Parasta juuri nyt (8.12.): Tommi Toija, Richard Dawson, Mrs. Fletcher, The Thing, Hei tonttu-ukot

08.12.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaarina Lehtisalo virittäytyy joulun aikaan hiljentymällä taidemuseossa, katsomalla keltaiseen huppariin pukeutuneen miehen hölkkäämistä ja hyräilemällä vanhaa ruotsalaista juomalaulua.

Joulunaluspuuhiin saattaa joillakin ihmisillä liittyä kaikenlaista pakkosuorittamista, joka voi pahimmillaan äityä jopa joulustressiksi asti. Joulustressiä voi ehkäistä vain yhdellä tavalla: tekemällä itselle mieluisia juttuja.

1

Käy taidenäyttelyssä.

Kaiken joulutohinan keskellä hiljentyminen on paikallaan. Kirkot ovat luonnollisesti tähän tarkoitukseen soveltuvia paikkoja, mutta näin joulun aikaan kirkoissa tuppaa olemaan jopa liikaakin tilaisuuksia – ja väkeä. Sen sijaan taidemuseoissa ja -gallerioissa saattaa olla hiljaisempaa. Jos hyvin käy, pyhien alla taidemuseossa saa uppoutua taiteeseen ihan kaikessa rauhassa.

Hämeenlinnan taidemuseossa yksinäisyys, ulkopuolisuuden tunne isossakin joukossa konkretisoituu kuvanveistäjä Tommi Toijan laajassa näyttelyssä. Taidemuseo on täynnä eksyneen näköisiä ukkeleita, joille kaikille voi kuvitella oman tarinansa. Ja heitä onkin todella paljon! Yksin museoon eksynyt huomaa pian olevansa osa porukkaa.

Tommi Toijan näyttely on avoinna Hämeenlinnan taidemuseossa pyhien yli, 12.1.2020 saakka.

2

Harrasta liikuntaa.

No niin. Itse en ole taas mitenkään ehtinyt salille, mutta sen sijaan olen katsellut Youtubesta keltaiseen huppariin pukeutuneen miehen hölkkäämistä. Hän on Richard Dawson, brittiläinen lauluntekijä, jonka musiikkia sopii luonnehtia vaihtoehtoiseksi.

Hölkkävideossa kuultava kappale Jogging on Dawsonin uusimmalta levyltä 2020, jolle ainakin The Guardianin kriitikko intoutui antamaan täydet viisi tähteä.

Jogging-videossa kuultava laulu on novellimainen pieni tarina, jonka inhimillisyys koskettaa. Ja jos joulun sanoma on jotenkin päässyt unohtumaan, laulun viimeinen lause auttaa muistamaan.

Dawson nähdään ensi vuoden puolella myös Suomessa. Hän esiintyy Helsingin G Livelabissa 24.1.2020.

3

Katso lyhyitä hauskoja ohjelmia.

Olisipa jo maanantai! Huomenna nimittäin tulee HBO:n Mrs. Fletcher -komediasarjan ensimmäisen kauden viimeinen jakso. Kirjailija-käsikirjoittaja Tom Perrottan romaaniin perustuva tarina kertoo vanhainkodin johtajasta, joka poikansa lähdettyä collegeen opiskelemaan jää koukkuun nettipornoon.

Puolen tunnin jaksoissa etenevä sarja on hillittömän hauska ja fiksu, ja seksin ja ihmissuhdehärdellien ohella siinä kosketellaan viisaasti myös vakavia teemoja, kuten dementiaa, autismia ja perhesuhteiden kipupisteitä.

Kathryn Hahn pääroolissa Eve Fletcherinä on mainio, samoin Jackson White hänen poikansa roolissa. Enkä menisi valittamaan muistakaan sarjan näyttelijöistä – kaikki on priimaa.

Mutta: ohjelma ei ehkä sovellu alle 40-vuotiaille.

4

Nauti elokuvista.

Monet katsovat näin joulun alla jouluelokuvia, mutta itse olen kaivanut esiin 1980-luvun tieteiselokuvia. En ehkä noin yleensä ole ennen oli kaikki paremmin -ihmisiä, mutta tieteiselokuvissa ennen oli kaikki paremmin. Paremmat ideat, paremmat käsikirjoitukset – ja paremmat hirviöt!

John Carpenterin ohjaama The Thing – ”se” jostakin (1982) on elokuva, jossa on kaikkien aikojen parhaimmat hirviötehosteet. Katsoin elokuvan hiljattain uudelleen, ja tulipa oikein ääneen huudahdettua ”Vau!” muutamankin kerran. Tällaisia näkymiä ei tietokoneella saada aikaan!

The Thing -elokuvan hirviötehosteet loihti nuori nero Rob Bottin, joka elokuvaa tehtäessä oli vain 22-vuotias. Työskenneltyään elokuvan kimpussa yötä päivää seitsemän päivää viikossa yli vuoden ajan Bottin joutui uupumuksen vuoksi sairaalahoitoon.

Oikeaa joulutunnelmaa The Thing -elokuvasta on turha hakea, mutta lunta ainakin piisaa.

5

Lauleskele joululauluja.

Suomalaiset joululaulut ovat synkkyydessään maailman huippua, mutta oma joululaulusuosikkini on vanha ruotsalainen juomalaulu, missä synkkyyttä käytetään oikeuttamaan hauskanpitoa.

Laulu on tietenkin vanha kunnon Hei, tonttu-ukot. Ja laulua voi toki hyräillä ihan mihin aikaan vuodesta vain.

Hetken kestää elämä,
ja sekin synkkä ja ikävä.

Hei, tonttu-ukot hyppikää
nyt on riemun raikkahin aika!

Mutta maltillisesti ilonpitoa tietenkin! Eipä tehdä omasta hauskuudesta muille kurjuutta.

Mukavaa joulun odotusta kaikille.

Kaarina Lehtisalo