West Side Story -elokuva saa ensi-iltansa 8.12.2021

2

Company (1970) on komedia sitoutumiskammoisesta Robertista ja hänen ystäväjoukostaan.

Musikaali on näistä viidestä ainoa, jota en ole nähnyt, mutta se ansaitsee tulla mainituksi ennätykselliseen 14 Tony Awards -ehdokkuutensa ansiosta. Voiton Company vei kuudessa kategoriassa.

3

Sotienväliseen aikaan sijoittuvassa Follies-näytelmässä (1971) ryhmä teatterilaisia tapaa toisensa entisellä työpaikallaan. Teatteri on saanut purkumääräyksen, ja ryhmä muistelee teatterissa viettämiään hetkiä.

Näytelmästä on jäänyt elämään kappale Losing My Mind.

4

Sweeney Todd (1979) on kauhukertomus kurkkuja katkovasta parturista ja kenties tunnetuin Sondheimin sävellyksistä. Tarina kertoo entisestä parturista Sweeney Toddin, jolta korruptoitunut tuomari Turpin on vienyt sekä vaimon että tyttären. Parturin elämän tarkoitus on kostaa tuomarille.

Kertomus on tyypillinen viktoriaanisen ajan tarinoille, joita kutsuttiin nimellä pennin kauhutarinat eli penny dreadfuls. Tarinassa on runsaasti makaaberia huumoria.

Hakusanalla ”Sweeney Todd 1982” YouTubesta löytyy soittolistana kokonainen näytelmä, joka on kuvattu Broadwaylla. Siinä pääosia esittävät George Hearn ja Angela Lansbury (tunnetaan sarjasta Murhasta tuli totta). Tim Burtonin ohjaaman elokuvaversion (2007) pääosissa nähdään Johnny Depp ja Helena Bonham Carter.

Tässä kuitenkin Michael Ball ja Imelda Staunton vuonna 2012 West Endillä.

5

Italialaista alkuperää oleva Passion (1994) perustuu Iginio Ugo Tarchettin romaaniin Fosca (1869).

Näytelmä on kolmiodraama, jossa pääosassa ovat sotilas, hänen rakastettunsa ja sotilaan naispuolinen serkku nimeltä Fosca. Fosca ja hänen sotilasserkkunsa ovat tiiviisti kirjeenvaihdossa, ja se tekee rakastetusta mustasukkaisen. Foscan terveys ei ole paras mahdollinen, ja serkku pitää hänestä sen vuoksi huolta kirjeiden välityksellä.

Näytelmä on kokonaisuudessaan nähtävissä täällä.

Elina Talvio

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua