Parasta juuri nyt (8.12.2023): Kulttuurikiistat, Hitlerin hevoset, Mort Cinder, Warren 13., Elemental

08.12.2023
PÄÄKUVA mort s

Mort Cinder. Kuvat: Alberto Breccia / Fantagraphics

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on herkutellut uutisotsikoihin nousseiden kulttuurikiistojen seuraamisella ja lukenut muutaman kirjan ja sarjakuvan.

1

Harvoin kulttuuri on noussut niin hyvin otsikoihin kuin tänä syksynä. Ensimmäinen julkinen kiista syntyi, kun hallitus alkoi lupailla äänikirjojen lukijoille siivua kirjailijoiden lainauskorvauksista.

Toinen kiista syntyi, kun lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-raadin puheenjohtaja, lapsiasianvaltuutettu Elina Pekkarinen arvosteli palkintojenjakopuheessaan osaa lastenkirjoista viimeistelemättömiksi. Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen harmitteli, että lasten- ja nuortenkirjallisuus nousee otsikoihin ainoastaan tällaisessa valossa.

Kaikki näkyvyys on näkyvyyttä, mutta kolikon toinen puoli on, että kiistoja nousee pikkuasioistakin, koska kulttuuri on kriisissä. Kulttuuri on kuin ruoan tuotanto: alkutuottajalle maksetaan vain ropoja, välikädet vetävät voitot, ja kuluttaja yrittää maksaa mahdollisimman vähän.

Tästä on seurannut se, että suomalaisten mielestä piraattien lataaminen on ihan ok. Esimerkiksi Ylen kyselyssä 64 prosenttia lukijoista on sitä mieltä, että piratointi ei ole tuomittavaa (otanta 6.12.2023). En usko, että ihmiset haluavat varastaa tekijöiltä, vaan heitä sieppaa se, että hyötyjät ovat rikkaita megayhtiöitä ja pukumiehet vievät leivän taiteilijan suusta.

2

Arthur Brandin Hitlerin hevoset (Gummerus 2022. Suomentanut Raimo Salminen) on selostus siitä, kuinka Brand tiimeineen auttoi Saksan poliisia löytämään Josef Thorakin Berliinin valtakunnankanslian edustalle veistämät hevospatsaat vuonna 2015  .

Tarina etenee kuin kehno trilleri. Kaikkia tapahtumia on mahdotonta uskoa todeksi. Joutuessaan tutkimuksissaan umpikujaan Brand törmää aina sattumalta vanhaan mieheen, joka tietämättään auttaa hänet eteenpäin. Ällistyttävintä on, että ratkaiseva vihje löytyy erittäin hyvin tunnetulta filmiltä, jossa Hitler kannustaa nuoria poikia valtakunnankanslian edustalla.

Kirja paljastaa karmivasti äärioikeiston suosion laajuuden nyky-Saksassa. Viimeiset natsit siivottiin Saksan virkamieskoneistosta vasta eläköitymisen myötä 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, ja äärioikeistolaisia verkostoja toimii yhä Saksassa pilvin pimein.

3

Antiikkikauppias Lovejoy kuolemattoman kulkurin seurassa! Argentiinalaisen Héctor Germán Oesterheldin käsikirjoittama ja Alberto Breccian piirtämä sarjakuvakokoelma Mort Cinder (Fantagraphics, 2018) sijoittuu Englantiin, missä iäkäs antiikkikauppias Ezra Winston sotkeutuu outoja symboleja ja enteitä vilisevään tapaukseen, jossa hän lopulta tapaa hirtetyn miehen, Mort Cinderin.

Ensimmäisessä tarinassa on samoja aineksia kuin Oesterheldin aiemmassa klassikkoteoksessa, Eternautissa. Kauhun tunnetta nostatetaan toistolla niin tarinassa kuin tekstissäkin. Muut Ezra Winstonin ja Mort Cinderin seikkailut sisältävät muun muassa historiaa, sotaa, scifiä ja rikosta.

4

Warren 13. ja kolmentoista vuoden kirous (Kumma, 2023; suom. Annukka Kolehmainen) on Tania del Rion kirjoittaman ja Will Staehlen kuvittaman lastenkirjatrilogian päätösosa. Viimeisessä kirjassa seikkaillaan meren alla, iäkkäiden merirosvojen lepokodissa sekä merellä kiertävässä sirkuksessa.

Warrenin nokkelaa arvoituksenratkaisutaitoa tarvitaan, jotta hän pystyy pelastamaan parhaan ystävänsä. Warrenin johtamasta sukuhotellista löytyy jälleen uusia yllättäviä puolia, ja Warren kamppailee ylleen langennutta karmeaa kirousta vastaan. Vai onko koko kirousta olemassakaan?

Lue sarjan aiemman osan Warren 13. ja kuiskausten metsä -arvostelu täällä.

5

Elemental-animaatioelokuva on Pixarin takuuvarmaa silmäkarkkia. Huikeita kaupunkimaisemia ällistelisi pitempäänkin, toisaalta voi kysyä, onko animaation edes tarkoitus näyttää erehdyttävästi oikealta maailmalta.

Elemental on kertomus siirtolaisuudesta ja heidän sukupolvesta toiseen kokemastaan syrjinnästä ja rasismista. Tulen ja veden rakkaustarinassa elementtien eri ominaisuuksia on hyödynnetty kerronnassa nokkelasti. Tarina on siitä poikkeuksellinen, ettei siinä ole pahista. Elementtien erilaisuudessa on riittävästi potkua vastavoimaksi.

Elemental Disney Plus -palvelussa.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua