Kuva: Mikko Saari
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on kuunnellut podcasteja.
1
Kirjapodcastien puolella uusin löytöni on Vehka Kurjenmiekan ja Rasmus Tillanderin Nobel tai ei mitään, jossa käydään läpi kaikki kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittajat. Onneksi ei sentään aikajärjestyksessä, muuten alkujaksoja ei jaksaisi kuunnella (tai tehdä) kukaan.
Tammikuussa 2022 alkanutta podcastia on ilmestynyt jo melkein 30 osaa.
Jo käsiteltyjen nobelistien joukkoon mahtuvat muun muassa Ernest Hemingway, Bob Dylan, Svetlana Aleksijevitš ja Pablo Neruda. Olen itse kuunnellut jaksoja järjestyksessä alusta alkaen, mitä suosittelen muillekin; ainakin ensimmäinen jakso kannattaa kuunnella, sillä sen perästä löytyy tekijöiden esittäytyminen. Muuten kuuntelujärjestyksellä ei ole niin väliä.
2
Antin koulumatka on Antti Holman tuorein podcast, jossa Holma ajelee autolla Los Angelesissa toimittamassa milloin mitäkin asiaa – hakemassa hammaskiskoja, ostamassa lehtipuhallinta tai viemässä Sasu-koiraa päivähoitoon – ja pitää siinä sivussa tauotonta yksinpuhelua, jossa ei ole juuri päätä eikä häntää.
Holma on tällaisessa kyllä hyvä, juttu luistaa ja on sopivasti sisällötöntä jutustelua, jota on mukava kuunnella silloin, kun ei halua vaivata itseään hyödyllisellä tai kehittävällä kuunneltavalla.
3
You’re Wrong About on amerikkalainen menestyspodcast, jonka perustivat Sarah Marshall ja loistavasta Maintenance Phase -podcastista tuttu Michael Hobbes. Hobbes jätti podcastin lokakuussa 2021, jonka jälkeen Marshall on tehnyt sitä yksin vaihtelevien vieraiden kanssa.
Podcastissa käsitellään yleisesti väärinymmärrettyjä mediailmiöitä ja historiallisia tapahtumia. Tuoreimmassa jaksossa käsitellään Andien lento-onnettomuutta vuonna 1972 ja hiljattain on käsitelty muun muassa nettishoppailua, sarjamurhaajia, The Donner Partya ja Henry Lee Lucasia.
4
Kotimainen vastine tälle podcastille voisi olla Johanna Vehkoon YLElle tekemä Valheenpaljastaja-podcast, jonka tänä vuonna ilmestyneellä toisella kaudella pureudutaan yleisesti tunnettuihin käsityksiin, jotka eivät pidä paikkaansa.
Vehkoo kertoo totuuden somekuplista, intro- ja ekstroverteistä, psykologisista tutkimuksista ja feministeistä. Tästä en keksi muuta pahaa sanottavaa kuin sen, että jaksoja on vain kuusi; kuuntelisin mieluusti enemmänkin.
5
Pontus Purokurun ja Veikka Lahtisen Mikä meitä vaivaa on erinomainen yleispodcast, mutta nyt en kehu sitä. Purokurun yksin pitämä Selitä mulle on monologipodcast, jossa Purokuru selittää kuulijalle filosofiaa. Kantavana ajatuksena on avata Gilles Deleuzen ajattelua kuulijalle ja sitä kautta filosofiaa laajemminkin.
Jaksoissa käydään läpi esimerkiksi Deleuzen kirjoituksia Nietzschestä ja selitetään Immanuel Kantin ajattelua usean jakson verran. En olisi uskonut voivani kiinnostua aiheesta näin paljon, mutta niin siinä vain kävi. Oivallisen sivistävää kuunneltavaa, siis. Toivottavasti Purokuru saa hakemansa apurahan podcast-sarjan tekemistä varten.
Mikko Saari
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (2.10.2024): Manhattan Beach, Slow Horses, Pethaus, Äyskäri, Lost in Music
Janne Laurilan listalla on sota-ajan romaania, vakoojadraamaa ja Väärää Rahaa.
Aina kun ajattelen Katherine Mansfieldiä, ajattelen myös Virginia Woolfia – arviossa Päiväkirjani
KIRJAT | Katherine Mansfield kertomuksissa suloisen valon, lämmön, puutarhojen ja suolaisen meren tuoksujen takaa häilyvät varjot näyttäytyvät lukijalle psykologisella tarkkuudella.
Parasta juuri nyt (1.10.2024): Aki Rasilainen, Anja Erämaja, Tuija Välipakka, Päivi Alasalmi, Vajaa tusina
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat.
Parasta juuri nyt (30.9.2024): Täydellinen pari, Kulttuuritelevision aika, Taidevaltakunta, Kulttuuricocktail, Kerttu & Markku
Heli Mustonen on nauttinut kulttuurikeskustelusta, kuvataiteesta ja roskasarjoista.